Posni hrono jelovnik: Pikantne suve šljive (RECEPT)

Prošle nedelje sam vam prestavila prvi recept iz hrono ishrane uz priču o postu. Ovog puta, predstaviću vam drugi recept, a pre njega ću vam objasniti nešto o hrono ishrani po planu dr Ane Gifing. Izdavačka kuća „Finesa“ je izdala „Hrono kuvar“ odakle „crpim“ sve ove zanimljive recepte.

Hrono kuhinja je način da u svakodnevicu uvedete principe zdrave ishrane, uz pravilnu kombinaciju namirnica. Dr Gifing posebno vodi računa o glikemijskom indeksu. U ovom planu ishrane nema brojanja kalorija, niti merenja težine namirnica i određivanje količine hrane.

Kod ovog načina ishrane nema jo – jo efekta, a metabolički poremećaji se trajno rešavaju.

sljivke

Ovoga puta, glavne namirnice su suve šljive. Svi znamo da su suve šljive odličan lek kod zatvora i problema sa digestivnim traktom. Suve šljive sem što pomažu stomaku, jačaju i kosti.

One se mogu pohvaliti visokim sadržajem vitamina K i beta karotena. Vitamin K je veoma važan za kosti, za zgrušavanje krvi i za bolju cirkulaciju. Neko istraživanje je pokazalo su da redovan unos beta karotena utiče na sreću. 🙂

Ove namirnice smanjuju rizik od osteoporoze. Suve šljive štite mozak od šetetnog uticaja slobodnih radikala i štite od kardiovaskularnih bolesti i kancera.

sljive suve

Suve šljive čuvaju i od dijebetesa tipa 2 i gojaznosti. One pomažu kod stabilizacije šećera u organizmu. Vlakna kod suvih šljiva usporavaju prolazak hrane kroz stomak i time otežavaju apsorpciju šećera u krvotok. Suve šljive sprečavaju prejedanje, pogotovu ako se jedu posle obroka.

Ove namirnice smanjuju holesterol. Već pomenuta vlakna upijaju višak žuči koja se luči iz jetre.

A sad – recept 🙂

Pikantne suve šljive

Sastojci:

  • 200 g suvih šljiva
  • 50 g badema
  • 500 g crnog luka
  • 2 dl belog vina
  • ulje
  • mlevena paprika
  • biber, so

Priprema:

Iseći crni luk na rebarca i distanti dok ne postane staklast. Dodati suve šljive, vino i začine, pa nastaviti sa dinstanjem.

Desetak minuta pre skidanja sa vatre dodati obareni badem.

 

∼ sponzorisan tekst ∼

 

Fotografije: blog.doctoroz.com, Pinterest, Instagram

Ostavite odgovor