StockSnap / Pixabay

Recite to sladoledom: Najbolje svetske rashlađene poslastice

Omiljeno letnje osveženje većini je sladoled. Može da se priprema na razne načine i da ima najneverovatnije ukuse, a podjednako ga obožavaju na svim kontinentima. Zato, rešila sam da vam predstavim neke o najboljih svetskih sladoleda.

Pogledajte gde se može pojesti najbolji sladoled po izboru poznatog časopisa „National Geographic„.

Perche No, Firenca, Italija

Još od 1939. „Perche No!“ ili u prevodu „Zašto ne!“ prodaje sladoled intenzivnog ukusa koji se svakodnevno proizvodi u ovoj poslastičarnici. Izbor je veliki, a među omiljenima su kombinacija meda i susama, zeleni čaj i kafa sa komadićima čokolade. Takođe, ovde se pravi i veliki izbor voćnih sorbea i granita. „Perche No!“ se nalazi u Via dei Tavolini, na samo dva minuta od firentinske katedrale.

Waflleberit, Kopenhagen, Danska

Zabavni park Tivoli je dom najpoznatijeg danskog „autleta“ za sladolede, sa stogodišnjom tradicijom. Specijalitet je sladoled poslužen u kornetu od vafla nazvan „amerikaner“ u koji može da se „smesti“ do četiri kugle na koje idu prelivi od sirupa, šlaga i razni prilozi. Vrtovi Tivoli nalaze se u središtu Kopenhagena i otvoreni su od sredine aprila do kraja septembra. Tu se dešavaju koncerti, a zabavu vam može ponuditi čak 40 restorana.

A’jiaHotel, Istanbul, Turska

Znam da mnogi strahuju od terorističkih napada, ali Istanbul pruža neverovatne doživljaje. Jedna od njih je i – sladoled. Retko šta tako romantično kao što je šetnja obalama Bosfora. Posebno ako još imate i sladoled na terasi hotela „A’jia„, smeštenog u preuređenoj vili iz 19. veka. Na spisku poslastica od sladoleda su i pohovani sladoled od vanile, sorbe od marakuje i tradicionalni turski sladoled od kozjeg mlekadondurma.

Ice Cream City, Tokio, Japan

sladoled4

Tokijski Ice Cream City je mesto je gde možete probati najčudnije sladolede na svetu. Tu ima na desetine štandova koji nude više od 300 raznih ukusa. Na primer, piletina u soji, orhidejin koren, morska so ili jegulja samo su neki u moru neobičnih ideja. Ljubiteljima konvencionalnih ukusa nude se i italijanski ili američki specijaliteti ove omiljene poslastice.

Capogiro Gelato, Filadelfija, SAD

Napravljeni od najsvežijih namirnica kao što su mleko sa amiških farmi, sladoledi i sorbei koji se svakodnevno prave u Capogiro Gelato imaju mnogo jedinstvenih ukusa. Među njima su madagaskarska burbon vanila, melograno (šipak), nočola pijemonte (lešnik), sajgonski cimet, tajlandsko kokosovo mleko (sa malo ruma) i zuča (tikvica). Capogiro ima čak četiri poslastičarnice u Filadelfiji.

Bombay Ice Creamery, San Francisko, SAD

Neki od najboljih indijskih sladoleda na svetu mogu se pronaći u Americi, tačnije u španskoj misionarskoj četvrti u San Francisku. U ponudi su ukusi poput kardamoma, čaja (chai), šafrana, ruže i đumbira koji se retko mogu pronaći van indijskog potkontinenta. Na meniju su i tradicionalni zamrznuti mlečni desertkulfi“ i pića od jogurtalasi„.

Devon House, Kingston, Jamajka

Devon Haus je remek delo karipske viktorijanske arhitekture i mesto najpoznatijeg sladoleda na ostrvu. Sagrađena je u kasnom 19. veku za prvog crnog jamajčanskog milionera. Čak tridesetak ukusa se može probati i to od tradicionalnih kao što su višnja i pistaći do egzotičnih ostrvskih izazova – manga, kokosa, ali i sladoleda na bazi piva pod imenom Devon Staut. Kuća ima prelep vrt i nalazi se u centru Kingstona.

Helados Scannapieco, Buenos Ajres, Argentina

Ova mala radnja za proizvodnju sladoleda pretrpela je tek neznatne promene od kad je otvorena 1938. Tad su italijanski doseljenici Andres i Žozefina Skanapjeko prvi put otvorili vrata svoje radnjice. Članovi porodice Skanapjeko i dalje prave sladoled na identičan način kao pre skoro 80 godina i nalaze se u četvrti Palermo. Nude pedesetak ukusa sladoleda – od čokolade i vanile do breskve, cimeta, limuna, šampanjca i kajpirine, brazilskog koktela napravljenog od kašase i limete.

 

Fotografije: Youtube, percheno.firenze.it, blogs.denmark.dk, flitto.com, drprem.com, huizhou.bendibao.com, pandabytes.blogspot.com

Ostavite odgovor