Odmorište ili čistilište za avione: Španski aerodrom Teurel čuva ono što drugi odbacuju

Neki avioni se ovde dovode kao staro gvožđe, pošto im se prvo uzmu upotrebljivi delovi. Tad, nema za njih spasa. Međutim, postoji mnogo aviona koji su novi i u potpuno ispravnom stanju, a koji se čuvaju na ovom aerodromu u Teruelu. Neki su spremni da lete, samo čekaju da se reše finasijska ili pravna pitanja. Neki su tu, jer čekaju da se prilagode promenljivim tržišnim uslovima.

U istočnoj Šapniji, na suvoj i hladnoj ravnici, na 1.000 metara nadmorske visine duž autoputa Mudehar iz pravca Sredozemnog mora postoji jedno neverovatno mesto.

Jedan za drugim, ogromni džambo džetovi se ukazuju na horizontu. To nije iluzija, već pogled na najveći industrijski aerodrom u Evropi.

Aerodrom bez putnika, fri šopova, salona, taksista…

Aerodrom je smešten izvan grada Teruel,  namanjieg od svih glavnih gradova španskih provincija i vrlo je netipičan. Tu ne postoje ček-inovi, saloni, trake za prtljag, kafići, fri šopovi, taksi stajališta ili mini busevi koji prevoze putnike do aviona.

Da se zna, ovde nema komercijalnih letova i nikad ih nije ni bilo. Aerodorom je sagrađen za druge potrebe. On je stajalište za avione iz celog sveta koji su povučeni iz upotrebe, bilo da je to privremeno ili trajno. Upravo ovaj aerodrom održava avione u životu. Ovo je neka vrsta odmorišta za avione. Ili čistilišta. Pitanje je da li će letelica prevagnuti na ovu ili onu stranu.

Neki avioni se ovde dovode kao staro gvožđe, pošto im se prvo uzmu upotrebljivi delovi. Tad, nema za njih spasa. Međutim, postoji mnogo aviona koji su novi i u potpuno ispravnom stanju, a koji se čuvaju na ovom aerodromu u Teruelu. Neki su spremni da lete, samo čekaju da se reše finasijska ili pravna pitanja. Neki su tu, jer čekaju da se prilagode promenljivim tržišnim uslovima.

Testiraju raketne motore istražuju dronove i obučavaju pilote

Teruel nije samo mesto za skaldištenje aviona. Aerodrom dom za čitav niz vazduhoplovnih aktivnosti, uključujući i one sa visokim potencijalom. Od kad je aerodrom otvoren, ugostili su kompaniju za testiranje raketnih motora. Aktivni su kad je reč o istraživanju dronova i uskoro će imati centar za obuku pilota.

Postoji nekoliko takvih skladišta na planeti. Na primer, Mohave koja je vazdušna i svemirska luka u kalifornijskoj pustinji gde su stvoreni idealni uslovi za skladištenje aviona. Još jedan takav aerodrom se nalazi u blizini Poa, grada na jugu Francuske, ali je tamo ponestalo mesta. Kompanija „Tarmak Aerosejv“ (Tarmac Aerosave) koja je koristila taj aerodrom zbog nedostatka mesta potražila je drugo mesto, pa je aerodrom Teruel bio logičan izbor.

Velika potražnja za skladištenjem aviona

Ova vrsta aerodroma traži mnogo prostora, a Teruel ga ima koliko hoćete. Aerodrom je van naseljenih mesta, odvojen od gradske vreve, okolina je slabo naseljena, pa je pokrenuta i kampanja da se za Teruel čuje.  Za skladištenje aviona, ovo je savršeno mesto. Grad ima kontinentalnu klimu i relativno je pristupačan. Nalazi se između Barselone, Madrida i Valensije.

Potražnja za skladištima aviona je porasla zbog velikog rasta aviokompanija i industrijske liberalizacije. Nagli porast potražnje aviona je doveo do uspeha aerodroma Teurel. Dinamika avio industrije dovodi do potrebe za skaldištem zbog zastarelosti ili zbog poboljšanja letećeg parka. I ne samo to! Na taj način neputničke aktivnosti su izmeštene sa glavnih aerodroma, što putničku leteću granu čini profitabilnijom.

Entuzijasti i zalljubljenici u vazduhoplovnu industriju na ovom mestu mogu da vide veličanstveni Boing 747c koji mirno stoji i čeka svoju sudbinu. Drugi, pak, uživaju u jedinstvenoj mogućnosti da izbliza slikaju poletanje ili sletanje aviona. Ako mora da bira, autor ovog članka je pre za ovo drugo.

Fotografije: Twitter, derbosoft.proboards.com, airportspotting.com, airlinegeeks.com, hiveminer.com

Ostavite odgovor