U poseti “Vinofestu” u Vršcu i Gudurici: Kad poteče litar jedan… i još jedan!

Centralno mesto na “Vinofestu” zauzimali su “Vršački vinogradi”. Na njihovom štandu bila je gužva, a vitezovi su sa tog štanda pozdravljali sve učesnike.

S prvim prolećnim danima, u Vršcu se održava festival vina – Vinofest. Hotel “Srbija” je u ovom banatskom gradu i bio domaćin dvodnevnom festivalu gde su brojni posetioci, ali i izlagači uživali u lepim i pitkim vinima.

Skup ljubitelja vina

vinofest2

  • Iako je ovo mlada manifestacija, ona okuplja brojne ljude koji vole vino i koji ga prave. Pored stalnih izlagača iz naše zemlje, veliko interesovanje za ovaj festival pokazali su i vinari iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, tako da ova manifestacija poprima međunarodni karakter. Dokaz za to je prvi Sabor vitezova vina koji se održao za vreme trajanja festivala. Vinski redovi su se okupili iz Srbije, Rumunije, Mađarske i Crne Gore – rekla je Tatjana Palkovač, direktor Turističke organizacije opštine Vršac.

Centralno mesto na “Vinofestu” zauzimali su “Vršački vinogradi“. Na njihovom štandu bila je gužva, a vitezovi su sa tog štanda pozdravljali sve učesnike. Veoma kvalitetna vina dolazila su sa štanda vinarije “Antić” iz Orahovca sa Kosova i Metohije. Prema priči Zdravka Antića, prvog čoveka ove mlade vinarije, njegova porodica uspela je da spase nešto od stare nemanjićke loze i da sada proizvodi veoma kvalitetna vina.

  • Mi jesmo mladi, postojimo svega osam godina, ali naša vina su se već pokazala kao dobra i kvalitetna. Priča vezana za vinograde u Orahovcu datira još iz doba Nemanjića, jer se zna da je u vreme cara Dušana na srpskom dvoru služeno upravo vino iz ovog kraja. Danas je uzgoj vinove loze težak zbog poznate situacije, ali smo mi istrajali i uspeli da proizvedemo kvalitetno vino – kaže Zdravko Antić, tehnolog i osnivač vinarije “Antić“.

Protiv uroka i vampira

vinofest3

“Vinofest” je ovoga puta okupio ne samo vinare, već i proizvođače rakija i proizvoda od meda. Po tome je poznata porodica Kostić iz Kulpina koja sem dobrih voćnih rakija ima čitavu paletu proizvoda od meda. Kao novi proizvođači predstavili su se vinari iz niškog kraja koji su bili posebno iznenađenje na “Vinofestu“.

Da vino priča priče to se zna, a priče o vinu nekako su same išle. Čuli smo i priču o vinu “Otelu” iz sela Šušara koje, kako kažu, tera sve one koji ga probaju, na blud. Uz to “opako” vino prodavale su se i amajlije protiv uroka i vampira.

Veselje se preselilo na vinski bal. Tamburaši su nastavljali da zabavljaju Vitezove vina. I opet je vino bilo “krivo” za rumene obraze i dobro raspoloženje. Zabava je potrajala do duboko u noć, a vino se točilo dok svi vitezovi nisu ispričali svoje priče. Do narednog “Vinofesta”.

Vek i po guduričkih podruma

vinofest4

Banatsko selo Gudurica najlepše je u rano proleće, jer se tada baš oko samih vinograda zeleni pšenica. Dok se sunce lenjo pomalja, guduričko plodno tle priprema se za nove, ali i za stare vinograde, za grožđe i vino. Tec i Ber, najstariji vinski podrumi u ovom nekada nemačkom selu, već gotovo 150 godina pričaju priče o vinu.

Vinogradi u ovom kraju datiraju iz doba Rimljana, a prema drevnim spisima, prvo bure vina sa ovog područja prodato je 1494. godine. Stari podrumi vina su danas u vlasništvu “Vršačkih vinograda” i obavezna su tačka na putevima vina koji vode kroz ovaj kraj.

vinofest5

  • Ber je bio bogati trgovac iz ovog kraja i sagradio najveći podrum, poznatiji kao Marićev podrum, koji potiče iz 1875. Vlasnica je bila njegova supruga Elizabeta Ber, ćerka stomatologa Marića, gde je Ber započeo svoju proizvodnju i trgovinu vinom. U njegovoj kući i na imanju je sve autentično kao i pre dva veka, a put do podruma vodi kroz – bure. Podrum Johana Teca iz 1871. godine danas je “Podrum prijateljstva”, gde su veoma često dolazili prijatelji, proizvođači vina iz Francuske za vreme nekadašnje Jugoslavije – ispričao je Nikola Lekić iz “Vršačkih vinograda“.

Fotografije: utnv.org, Perica Luković

 

Ostavite odgovor