Knjige za odmor: Šta čitate ovog leta?

Ako se još niste otisnuli put mora, planine, reke, jezera, vikendice ili možda terase (zašto da ne, neko od vas ove godine letuje kod kuće!), a godišnji odmor je tek krenuo, evo nekoliko predloga šta da pročitate ovog leta.

Leti se putuje. Leti se i čita. Spakuju se koferi i među kupaćim gaćama i kremama  za sunčanje mesto zauzme i – knjiga. Ili više njih. To je obično lako štivo, nešto što bi trebalo da obogati odmor. Ne znam za vas, ali ja na putovanje ponesem bar pet knjiga. I sve ih pročitam. 🙂

Ako se još niste otisnuli put mora, planine, reke, jezera, vikendice ili možda terase (zašto da ne, neko od vas ove godine letuje kod kuće!), a godišnji odmor je tek krenuo, evo nekoliko predloga šta da pročitate ovog leta. Ovo su preporuke izdavačke kuće „Vulkan“ i „Laguna“.

Žongler, Zorana Schultz – Vulkan

zongler

Posle prva dva romana Ukus greha i Stani, srce, domaća spisateljica je svrstana u domen erotske literature. Ovim romanom autorka je zašla i u domen psihologije, koju je i studirala. U ovoj knjizi je predstavila muškarce kojima nikada nije dosta. Nezasiti su u sticanju novca i političke moći, uvek okruženi hordama žena koje ne mogu da ih zadovolje.

U tom svetu vukova koji jedu jedni druge bez milosti žonglira jedno nevoljeno biće. Praznog srca a punih džepova, on gazi sve pred sobom, lišen emocija. Sudbina, ipak, zaustavlja ovog veštog žonglera i on pravi grešku, suočen sa tihim protivnikom, ženom iz senke.

Ti si sve što želim, Ričard Madli – Vulkan

ti si

Na prvi pogled, Džejms je bio ostvarenje svih Dajaninih želja i snova. Neodoljivo šarmantan i drsko zgodan, mladi vojni pilot brzo će osvojiti Dajanino srce. Na dan kada se venčavaju, stiže vest da je izbio rat i Džejms biva primoran da se zaputi na bojište. Džejms strada na ratištu, a Dajani jedina uteha ostaje dete koje očekuje.

Deset godina kasnije, Dajana vodi miran život na jugu Francuske. Kada jednog jutra na obližnjem trgu začuje dobro poznati glas iz prošlosti, njen spokoj nestaje. Čovek koji joj je jednom značio sve, sada preti da uništi ceo njen život.

Stvorena za ljubav, Saira Šah – Vulkan

stvorena za

Dok sa radošću iščekuje rođenje deteta, Ana planira da otvori restoran i da se sa porodicom preseli na jug Francuske. Međutim, stvari se u trenu menjaju, i ono što je do juče izgledalo kao sasvim izvesna budućnost pretvara se u nedostižne snove.

Suočeni sa teškoćama kakve nisu ni slutili, Ana i Tobajas moraće zajedničkim snagama da se potrude da održe porodicu na okupu. Ispit sa kojim se suočavaju dovodi izdržljivost do granice i primorava ih na krajnju iskrenost prema sebi i drugima. Ipak, postavlja se pitanje da li je išta vredno takve borbe, od porodice?

Traka boje lavande, Heder Berč – Laguna

Ovo je priča o dve ljubavi, jedne iz prošlosti i jedne u sadašnjosti, ali istovremeno i omaž borcima Drugog svetskog rata i njihovoj hrabrosti, moderni ljubavni roman, priča o srodnim dušama i ljubavi koja traje večno.

Još ranjena posle razvoda, Adrijen Karter odlazi iz Čikaga, povlači se na Floridu, i sa žarom se posvećuje renoviranju oronule viktorijanske kuće na obali. Pri samom početku radova, otkriva kutiju skrivenu na tavanu i u njoj topla i osećajna pisma padobranca iz Drugog svetskog rata, upućena devojci koja je pre više od pola veka živela u toj kući.

Ova stara pisma – neverovatno poetična i romantična – prevazilaze vremenski jaz i bude u Adrijen radoznalost koja će je nagnati da uđe u trag njihovom piscu. Vilijam Brajant sada je starac s nadimkom Dekica i živi u obližnjem gradu sa svojim lepim ali preterano zaštitnički nastrojenim unukom Vilom. Dok postepeno otkriva tajne tih pisama, kao i tajne porodice Brajant, Adrijen će shvatiti da još nije voljna da potpuno odustane od ljubavi.

Traka boje lavande“ će podstaći čitaoca na razmišljanje o vezama, o građenju veza i o samootkrivanju. Brzo posle objavljivanja knjiga  je dospela na mesto broj 1 na „Amazonu“ u kategoriji savremenih ljubavnih romana.

Čim sam te videla, Vari Mekfarlejn – Laguna

Pravo osveženje za ove vrele dane je dobra ljubavna priča, još ako je duhovita i zabavna onda je čitalački užitak potpun. Sve to  se nalazi u romanu „Čim sam te videla„.

Rejčel i Ben su se upoznali na Univerzitetu i postali nerazdvojni tim, i najbolji prijatelji. Posle Univerziteta nisu ostali u kontaktu, prošla je decenija otkako su poslednji put razgovarali. Sada je Ben u braku, Rejčel u dugoj vezi koja je ne ispunjava i koju u jednom trenutku prekida.

