Najpoželjnije destinacije za 2018: Od prelepih plaža Filipina i Španije, preko evropske skockanosti do kaldrme Tbilisija

Ako postoji makar jedna novogodišnja odluka koju treba da ostvarite tokom ove 2018. godine, to je onda ona da putujete.

Ta odluka ne spada ni u kakva mršavljenja i dovođenja u formu, promenu posla, ali vas svakako može učiniti bogatijim i da vam pomogne kod samorazvijanja, novih iskustava, pa čak i kod onog nabitnijeg,a to je lična sreća. Putovanja su mnogo vrednija od svakog godišnjeg plana koji pravite s osvitom Nove godine.

Trudila sma se da malo istražim koje su to popularne destinacije za ovu godinu i – evo ih. Neke i nisu toliko daleke, pa iskoristitie priliku da ih obiđete. Na listi su čak i ona koja niste znali da postoje, ali neka vas to ne ohrabruje. Uživajte!

Koji je vaš izbor?

Borokaj, Filipini

Ovo malo ostrvo u centralnim Filipinima proteže se samo osam kilometara, međutim vrlo brzo ćete svhatiti da je ostvro veliko jer ima bezbroj prirodnih lepota. Ostrvo se lako prelazi biciklom.

Pronađite mir na osunčanoj beloj plaži i skupljnjem školjki na Iapaku, a možete prosto da ispijate koktele, dok sunce zalazi i zraci odaju utisak kao da plešu po vatri.

Ljubljana, Slovenija

Spoj amsterdamskih kanala i uticaj mediteranske, nemačke i slovenačke kulture Ljubljanu čini kao pravu kombinaciju starog i novog. Reka Ljubljanica deli grad na stari i novi, a tu je najpoznatiji čuveni Trojni most.

Teško ćete da se ne zaljubite u Ljubljanu, jer se Ljubljana može pohvaliti i šarmom i divnom arhitekturom. Nemojte zaobići muzeje, kafiće na otvorenom, zeleni pejzaže i bogatu istoriju.

Ninh Binh, Vijetnam

Većina turista odlazi u Hanoi, dok se vijetnamska veličanstvena delta Crvene reke često zanemaruje. Međutim, pošto sve više ljudi počinje da prepoznaje mirne pejzaže Ninh Binha, samo je pitanje vremena kada će severno područje ove zemlje da postane sledeće popularno mesto.

Sa svojim krečnjačkim stenama, hramovima, bujnim zelenim dolinama, pešačkim stazama i pećinama, ova provincija lako zauzima vrhunsko mesto.

Sukre, Bolivija

Glavni grad Bolivije poznat je po svojim belim zgradama i kolonijalnoj arhitekturi, ali tamo ima još mnogo toga da se vidi. I

storijski grad Sukre poseduje brojne muzeje, katedrale i znamenitosti, uključujući glavne trgove kao što su Plaza 25 de Maijo i Kasa de la Libertad. Sukre je stanište jednog od najvećih otisaka stopla dinosaurusa na svetu.

 Seul, Južna Koreja

Seul je mesto gde se pop kultura, tehnologija i tradicija mešaju. Na ulicama se mogu videti moderni stajlinzi, ali i tradicionalne hanboke. Ništa bez nebodera i budističkih hramova, tržnih centara i trgovinskih ulica, kafića napravljenih samo za Instagram.

Njegove visoke tehnologije nude mogućnost brzom i jednostavnom pristupu susednim gradovima u slučaju da želite da istražite nekadašnje prestonice Južne Koreje. Ujutru čaj popijte na Insadongu, a onda svratite da vidite grad sa tornja.

Esauira, Maroko

Turisti koji da polako uživaju u blagodetima neke zemlje i da spoje primorski duh sa živahnim gradom, izabraće Esauiru. Grad je poznat kao luka i odmaralište. Tamo često duvaju vetrovi, pa je popularan za vindsurfing i kajtesurfing, kao i za opuštanje.

Možete se prošetati po plažama i kroz živopisnu medinu, pregledati butike, radoznalo pogledati ulov dana u ribarskoj luki i još mnogo toga. A ako tražite malo više gužve, Marakeš je tu, deli vas kratka vožnja autobusom.

Zadar, Hrvatska

Ako nemate raznoraznih nacionalističkih problema, razmislite da svratite do susedne zemlje. U Zadru je manja gužva nego u Dubrovniku i Splitu. Ovaj priobalni grad bogat je kulturom i istorijom, poznat po rimskim i venecijanskim ruševinama i prelepim zalascima sunca.

Za lakše snalaženje, tu su crkve i katedrale. Krenite istočno od Starog grada do plaže Kolovare, gde su barovi i restorani. U nacionalnom parku k za je idealno ronjenje i snorkeling.

Upolu, Samoa

Ostrvo Samoa je dom svega što ste gledali na TV-u – bujnih, kišnih šuma, laguna, vodopada, idiličnih plaža, međunarodnih aerodroma i još mnogo toga.

Posetite čuveni tunel koji se često viđa na Instagramu „Sua Ocean„, surfujte se i ribarite duž obale ili se prepustite se restoranima i barovima u glavnom gradu Samoe, Apiji pre nego što se vratite u mirnije delove Upole.

Tbilisi, Gruzija

Glavni grad Gruzije je daleko od običnog. Turisti danas su svedoci modernizacije Tbilisija još od vremena pod persijskom i ruskom vladavinom, do preostalih podsetnika razbacanih kroz raznovrsnu arhitekturu. U Tbilisiju ima svega – hotela sa pet zvezdica, barova i klubovi, muzeja, a tu su i simpatične radnjice i bogat zabavni život.

U Starom gradu, naći ćete drevne puteve pod kaldrmom i staze, dok ostatak grada postepeno postaje moderan, spajajući istok i zapad. Susrešćete se sa tom kontraverzom koja, očigledno, ne voli jedna drugu.

Majorka, Španija

Veliki mediteranski dragulj mnogi vole iz više razloga. Fenomenalne obale okružene stenama, plava voda i uvale kao sa  razglednica su samo nekoliko aduta ovog mesta.
Majorka je inspirisala Šopena i druge muzičare, umetnike i pisce. Da li su to živopisna sela, dobra kuhinja, arhitektura, planinski pejzaži, plaže ili noćni život, šta god da je, može da bude inspiracija i vama. Zato se pripremite da produžite boravak.
Inspiracija – popsugar.com
 
Fotografija: Pixabay, Flickr, POPSUGAR Photography / Kat Yazzie
 

2 thoughts on “Najpoželjnije destinacije za 2018: Od prelepih plaža Filipina i Španije, preko evropske skockanosti do kaldrme Tbilisija

Ostavite odgovor