Leto u vazduhu: Pravila koja treba da znate kad ste na moru (reci, jezeru, bazenu…)

„Namazaću se kremom sa manjim zaštitnim faktorom da što pre dobijem boju!“ – ovo je još jedna zabluda. Zaštitni faktor označava koliko dugo možete da budete  na suncu, a ne koliko vas krema štiti od sunčevih zraka. Na primer, faktor 15 omogućiće vam da na suncu budete 150 minuta, faktor 30 da na suncu budete 300 minuta i tako dalje.

Predpostavljam da planirate ili ste se već otisnuli na neka lepa mesta. Ovo je doba godine kada se najviše putuje. A pošto je leto, sunce opasno prži, red je i da vas pitam jeste li se zaštitili? Ne, to nije glupo pitanje. Koža je najveći organ i morate da brinete o njoj, jer nisu sva ona upozorenja bez razloga.

Većina onih koje znam voli da ima lep ten. Neki od njih imaju tamniji ten, pa im preplanulost ide brže, međutim svi, pa i te osobe, moramo da vodimo računa o zdravlju kože, koje je važnije od preplanule boje.

Višesatno ležanje na suncu lekari strogo zabranjuju, međutim ako ne možete da odolite sunčanju, predlažem da dobro proučite ova pravila i da ih se strogo pridržavate.

Nigde bez zaštite

Nikad na sunce ne izlazite bez zaštitnog faktora. To važi i za šetnje po gradu, a pogotovo za odmor na plaži ili bazenu. Procenite koliko ćete biti na suncu i u skladu sa tim uzmite kremu sa odgovarajućim faktorom.

Ako ćete biti duže, koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Ukoliko ćete kraće boraviti, možete da naneste kremu sa nešto manjim faktorom tipa SPF 30 ili 20.

Maslinovo ulje ne štiti od sunca

Izbegavajte sunčanje između 11 i 16 časova.

Zaboravite na ono „namazaću se samo maslinovim uljem“ da bi dobili boju. Nema toga! Maslinovo ulje ne štiti od sunca!

Namazaću se kremom sa manjim zaštitnim faktorom da što pre dobijem boju!“ – ovo je još jedna zabluda. Zaštitni faktor označava koliko dugo možete da budete  na suncu, a ne koliko vas krema štiti od sunčevih zraka. Na primer, faktor 15 omogućiće vam da na suncu budete 150 minuta, faktor 30 da na suncu budete 300 minuta i tako dalje.

Vrlo je važno naneti kremu na celo telo. Ne zaboravite stopala, pozadinski deo vrata, pa čak i uši. 🙂

Posle svakog ulaska u vodu – ponovo mazanje

Posle svakog kupanja ponovno nanesite kremu, čak i ako na njoj piše da je vodootporna. To znači da će vas malo bolje štititi dok igrate odbojku u vodi, ali ne i da se neće skinuti sa tela posle kupanja od pola sata.

Teme vrlo brzo može da izgori, pa ga namažite kremom ili pokrijte šeširom ili kačketom.

Nemojte da zaboravite da zaštitite usne – kupite balzam koji takođe sadrži SPF. 🙂

Fotografije: Pixabay, tavooshalospa.com, holisticwellness.ca

Ostavite odgovor