Ljubav britkog pera i oštrog uma: Kako su se, i pored teškog života, voleli Radoje i Natalija

Pisci su obično ti koji žive od reči, večito slabo plaćeni, gladnih stomaka. Bio je takav i Radoje Domanović. Pisac britkog uma i oštre reči ušao je u školske lektire svojom neprikosnovenom satirom. Kako to obično biva, ljudi velikog uma ne žive dugo. Pa opet, uradio je mnogo više nego neki za mnogo, mnogo više godina.

Rodna kuća Radoja Domanovića

Rođen je februara 1873. u porodici seoskog učitelja u selu Ovsište kod Kragujevca. Po majci je poticao od Karađorđevog ustanika Petra Cukića. Po ocu je poticao iz sela Domanovići u Hercegovini, između Trebinja i Nevesinja. Radojev deda po ocu Milić se zadržao u okolini Kragujevca. Radio je i služio kod Simeona Cukića, rođaka Pavla Cukića poznatog ustanika i Karađorđevog vojvode. Ovaj oštroumni Hercegovac se svojim radom i znanjem uzdigao od najamnog radnika do slobodnog seljaka. Sinove Aleksu i Miloša, Radojevog oca, iškolovao je na bogosloviji. Aleksa je postao pop, a Miloš je otišao u učitelje. Iako je radio kao učitelj, bavio se i unosnim poslovima. Hrabar i inteligentan, postao je bogat čovek. Oženio se Persidom, ćerkom Simeona Cukića, gazde kod koga je njegov otac Milić radio kao sluga.

Detinjstvo je proveo u susednom selu Jarušicama, gde je završio i osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kragujevcu, a Filosofski fakultet u Velikoj školi u Beogradu. Kao profesor srpskog jezika radio je u gimnazijama u Vranju, Pirotu i Leskovcu. Zbog političkih uverenja je proganjan, premeštan i otpuštan sa posla.

Presudan uticaj na karakter i književni rad Radoja Domanovića, imali su njegov otac Miloš, ali i majka, unuka ustanika Pavla Cukića. Miloš je bio, prvenstveno, seoski gazda, pa onda učitelj, vrlo tvrdoglav i svestan svoje snage. Majka, nežna i puna ljubavi prema sinu, učila ga je srpskoj narodnoj poeziji, čojstvu i ponosu srpskog seljaka – revolucionara. Radoje Domanović je bio beskompromisan i hrabar. Njegova misao je bila britka i provokativna. On je prvi pravi satiričar među srpskim realistima. Satira je glavno obeležje njegovog talenta. On je tvorac srpske satirične pripovetke.

Ljubavni život britkog uma i oštrog pera

Radoje Domanović je živoeo svega 35 godina. U tom kratkm životu uspeo je da se zaljubi. Postoji pismo iz 1892. koje je Radoje, još kao devetnaestogodišnji student, pisao svom neimenovanom prijatelju prijatelju: „… Moguće je da pomisliš zaljubljen sam. To ako si pre pomislio nego što ovo pročitaš, sad se razuveri. Nilad nisam ljubio. Još ne znam šta je ljubav, a tolikoi svet od nje pati, i toliki pisci istupiše svoja pera pišući o ljubavi„. Nije dugo čekao da upozna šta je to – ljubav.

Gradska kuća #sremskikarlovci #izlet #ig_sremskikarlovci

A post shared by Nataša Ilić (@rokselana) on

Dve godine kasnije, za ruku je držao svoju voljenu učiteljicu Nataliju Raketić u Sremskim Karlovcima. Susretali su se u zoru. Karlovčanima je mladi đuvegija bio nepoznat, a šuškalo se da je iz Beograda, da subotnje noći provodi u „Kolarcu„, da napušta društvo onda kad atmosfera dostigne vrhunac i da noćima odlazi put Srema. Sve samo da bi vdeo svoju voljenu. Malo su i  pričali, držali se za ruke, a onda je ona odlazila po vodu, a on na voz, pa nazad u Beograd.

Kratki sastanci izrodiše veliku ljubav. I pored zabrane svojih roditelja, Natalija je otišla u Srbiju i u Prokuplju postala učiteljica. U isto vreme, Radoja su postavili za suplenta gimnazije u Pirotu. Ništa ih nije moglo razdvojiti, pa čak ni tih 90 kilometara razdaljine. Ubrzo je Radoje zaprosio Nataliju, a kum mu je bio Jaša Prodanović. Ne postoje nikakvi pisani dokazi o tom događaju koji se desio 1895. Jaša je uticao da Radoje ne zapusti pisanu reč, a u tome mu je pomogla i Natalija.

Težak život pun ljubavi

Na žalost, u njihovim životima dobrog je tek da se nabroji, a onog lošeg na pretek. Radoje je prvo, iz političkih razloga bio premešten u Vranje, pa u Leskovac. Pečat na sve je stavio kralj Aleksandar Obrenović, koji je bračni par Domanović ostavio bez hleba. Oni, sa malom ćerkom Danicom, rođenom 1896. dolaze u Beograd, bez igde ičega. I pored svega, voleli su se. Samo im ljubavi nije manjkalo. Kum Jaša Prodanović na sve kaže: „Živeli su u teškim materijalnim prilikama, ublažavanim srećnim bračnim životom„. Izrodili su još dva sina Dragišu, rođenog 1902. i Zorana, rođenog 1905.

U Beogradu Radoje piše svoje satire koje beogradska štampa obajvaljuje. „Kraljević Marko po drugi put među Srbima„, „Danga„, „Vođa„, „Stradija„, „Mrtvo more„… Ono malo večernjeg slobodnog vremena provodi po kafanama, uz muziku i vino, dakako. Nikad nije preterivao. Uvek bi se vraćao kući, svojoj ženi i porodici. Međutim, uspeh kao književnika pomutila je porodična tragedija. Umire im sin Dragiša. Dvaput dnevno, Domanovići mu odlaze na grob. Radoje je to veoma teško podneo, dok se Natalija bolje držala, trudeći se da bude jaka i za sebe i za supruga.

Pošto se vladavina dinastije Obrenović završila 1903, prestao je i Radoje da piše oštre članke. Tada je dobio stipendiju i otišao sa porodicom u Minhen, na godinu dana. Tamo je studirao likovnu umetnost, družio se sa slikarima i mogao je da postane veliki slikar, ali je ostao veran peru i pisanoj reči. Vrativši se u Beograd, Domanović je noći provodio po kafanama, a priča se da je tako lepo umeo da zbori, da ga je cela kafana slušala. Bio je pozitivan čovek, pa svuda gde bi ušao bilo da je kafana ili redakcija, unosio bi pozitivnu energiju. Takav kakav je bio vedar i nasmejan dugo je krio da se razboleo.

Tuberkuloza mu je došla glave. Bolest ga je izjedala, kao i oskudica i gladna usta u porodici. Zato je sve češće drugovao sa kafanom, i tako bolestan. Njegova Natalija je sve to razumela. Nikad mu ništa loše nije rekla. Negovala je bolesnog muža do samog kraja, tog 17. avgusta 1908. Odnegovala je dvoje njihove dece od svoje učiteljske plate, jer je radila u školi u Kumodražu. Tako je bilo sledećih 30 godina kad se i sama pridružila voljenom Radoju, da ponovo ljubavišu nebeskim svodom, da se drže za ruke i ljube pogledima.

 

Inspiracija – wannabemagazine.com Wikipedia

Fotografije: Twitter, ovsishte.com, nextavenue.org

 

Ostavite odgovor