I u Srbiji postoji Most ljubavi: Vrnjačka banja prkosi Parizu

Bliži se Dan zaljubljenih i možda nije loše da razmislite o kratkom i romantičnom putovanju. Pariški most Pon dez ar (Pont des arts) ili Most umetnosti postao je jedna od nezaobilaznih atrakcija glavnog grada Francuske, na kojoj parovi ostavljaju katance u znak večne ljubavi. Ako je verovati većini, to je najromantičnije mesto na svetu.

 

Vremenom je ograda mosta postala krcata katancima koje ostavljaju zaljubljeni iz celog sveta, a na njih stavljaju svoja imena ili poruke koje samo za njih imaju posebno značenje. Prošle godine, čelnici Pariza su bili suočeni sa ozbiljnim problemom, jer je most krenuo da propada, pa su morali da uklone oko milion katanaca.

 

Pešački most Pon dez ar sagrađen je 1804. godine i ima devet lukova. Običaj je da parovi posle zaključavanja katanaca ključeve bace u Senu.

pevanjemost

Osim što ga najčešće posećuju zaljubljeni, na mostu se vrlo često mogu videti umetnici. Ono što je  posebno je neverovatan pogled na grad. Ako slučajno planirate da za Dan zaljubljenih posetite Pariz, nemojte da propustite priliku i idite na ovaj most, najromantičnije mesto u Parizu.

I Vrnjačka banja ima svoj Most ljubavi

DCIM100MEDIA

Međutim, i Srbija ima jedno slično mesto. Vrnjačka banja, koja se nalazi na obroncima Goča ima svoju Vrnjačku reku i most sa katancima na njoj. To je Most ljubavi. Nalazi se tik uz glavno šetalište. Legenda kaže da su se pre sto godina tu zavoleli učiteljica Nada i oficir ReljaLjubav su želeli da krunišu brakom. Ali počinje Prvi svetski rat. Relja odlazi u Grčku i tamo upoznaje lepu Grkinju. U Banju se više nikad nije vratio, Nadu je zaboravio. Ona je umrla od ljubavi, kaže priča.

most6

Devojke i danas dolaze na ovo mesto, uzimaju katance na kojima upisuju svoje i ime voljene osobe i tako „vezuju“ svoju ljubav za most. Ključ bacaju u reku. Obe strane mosta prepune su  katanaca koji vremenom otpadaju. Kako kažu prodavci suvenira, uvek ima mesta za još jedan katanac i tako još jednu vezanu ljubav!

Most-ljubavi-Vrnjacka-Banja

Ako se odlučite da za Dan zaljubljenih iznenadite voljenu odobu, ne morate da idete čak do Pariza. Dovoljno je da se udaljite 200 kilometara od Beograda (ako ste u Beogradu) i svratite do ove lepe Banje, koja za sve ljubitelje prirode nudi oazu mira – japanski vrt, romatične šetnje i uživanje u spa centru zdravstvenog centra „Merkur„.

japanski-vrt-u-vrnjackoj-banji

Iako je Banja najpoznatija po zdravstvenom turizmu, danas ima mnogo vila i kuća koje nude potpuni odmor i mir. Moja preporuka je vila „Solaris„.

I Rimljani znali za lekovitu Banju 

wellnessclnk

U drevna vremena, za lekovite izvore ove Banje znali su i Rimljani. Banju je proslavio kralj Aleksandar I Karađorđević koji je u sadašnjem zdravstvenom centru „Fons romanus“ uredio kupatilo po svom ukusu.

zamak-kulture-vrnjacka-banja

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovića, je najstariji i najreprezentativniji objekat u Vrnjačkoj banji. Podignut je na padini iznad toplog izvora. Danas je to Zavičajni muzej ili Zamak kulture Vrnjačke banje.

most-ljubavi-21

Dan zaljubljenih je idealan datum da uživate u čarima lepe Banje i tako vežete svoju ljubav još jednom uspomenom.

 

Fotografije: Tumblr, Wikipedia, vrnjackabanja.co.rs, vrnjacka-banja.co.rs, lifestyle.serbia.travel, apartmanivrnjackabanja.info, evrnjackabanja.com, tuzlanski.ba, cazin.city

Ostavite odgovor