Uvod u leto: Aktivnosti za duge letnje dane

Jeste li već isplanirali odmor? Ili ste među onom grupom koja sve radi u poslednji čas? Leto dolazi i mogli biste da napravite plan šta biste na odmoru, ako ne na odmoru, ono bar tokom slobodnih dana i vikenda. Bez obzira da li te dane provodite da porodicom, partnerom, prijateljima ili sami, nije loše izabrati ono što najviše volite. Evo predloga šta možete da radite leti i na odmoru. Ovo su samo neke od letnjih aktivnosti.

Druženje na otvorenom – iskoristite lepo vreme da izlađete iz zatvorenog i družite se sa prijateljima i porodicom na otvorenom. Roštiljanje u dvorištu ili na dozvoljenim mestima može da bude odličan plan. Tako nećete trpeti vrućinu kao kad boravite u zatvorenoj kuhinji gde vas očekuje samosapljivanje. Druženje u prirodi na kraju često završi nekom sportskom aktivnošću kao što je fudbal, badminton ili šetnja.

Planinarenje – ne znači da morate da se uzverete na Pančićev vrh, o ne! Dovoljno je da odete na neko manje uzvišenje kao što je Rajac i da pisustvujete tradicionalnoj kosidbi. Naravano možete i na Frušku goru, a Beograđani ako ih mrzi da malo putuju, imaju sreće što je tu Avala. Pešačenje u prirodi, planinski vazduh ili jednostavno boravak u šumi delovaće pozitivno i umirujuće na vas. Na taj način ćete imati priliku da provedete dan ili dva sa vama važnim i bliskim osobama. Naime, planinarenje osim jednodnevnog može biti i dvodnevni izlet na kome možete posetiti i turistička mesta ili istorijske znamenitosti koje se tu nalaze. Jesam li spomenula i da je vazduh na planinama lakši i svežiji?

Plivanje – rekreativno plivanje spada u najzdravije sportove. Ovaj sport se preporučuje onima koji godišnji odmor provode na moru. Plivanje je odlična aktivnost protiv stresa (ja sam vam pravi primer za to). Od 200 do 300 kalorija se troši za pola sata laganog ili umerenog plivanja. A kad temperature budu toliko visoke, plivanje u moru ili u bazenu će vas osvežiti.

Sunčanje – posle plivanja, neminiovno dolazi sunčanje. Nemojte da vam cilj bude da se sa letovanja vratite bronzanog tena, jer jureći boju možete i da izgorite. Sunce je izvor vitamina D koji je važan za imunitet. Ipak, ne treba preterivati da ne bi povećali rizik od melanoma. Važno je da izbegnete direktno izlaganje sunčevim zracima koji su najjači između 10 i 16 časova i da namackate kremu sa zaštitnim faktorom.

Šetnja – ako ne volite da se sunčate na plaži ili da sedite na terasi i tako da „upijate“ sunčevu svetlost, onda možete da prošetate pored mora, reke ili jezera. Šetnja će vas opustiti, a ujedno ima i druge pozitivne faktore na zdravlje. Naime, naučno je dokazano da šetnja poboljšava umne sposobnosti i podiže raspoloženje. Rekreacija aktivira fiziološke procese u organizmu, pa i u mozgu. Tako da, poboljšava prokrvljenost i pomaže moždanim ćelijama, neuronima, da se jače povežu i tako bolje „komuniciraju„. Što su neuroni umreženiji, to mozak bolje radi i to ne samo intelektualno, već i emotivno.

Vožnja bicikla – osim što je vožnja bicikla jedan od najboljih načina kako da smršate, bicikl mogu da voze gotovo svi. Bicikl pomaže i kod oblikovanja tela, prvenstveno donjeg dela i ujedno ubrzava metabolizam. Gubitak kalorija tokom vožnje bicikla je od 150 do 300 za pola sata lagane ili umerene vožnje. Uz to, vožnja biciklom može da bude veoma zabavna. Ako leti biciklom putujete na izlet, važno je da uz sebe imate vodu.

Izleti u prirodu – ovo leto i svako sledeće treba iskoristiti za posetu parkovima prirode ili nacionalnim parkovima u našoj zemlji. Fruška gora, Đavolja varoš, Kopaonik, Kamena gora, Deliblatska peščara, Ovčarsko-kablarska klisura, Tara… Neke možete posetiti i biciklom, a do nekih se stiže automobilom ili autobusom. Zato isplanirajte i krenite, sa prijateljima ili porodicom. Lepote Srbije su vredne pažnje i pravo vreme je da ih upoznate, ako do sad već niste.

Vodeni sportovi – ako odmor ne možete da zamislite bez vode, onda ćete svakako otići do reke, jezera ili banje. Ako imate vremena, nije loše skoknuti do mora, bilo kog. Bilo da je reč o adrenalinskim sportovima kao što je rafting, Drinska regata, skijanje na vodi, jedrenje i ronjenje, zabava je zagarantovana. Mnoga turistička mesta u ponudi imaju navedene sportove, a pre nego što odlučite gde ćete letovati, raspitajte se o ponudi koje to mesto nudi.

Letnji festivali – ponuda festivala je sve veća kako u našoj zemlji tako i u regionu. Ako volite filmove, ne propustite „Palić film festival“ od 14. do 20. jula. Svakog jula, Srbija je stecište „Exit„-a koji  se lagano preselio i na crnogorsku obalu. Naravno, tu je Dragačevski sabor u Guči. Za one sofisticirane, u Nišu se održava džez festival Nišville. Neki od tih festivala nisu svi toliko poznati i promovisani u medijima, pa možete malo da istražite na internetu šta se to i gde dešava ovog leta.

Putovanja van Srbije  – ako želite da posetite gradove u inostranstvu, sada je pravo vreme da pronađete smeštaj i prevoz, jer što se pre odlučite, veće su mogućnosti da ćete pronaći povoljnije ponude. Zemlje u komšiluku imaju bogatu turističku ponudu. U zavisnosti od toga da li želite da probate drugačiju hranu, posetite neke kulturne i istorijske znamenitosti ili želite da se samo odmarate, tako ćete i  birati destinaciju za odmor.

Sve ove aktivnosti uključuju boravak na otvorenom, zato se pripremite. Krema za sunčanje, šešir/kapa, ogrtač, adekvatna obuća i odeća i uvek uz vas flašica vode mora da vam bude prioritet. Uživajte u dugim, sunčanim danima, leto samo što nije stiglo!

2 thoughts on “Uvod u leto: Aktivnosti za duge letnje dane

  1. Super aktivnosti! Ja ću ceo jul provesti u Novom Sadu, a pošto mi posao dozvoljava mnogo slobodnog vremena, moraću vreli jul malo da rashladim planinarenjem, bazenom, šetanjem po Štrandu i hladnim napicima na letnjim festivalima 🙂

    1. Draga Deni, ja ću biti svugde! Kakva sam, nikad se ne zna šta će da iskrsne! Ovog meseca sam već dvaput bila u Crnoj Gori 🙂 Slažemo se u ovim hladnim napicima, a možda svratim i do Novog Sada 😉

Ostavite odgovor