Jesenji pivski festivali: Kad svetom poteku reke piva

Pivska burad se od subote kotrljaju minhenskim ulicama, a sem ovog najpoznatijeg festivala na kom se popije i do šest miliona litara piva, svet je pun sličnih mesta gde ovih dana možete da nazdravite penušavim, zlatnim napitkom.

U Srbiji nema jesenjeg pivskog festivala, ali se domaće pivopije tradicionalno sredinom avgusta okupljaju u Beogradu. I ne samo u Beogradu, ali o tome kad dođe vreme da pišem o tome. Ne propušta se dobra rokenrol svirka uz pivo, a Beograd, sem Dunava i Save, tako dobija i treću reku!

Evo gde je sve pivo omiljni jesenji napitak.

PINT Bokbier Festival, Amsterdam

Želite da uživate u jakom pivu i živoj muzici na severu Evrope? Za to je idealan amsterdamski pivski festival krajem oktobra. Takozvani „bokbier“ je nešto tamnije i „teže“ pivo, sa šest do devet odsto alkohola, slična aromatičnim belgijskim i nemačkim penušavim napicima. Većina holandskih pivara, poput „Hajnekena“ ili „Amstela„, za ovaj događaj naprave bar po jednu vrstu „bokbiera„, a ako vam dosade holandski ukusi, pređite na konkurenciju iz susedne Belgije ili Nemačke.

Pivski festival Blumenau, Brazil

Da li možete da zamislite da slušate nemačku limenu muziku uz pratnju harmonike, dok pijuckate pivo iz tradicionalnih keramičkih krigli u srcu Južne Amerike? Ta slika nije ništa neobično u brazilskom gradu Blumenau u pokrajini Santa Katarina, gde se u oktobru mešaju nemačka i brazilska kultura na tradicionalnom pivskom festivalu. Od 1983. kada je prvi put održan da bi se prikupio novac za stradale u poplavama, festival u Blumenau postao je najveće pivsko okupljanje na svetu posle minhenskog Oktobrefesta. Uz pivo, kobasice i nemačku nošnju ovde je, ipak, nezaobilazna i samba.

Great American Beer Festival, Denver

Veliki američki pivski festival sredinom oktobra u Denveru okuplja predstavnike iz više od 500 pivara iz celih Sjedinjenih država. Istovremeno, više od 50.000 posetioca ima vrlo težak zadatak da izabere koje im pivo najviše odgovara od gotovo 2.000 vrsta. Osim degustacija, sudije imaju ozbiljan posao da nagrade najbolja piva. Uz predstavnike pivara iz cele Amerike, na festivalu se predstavljaju i takozvani kućni proizvođači, odnosno entuzijasti koji ekperimentišu sa pivskim ukusima i aromama u svojoj kući.

Kitchener-Waterloo Oktoberfest, Kanada

Zadovoljite vašu radoznalost  za Kanadom i njenim običajima i krenite na devetodnevnu proslavu u čast piva u Ontariju koja se održava nedelju dana pre najvećeg nacionalnog praznika, krajem oktobra. Uz degustacije raznih vrsta piva, posetioci Kitchener-Waterloo Oktoberfesta umesto kobasica jedu sočne palačinke, a organizatori se trude da u celu manifestaciju unesu i malo tradicije, pa se dešava i parada za Dan zahvalnosti koje se održavaju širom Kanade. Festival se održava od 1969, a vremenom je, kako tvrde organizatori, postao najveći bavarski festival u Severnoj Americi.

Freimarkt, Bremen, Nemačka

Pošto se prvi Freimarkt u Bremenu održao daleke 1035. godine, ovaj događaj je najstariji festival u Nemačkoj. Iako postoji više od 1.000 godina, Freimarkt pruža veselu i opuštenu atmosferu, a ceo grad u kome se održava se pretvori u veliku uličnu zabavu ili zabavni parkFestival svake godine poseti oko 4.000.000 ljudi, a slavi se 17 dana poslednje dve nedelje u oktobru.


Bitter and Twisted Boutique Beer Festival, Australija

Mejtlend Gol je nekada bio najbolje čuvani zatvor. Ovih jesenjih dana, ljubitelji piva se okupljaju  u najstarijem australijskom zatvoru da bi bili deo Bitter and Twisted Beer Festivala. Organizatori festivala, uz obilazak zatvora za najhrabrije, posetiocima pružaju kurseve spravljanja piva, mnogo muzike i hrane iz svih krajeva sveta. Samo je bitno da znate kako da izađete iz zatvora!

Essen Kerstbierfestival, Belgiija

Ako tokom zime želite da izbegnete opijanje kuvanim vinom, pivski festival u Esenu u Belgiji može da bude baš ono što tražite. Nedelju dana pre katoličkog Božića organizatori – pivopije iz regije Esen – za posetioce pripremaju izbor pažljivo odabranih piva koja će vas ubaciti u praznično raspoloženje. Ipak, sve je vrlo civilizovano, jer se pivo pije iz čaša od 1,5 decilitara za koje treba izdvojiti oko evro i po. Ali to i nije tako strašno, ako uzmete u obzir da je reč o jačim, aromatičnijim pivima od onih na koje ste navikli. Svake godine se u ponudi nađe više od 150 flaširanih zimskih i božićnih piva i još dvadesetak točenih. Osim za pivo, treba izdvojiti još tri evra i za degustacijsku čašu, koju na kraju možete da vratite ili da zadržite, kao suvenir.

 

Fotografije: Pixabay.com, Tumblr, amstelbotel.nl g1.globo.com, greatamericanbeerfestival.com, ckwr.com dailystar.com.au,visitnsw.com

Ostavite odgovor