Kad zašušti lišće, Smederevci slave: Berba grožđa i proba vina na Dunavu

Nije „Smederevska jesen“ samo manifestacija na kojoj se slave vinogradi, grožđe i vino. To su dani koji obiluju i kulturno-sportskim aktivnostima, pa se tako svakodnevno priređuju takmičenja u raznim sportovima, organizuju književne večeri, likovni susreti, koncerti…

Lep dan je poslužio smederevskoj paradi s početka septembra da protekne onako kako se i očekivalo – u prijatnom i veselom raspoloženju. Da, to je Smederevska jesen, glavna manifestacija ovog grada na Dunavu. 

Glavnom ulicom prodefilovala su kulturno-umetnička društva, a poseban ugođaj napravili su gosti iz Meksika, grupa „Marijači„, koji su na gradskom trgu održali koncert.

Ništa nije moglo da prođe bez glumaca obučenih kao despot Đurađ Branković i njegova despotica Irina, pod kojima je Smederevo postalo srpska prestonica 1430.

Dani kad Smederevo živne

sjesen2

To su dani kad Smederevo živne. Prva manifestacija izlaganja grožđa i vina u Smederevu održana je na pristaništu 1888. godine.

Od tad pa do sad, svakog septembra vinari se okupljaju u ovom drevnom gradu. Svi slave berbu grožđa i ono što grožđe daje. Tih dana otvara se u Smederevu vinski grad. Toče se vina na sve strane.

Druženje sa izlagačima

Nije „Smederevska jesen“ samo manifestacija na kojoj se slave vinogradi, grožđe i vino. To su dani koji obiluju i kulturno-sportskim aktivnostima, pa se tako svakodnevno priređuju takmičenja u raznim sportovima, organizuju književne večeri, likovni susreti, koncerti…

Kakav je pogled iz vile „Zlatni breg“?

U letnjikovcu Obrenovića

Čak se dešava i „vraćanje u prošlost“ uz pomoć momaka i devojaka iz udruženja Svibor, koji prikazuju srednjovekovne borilačke veštine u autentičnoj odori iz tog vremena.

Danas se u Smederevu za vreme „Jeseni“ organizuje i Poljoprivredni sajam, gde seljani pokazuju i prodaju najbolje sa svojih polja i od svojih proizvoda. Nikako se ne zaobilazi ni takmičenje u kuvanju riblje čorbe, koje je postalo tradicionalno za „Smederevsku jesen„.

Tu, uz Dunav, sve odjednom zamiriše na ribu, ali i začine. Utrkuju se najbolji i najveštiji sa kutlačom.

Brčnula sam nogice, pa šta? 🙂

Posebno mesto zauzimaju vinogradi podno letnjikovca dinastije Obrenović, u mestu Plavinac. Velelepno zdanje se uzdiže na brežuljku i gleda na plavi Dunav.

Poznatiji kao vila Zlatni breg, letnjikovac je sagrađen 1831, kada je knez Miloš Obrenović na tom mestu zasadio vinograde, koji se prostiru na 36 hektara.

sjesen7

Jesen u Smederevu zna da bude lepa, to je još jednom pokazala tradicionalna manifestacija.

Još ako se uživanje u vinu i voću iskoristi za posetu Dunavu i istorijskom zdanju, ugođaj je potpun.

Pogled na vinograde i Dunav sa „Zlatnog brega“ je neprocenjiv.

Fotografije: Rade Krstinić/Luka Mijatović

 

Ostavite odgovor