Bio je jak zbog spanaća i voleo je Olivu: Mornar Popaj je bio neustrašivi heroj našeg detinjstva (VIDEO)

Dobroćudni junak našeg detinjstva, zamišljen je kao tridesetčetvorogodišnji mornar čudnog izgleda, bez jednog oka i sa teškom govornom manom. Prvi put se pojavio u stripu u januaru 1929. godine. Da, reč je o čuvenom mornaru Popaju, koji je rođen tokom tajfuna u Santa Moniki, u Kaliforniji. Zapravo, mornar Popaj je samo jedan u nizu strip junaka koga je nacrtao Elzi Sigar, crtač stripova za „Thimble Theater„, a zasnovan je na istinitom liku, kao i Oliva. Zapravo, ti likovi su živeli u Sigarovom komšiluku u Česteru, u Ilinoisu.

Dora Paskl

Prvi je Frenki „Stena“ Figl koji je bio bez oka i delio je Popajevu strast za tučom i lulom. Na grobu su mu, kad je umro 1947, ispisali da je bio „inspiracija za mornara Popaja„. Za Olivu je inspiracija bila visoka, mršava žena Dora Paskl koja je najčešće kosu vezivala u punđu.

Žargonske reči po Popaju

Crtani film Popaj je engleskom jeziku dao i odomaćio nekoliko termina. Pera Ždera koga svi znamo kao učmalog, debelog  obžavaoca hamurgera, a koji je, pritom, i drugar mornara Popaja je nosilac termina „wimp„, što u prevodu znači „plašljivko“ ili „kukavica„. „Wimpys“ ili „Ždera“ je takođe veoma popularan lanac brze hrane i roštilj restorana u Engleskoj.

U kasnijim Popajevim crtaćima od 1936. pojavljuje se stvorenjce koje se naziva Evgenije. Šta je to ili ko je to, to je teško objasniti. Evgenije izgovara samo jednu reč, a to je „džip„, time pokazivajući svoje neverovatne moći. Na primer, ume da prolazi kroz zidove. Četiri godine pošto se ovaj pas ili šta li je već, domogao slave, vozilo za potrebe visokih funkcionera u američkoj vojsci vrlo često je nazivano „GP“ ili „Dži Pi„, a kasnije je dobilo ime „džip„, baš po ovom psu i crtaću koji je prikazivan da bi povećao moral američkih vojnika tokom Drugog svetskog rata.

Engleska reč „goon“ koja u žargonu znači „kriminalan“ ili „nasilnički“ nije baš bila svojstvena Popaju. Popajevi crtaći su oživeli Gun ili Nasilničku porodicu vrlo čudnog izgleda, koja je iznedrila Elisa Nasilnika. To je dovelo do toga da „goon“ danas označava one koji čudno izgledaju.

Kasniji stripovi sa Popajem (ali ne i crtaći) su iznedrili i Dufuse. Dufusi su bili Popajevi rođaci ili prijatelji koji su se pojavili šezdesetih godina prošlog veka, a reč „doofus“ se ubrzo našla u američkom rečniku kao termin za „budalu ili glupu osobu„.

Spomenik za Popaja

Iako je Popaj u startu bio strip junak, svoju pravu slavu je stekao u crtanom filmu. Prvi put se pojavio na platnu 1933. Veliku popularnost je dostigao 1937. kada su u Kristal Sitiju, u Teksasu podigli spomenik, što je ujedno i jedini spomenik nekom crtanom liku.

Glas Popaju je od 1933. do 1935. davao „Red Pepper Sam“ ili Vilijam Kostelo. Međutim, Kostelo se ponašao kako ne treba, pa ga je „Paramaunt“ otpustio. Zamenio ga je Džejk Merser koji je Popaju i „udahnuo život„. Olivi je dala glas Mardži Hajns i njih dvoje su se i venčali. Inače, sva tri glavna lika u crtanom filmu o Popaju su tokom prikazivanja menjala davaoce glasa.

Ono čemu smo se svi smejali kod Popajevih crtaća nije zapravo ni bilo u scenariju. Merser, koji je bio vrlo duhovit čovek, počeo je da ubacuje rečenice koje su bile van scenarija za vreme snimanja crtaća. I upravo je to izazavalo salve smeha kod publike. Prvo su svi u studiju bili zabrinuti, jer se Popajeve usne nisu pomerale tokom pričanja tih upadica. Međutim, publika toliko nije marila zbog toga, već se nezadrživo smejala sumanutim upadicama. Popajeve upadice i pošalice su uskoro postale nešto po čemu je prepoznatljiv.

A onda je na scenu nastupio – spanać

U stripu, Popaj je prvo dobijao snagu trljajući glavu o kokošku nazvanu „Whiffle Hen„. Ova fora je uskoro zamenjena spanaćem i to 1932. Spanać nije Popaju davao samo nadljudsku snagu, već mu je davao moć da fenomenalno pleše ili svira klavir. Crtaći sa Popajem su postali popularni za vreme Velike depresije, a prodaja ovog povrća je porasla za 33 odsto. Tako je spanać postao treća omiljena hrana kod dece u Americi, posle sladoleda i ćurke. „Popajev“ spanać je i dalje druga po redu najprodavanija namirnica u Americi.

