617083.TIF

Skijanje je počelo: Pristupačna mesta za zimske radosti

Skijališna sezona je počela prošlog vikenda! Verujem da među vama koji me čitaju ima i onih koji uživaju u zimskim sportovima. Međutim, ponekad je plitak džep veliki problem. Ukoliko ne spadate u zahtevne skijaše, onda će vam ovaj tekst biti od koristi. Ukoliko ste adrenalin zavisnici, ova metsta koja sam nabrojala baš i nisu za tu vrstu zabave. Daleko od toga da su dosadna mesta i da tamo ne možete pronaći nešto za sebe! Evo naš Kopaonik, na primer, nudi svakojake zabave, pa čak i za adrenalin zavisnike, a ponuda je iz godine u godinu sve bogatija  🙂

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Jahorina je jedno od većih skijališta na Balkanu, a imaju i tu sreću da im je dosta toga ostalo od Vučka i Zimskih Olimpijskih igara daleke ’84. Većina staza je na srednje teškom nivou. Jahorina ima oko 20 kilometara skijaških staza i lep pogled na Sarajevo. Jahorina nudi i noćno skijanje. Odlična zabava i bogat noćni život je ono po čemu je Jahorina poznata. Takođe, na Jahorini se i odlično jede.

Vogel, Slovenija

vogel1 vogel2 vogel3 vogel4 vogel5 vogel6

Vogel je, kao i sama Slovenija, malo ali lepo skijaško mesto. Nalazi se iznad Bohinjskog jezera i ima moderne žičare. Vogel je dobar za početnike, dok će dobri skijaši savladati stazu za dan-dva. Noćni život gotovo da ne postoji, osim nekoliko restorana uz obalu jezera, pa je mesto idealno za romantični zimski beg. Više o tome šta Slovenija nudi u toku zime proćčitajte ovde. 🙂 Bila, videla, doživela!

Jasna, Slovačka

jasna1 jasna2 jasna3 jasna4

Poslednjih nekoliko godina Jasna privlači zahtevnije skijaše i snoubordere koji, pritom, žele i dubok sneg, jeftinu hranu, pa čak i jefitno pivo. Tu je dobrih hiljadu metara vertikalnog pada i dosta šume, pa će Jasna zadovoljiti srednje vešte skijaše, kao i one bolje, ako su spremni da malo istražuju van staza. Propratni sadržaji nisu razvijeni, ali postoji nekoliko noćnih barova i restorana u obližnjem gradu Liptovski Mikulas. Slovačka ima pristušačne cene.

Špindleruv Mlin, Češka

mlin1 mlin2 mlin3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Češka je poznata po pivu, ali ima i sasvim zadovoljavajuću skijašku ponudu. Špindleruv Mlin, na planini Krkonoše, ima 23 žičare i 20 staza na visini od 1.310 metara. Staze neće oduševiti iskusne skijaše i snoubordere, ali za početnike je sasvim prihvatljiva destinacija.

Borovec, Bugarska

borovec1 borovec2 borovec3 borovec4

Najstarije skijalište u Bugarskoj, Borovec je okružen borovom šumom najvećeg planinskog lanca na Balkanskom poluostrvu. Najveće skijalište u susednoj nam zemlji ima široke, otvorene staze. Grad je uglavnom ispunjen barovima za široke narodne mase (ima dosta „happy hour“-a i „dva za jedan“ ponuda). Sve u svemu, Borovec je jeftin sa mnogo mesta za zabavu, a skijalište će uglavnom zadovoljiti početnike i srednje vešte skijaše, kao i one koji uživaju u noćnim provodima.

Popova šapka, Makedonija

popova2 popova3 popova4 sapka1

Ovo je glavna zimska destinacija za Makedonce. Na žalost, većina žičara je zastarela, ali samo mesto ima mnogo snega i dobro je za one koji žele da iskuse nešto drugačije. To je avanturistička, jeftina alternativa skijalištima u Alpima.

Pojana-Brasov, Rumunija

brasov1 brasov2 brasov3 brasov4

Staze popularnog Pojana-Brasova su savršene za početnike i srednje dobre skijaše, a nedavno je dodato i osam novih gondola. Mesto je malo, ali je jeftino i ima zabave. Iskusni skijaši tamo neće imati mnogo izazova, ali van staze se mogu opustiti u zaprežnim sankama ili otići u brojne kafiće i restorane.

Kopaonik, Srbija

kopaonik zima

kopaonik2 kopaonik3 kopaonik4

Kopaonik ima jednu od najmodernijih žičara u istočnoj Evropi. Postoje i brojne mogućnosti za skijaše i snoubordere van utabanih staza. I pored visoko razvijene infrastrukuture, Kopaonik je uspeo da zadrži šarm seoskog mestašceta u planini. Da znate, ako ste zaboravili, svaku noć su lude žurke! Možete misliti kako je bilo na otvaranju sezone?! Ne. To je trebalo doživeti 🙂

E pa, srećno vam skijanje!

Fotografije: Tumblr, Pinterest, czechtourism.com

 

Ostavite odgovor