Kad zakrče creva: Šta prezalogajiti na putu?

Kad se krene na put, to je svojevrsna promena ritma. Kao što prilagođavate sebe, prilagodite i hranu sebi. Ovi obroci su za vas koji putujete automobilom ili autobusom.

Verujem da je večita dilema kad se negde krene – šta pojesti? Da bude ukusno, a da se ne pretovari želudac. Zato sam sastavila neke od najboljih obroka za putovanja.

Kad se krene na put, to je svojevrsna promena ritma. Kao što prilagođavate sebe, prilagodite i hranu sebi. Ovi obroci su za vas koji putujete automobilom ili autobusom.

Nikud bez razbuđivača, krekera i sendviča

Domaći krekeri

Kad se krene na put treba piti napitke koji u sebi sadrže ekstrakt guarane, umesto kafe. Takvi napici podstiču cirkulaciju, povećavaju koncentraciju, a sprečavaju glavobolju u toku vožnje.

Uvek sa sobom treba imati voće ili orašaste plodove, krekere i sendviče. U sendvičima nikako ne treba da stavljate piletinu, ćuretinu, ribu, jaja i majonez.

Pre odlaska na put preporučuje se lagan obrok. Izbegavajte tešku, masnu i presoljenu hranu, kao i hranu koja stvara nadutost u stomaku.

Ishrana na putu ne sme da bude obilna. Ako se hranite tečno, to može da izazove mučninu, pogotovo kod dece.

Voće pod obavezno!

Žitarice, voće i jogurt za doručak pred put

Žitarice sa jogurtom su savršen izbor za doručak, ako se na put kreće ujutro. Ne zaboravite da poneste voće. Banane, grožđe, jabuke, sušeno voće ili orašasti plodovi su odličan izbor.

Treba poneti i dovoljno vode koja se pije češće, ali u malim gutljajima. Treba izbegavati zašećerene voćne sokove i gazirane napitke koji mogu prouzrokovati želudačne tegobe. Uz sebe valja imati štapiće, nemasne krekere i semenke.

Banana i orašasto voće

Oprezno sa kafom

Za duža putovanja spremite sendviče sa tvrdim sirevima, povrćem i suhomesnatim proizvodima. Nije poželjno prejedanje pre i za vreme putovanja. To dovodi do umora, pospanosti i do slabe psihomotorne funkcije.

U kafi treba uživati umereno i treba znati da ona ne otklanja umor. Prednost treba dati već pomenutim napicima na bazi guarane.

Umeboši šljive

Za putovanja savetuju se umeboši šljive (ima ih u Beogradu, u prodavnicama zdrave hrane). One osobađaju od „putne bolesti“ i odlične su kao dodatak jelu, jer sprečavaju kvarenje hrane.

Suši

Sada ćete svi da me zamrzite što ću ovo da napišem, ali da, suši je idelano jelo za putovanja, jer sadrži sve potrebne hranljive materije koji ne opterećuju stomak. 🙂 Sem sušija, za put su odlične i projice od kukuruznog brašna.

Fotografije: Pixabay, thepioneerwoman.com, Tumblr, Instagram

Ostavite odgovor