Mađarska rapsodija ukusa: Ferikin perkelt (RECEPT)

Recept za perkelt dao mi je moj drugar Ferenc Berček, zvani Ferika (zato ovaj perkelt nosi njegovo ime!) dok smo sedeli na jednom finom, ne baš vojvođanskom ručku.

Još dok sam onomad prvi put onako za stvarno bila u Bečeju, rešila sam da iz tog lepog vojođanskog gradića ponesem neki recept i da to neko jelo predstavim na svom blogu.

E sad, da li je perkelt baš tipičan za te bačke krajeve ne znam, ali da je tipičan za Mađare – u to sam sigurna. A kako je Vojvodina naseljena i mađarskim stanovništvom, onda sve ima logike i perkelt se i te kako jede u Vojvodini. 🙂

Ferika i ja dok pričamo o receptu 🙂

Recept za perkelt dao mi je moj drugar Ferenc Berček, zvani Ferika (zato ovaj perkelt nosi njegovo ime!) dok smo sedeli na jednom finom, ne baš vojvođanskom ručku.

Ferika je, inače, zamenik predsednice RAB Srbija, a ima još nekoliko funkcija od kojih je jedna direktor i glavni i odgovorni urednik radija „Naxi Active“ iz Bečeja.

Da je taj „nevojvođanski ručak“ bio ukusan – jeste. 🙂 Ipak, odlučila sam da baš tad, dok smo čekali tu finu hranu iz modernog restorana, započnem priču o tipičnom mađarskom jelu.

I dalje pričamo o receptu – Ferenc Berček i ja

Perkelt je prastaro jelo i potiče još od starih Huna koji su bili dobri lovci, a osnova perkelta je meso. Sama reč je izvedena i potiče iz onog „da se meso kuva u sopstevnom soku bez dodavanja vode i znači „da meso porumeni„. Danas se perkelt sprema od grudnog dela goveđeg mesa i kuva se u kotliću.

perkelt2

Ferikin perkelt (za četiri osobe)

Sastojci:

  • 1,5 kg goveđeg mesa
  • 1 kg crnog luka (ne treba da bude sitno seckan)
  • so, biber
  • ljuta paprika
  • aleva paprika
  • beli luk u prahu
  • belo vino

perkelt3

Priprema:

Meso iseckajte na kocke. Iseckajte zatim i luk, pa ga izdinstajte. Kada se dobije homogena masa, dodajte meso. Sve to kuvajte u kotliću na laganoj vatri, bez vode, u sopstvenom soku dok ne omekša.

U meso se doda belo vino i začini po potrebi. Perkelt je gotov kad meso u potpunosti omekša.

Servirajte sa makaronama, mladim sirom ili pirinčem.

Fotografije: Slobodan Malešev, tatinkovorecepty.cz, Instagram

Ostavite odgovor