Popajeva ljubav prema spanaću se desila kad je čuveni mornar u jednom okršaju pao u polje spanaća. Postoji nekoliko crtaća gde Popaj nije jeo spanać, ali su oni baš retki. U jednom se Popaj našao u bolnici gde je naterao Badžu da pojede spanać ne bi li se ponovo pobili oko Olive. U drugom crtaću, Oliva je pojela spanać da bi prebila seksi instruktorku fitnesa koja je flertovala sa Popajem. Lik instuktorke bio je inspirisan glumicom Mej Vest. U jednom crtaću, Popaj je ispričao svom nećaku da je potomak Herkula i da su mu preci dobijali snagu udišući beli luk.

Rasistički Popaj

Za vreme Drugog svetskog rata Popajevi crtaći su doživeli veliku popularnost i bili su korišćeni da povećaju moral američkim vojnicima, najviše zbog toga što je većina crtaća bila uperene protiv Japanaca. Na primer, Japanci su u američkom žargonu predstavljeni kao homoseksualci, nacrtani kao zli likovi sa naočarima. Zabranjen rasistički crtani sa Popajem iz Drugog svetskog rata pod nazivom „SeeinRed, Whiten Blue“ je jedinstven i po tome što su se Popaj i Badža udružili i pojeli konzervu spanaća ne bi li sredili zle japanske vojnike. Neke televizijske stanice su takođe ocenile pojedine Popajeve crtaće kao uvredljive i rasistički nastrojene prema afroamerikancima.

Za vreme rata, Popaj je promenio i odeću. Umesto kapice, koju je stalno nosio i crne ispeglane košulje, Popaj je obukao belu, mornarsku uniformu i stavio belu mornarsku kapu. Taj izgled je zadržao i pošto se rat završio.

U animiranom filmu „Ko je smestio zeki Rodžeru?“ na kraju filma se pojavljuju svi omiljeni crtani likovi koji su se ikad pojavili na platnu. Sem Popaja. Do propusta je došlo ne zato što su zaboravili Popaja, već zato što „Dizni“ nije mogao da dobije dozvolu od „Paramaunta“ da upotrebi mornarov lik.

https://www.youtube.com/watch?v=nJTWwcVMbsY

U stripu se to što Popaj ima jedno oko pripisuje nekoj užasnoj tuči koju je mornar imao. Kasnije se nije moglo razaznati da li je samo imao jedno oko ili je žmirkao na drugo. U jednom crtaću, Badža Popaja naziva „jednookim ništavilom„.

Oliva je oduvek zlostavljala Popaja

U stripu, Olivin dečko je zapravo bio Harold Hamgrejvi. On je kasnije potpuno nestao iz stripa zbog velike Popajeve popularnosti.  Anoreksična Oliva je postala Popajeva devojka koja ga vređa, neprestano grdi i prema njemu se odnosi kao prema ološu. U više crtaća, Oliva udara, bije i na sve moguće načine maltretira nesrećnog mornara. I pored toga i to što ne poseduje gotovo nikakvu seksualnu privlačnost, Popaj ne prestaje da voli Olivu.

Popajev glavni neprijatelj Brut, kod nas nazvan Badža (na engleskom Bluto) je u većini crtaća bio glavni Popajev neprijatelj i rival kad je reč o Olivi. Međutim, u većini crtanih filmova njih dvojica su prvo prijatelji, a onda  postaju smrtni neprijatelji, tako da se svako makar jednom pitao zašto se Popaj uopšte druži sa nekim takvim.

Melodiju komponovao Rumun

https://www.youtube.com/watch?v=2pbcieG3Tec

Melodiju „PopeyeThe Sailor Man„, koja prati originalne crtaće, komponovao je Semi Lerner, rumunski kompozitor rođen u Americi. Za to mu je trebalo manje od dva sata. Melodija je u osnovi otvarajuća tema „Ja sam kralj gusara“ iz operete „Penzanški gusari“ iz 1880.
Povodom Popajevog 75 rođendana, zgrada Imapjer Stejt Bildinga je obojena u zeleno zbog Popajeve omiljene hrane – spanaća. Posle snimanja filma o Popaju 1980, u kome je glavnu ulogu tumačio Robin Vilijams, na Malti je napravljen tematski park gde turisti mogu da uživaju, prave piknike i da se voze brodićem.
Inspiracija – todayifoundout.com, telegraph.co.uk
Fotografije: Wikipedia, Pinterest, Youtube, storypick.com, timothykurek.com, drgrobsanimationreview.com, mentalfloss.com, thekitchn.com, aol.co.uk, moziru.com, neatorama.com, texasescapes.com, popeyemalta.com, huffingtonpost.co

3 thoughts on “Bio je jak zbog spanaća i voleo je Olivu: Mornar Popaj je bio neustrašivi heroj našeg detinjstva (VIDEO)

Ostavite odgovor