Sećanje na Bogorodičin ulazak u hram: Danas prestaju svadbe i slave stočari

Biblija je puna zanimljivih, filozofskih priča o kojima bi beskonačno moglo da se raspravlja.  Jedna od njih je o „uvedenju“ tj vavedenju male Marije, kasnije Bogorodice u Božji hram, kad je predata Bogu, kao žrtva.

Crkveni praznik Vavedenje koji se danas proslavlja u pravoslanom hrišćanskom svetu posvećen je ulasku Bogorodice u hram i ispunjenje obećanja njenih roditelja Joakima i Ane da će dete, koje dugo nisu mogli da imaju, predati Bogu na služenje. Tako je mala MarijaBogorodica kada je napunila tri godine uvedena u hram. Kod Boga.

Prema biblijskoj priči, Marija je sama savladala 15 stepenika do hrama, a na vratima ju je čekao prvosveštenik. Roditelji su je samu pustili da se uzvere i ostavili. Dete je u hram do oltara uveo prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Krstitelja.

bogorodica

I dan danas, u oltar ženska noga ne sme da kroči, a u deo Jerusalimskog hrama, koji se zvao Svetinja nad svetinjama, nije smeo ni običan sveštenik da uđe, već samo prvosveštenik i to jednom u godini, kad je prinosio žrtve. U taj oltar je uvedena Marija i posvećena je na služenje Bogu. Time je, zapravo, ona postala prava, istinska Svetinja nad svetinjama u koju će se smestiti sam Bog. Bogorodica je u hramu ostala do svoje 12. godine.

Pretpostavlja se da se ovaj praznik praznuje od četvrtog veka, a prvi pisani dokazi ο njemu postoje iz osmog veka. Veliki praznik postaje u 11. veku.

Pravoslavna crkva proslavljanjem ovog dana čuva uspomenu na taj čin. Ovo je i slava manastira Hilandar.

vuk

Kao skoro svaku zimsku slavu, i ovu proslavljaju stočari. Oni su se na ovaj dan molili Bogorodici i praznovali su ga zbog zaštite od vukova, da ne napadaju stoku. U istočnoj Srbiji su, na osnovu vremena tog dana, predviđali rod useva. Ukoliko je vreme vedro, to je značilo da će godina biti dobra i rodna.

U Srbiji na ovaj dan prestaju svadbe. U takovskom kraju postoji običaj da se na današnji dan ostaje posle crkvene službe u porti crkve. Tad se prvi put pojavljuju žene koje su se udale te jeseni. One se za tu priliku lepo obuku i okite cvećem iz venčanih venaca. U južnom Pomoravlju žene koje ne mogu da imaju decu odlaze u manastir Crkovica, gde se celu noć mole Bogorodici i to im, navodno, pomaže da bi dobile porod. U Glamočkom polju poslednji vašar u godini je baš danas.

 

Fotografije: zaduzbine-nemanjica.rs, svetigora, Tumblr

 

 

 

Ostavite odgovor