Zatim, slučajno sreće Bena. U tom deliću sekunde, Rejčel je osetila kako se nekadašnje prijateljstvo vratilo, a s njim i slomljeno srce koje nikad nije uspela da izleči. Pokušava da negira svoja osećanja i nastavi dalje, ali od trenutka kad su se ponovo sreli, jasno je da su stvoreni jedno za drugo. Ovo je romantična i zabavna priča o prijateljima koji se zaljubljuju jedno u drugo i priča o novom početku i još jednoj prilici.

Ključ tela, Džulija Enders – Laguna

Ovo je bestseler broj 1 iz oblasti zdravlja. Ova knjiga pravi je fenomen! Otkako se pojavila na svetskom tržištu zauzela je prvo mesto na svim top-listama. I sve do danas to se nije promenilo. Prava retkost, budući da je reč o knjizi čija je glavna tema naš organ za varenje.

Džulija Enders s neverovatnom lakoćom i izuzetno duhovito opisuje najsloženije fiziološke procese tako da svako bez ikakvog predznanja može da ih razume.

Imidž „crne ovce među organima“ promenio se. Dve trećine našeg imunološkog sistema nalaze se u našim crevima. Naša utroba, taj neverovatni mehanizam izuzetne osetljivosti, odgovornosti i spremnosti, posle mozga ima najveći nervni sistem. Kada se s njom dobro postupa, zahvalna je na tome i postaje osnova našeg zdravlja. Ako želimo da se u svome telu osećamo dobro, da duže živimo i budemo srećni, moramo da negujemo svoju utrobu. To znači i obratno: prekomerna težina, depresije i alergije povezane su sa neuravnoteženošću crevne flore.

Mlada naučnica, gastroenterolog, Džulija Enders za svoj doktorski rad vršila je istraživanja na Institutu za mikrobiologiju i bolničku higijenu u Frankfurtu na Majni.

U svojoj knjizi „Ključ tela„, koja je utemeljena na najnovijim medicinskim istraživanjima, objašnjava magiju creva odgovarajući na pitanja poput: Kako bakterije mogu da goje? Kako utroba utiče na raspoloženje? Šta je zaista s netolerancijom na glukozu i laktozu? Posle ove knjige, konačno ćete poslušati leptiriće u stomaku – imaju nešto važno da vam kažu.

Lekari, Goran Milašinović – Laguna

Zbirka priča „Lekari„, uvaženog kardiologa i direktora Pejsmejker centra u Srbiji su literarno ubedljivo svedočenje iz prve ruke o ljubavnim, životnim i poslovnim nedoumicama pripadnika profesije od koje zavise naši životi. Ovo je 52. knjiga iz edicija „Meridijan„, edicije koja obuhvata dela novih autentičnih glasova savremene srpske proze.

Iza beline mantila kriju se osobe od krvi i mesa, njihovi životi i njihove tajne. Zavet dat Hipokratu obavezuje i nosi se kao breme kroz život omeđen moralnošću i humanizmom, ali veoma često, prate ga potresne i istinite priče o ljubavi i mržnji, strastima i strahovima.

Profesor Jovan Splavski je ugledni lekar specijalista i veliki profesionalac. Ali kada i sam oboli, život mu postavlja pitanje: kako izlečiti lekara?Kardiolog Ljuba Perišić otkriva da se nezaustavljivo penje uz lestvicu društvenog uspeha, ponajviše zahvaljujući činjenici da je vešt i neodoljiv ljubavnik. Ni razoren brak mu ne izgleda kao previsoka cena koju za to treba platiti.

Ali šta da učini kada starost zakuca na vrata njegove ordinacije?Kristina je zgodna lekarka iz provincije koja dolazi u Beograd na specijalizaciju i shvata da su njeno telo i njena mladost glavni aduti u pravljenju karijere. Međutim, neočekivani obrt događaja raskrinkava njenu neveru i stvari kreću nizbrdo.

Veselin Bojović, plastični hirurg, sanja o mestu u prestoničkoj klinici, ne postoji stvar koju ne bi učinio da ga se dokopa jer ljudi poput njega ne sede u čekaonici, već uzimaju ono što im pripada ne hajući za druge, ne mareći za posledice. Ovo je knjiga koja dovodi u pitanje mit o lekarskoj profesiji. Otvara pitanje da li Hipokratova zakletva važi i u privatnom životu?

Onlajn devojka, Zoi Sag – Laguna

Ovo je debitantski roman Jutjub senzacije Zoele. „Onlajn devojka“ je savremeni roman o odrastanju u svetu gde umesto dnevnika pišemo blogove. Junakinja romana je tinejdžerka Peni koja u svojim blogovima iskreno i duhovito piše o svojoj porodici, ljubavi i prijateljima, a u romanu pratimo njen život i van interneta.

Peni prolazi kroz tinejdžerske muke. Telo joj se menja i hormoni joj luduju, a trebalo bi da izgleda savršeno, da bude popularna u školi, da smuva frajera na koga se godinama loži, a pored svega toga bi uvek trebalo da bude kul. Kao i svim drugim tinejdžerkama važno joj je da bude popularna. Peni misli da je to potpuno nemoguća misija i počinje da piše blog kako bi saznala oseća li se još neka tinejdžerka kao ona.

Pod pseudoninom „Onlajn devojka„, Peni bloguje o onome što stvarno oseća u vezi s prijateljstvom, mladićima, svojoj šašavoj porodici i paničnim napadima koji su joj ovladali životom. Ispostavlja se da joj blog donosi mnogo istomišljenika i pratilaca, što je usrećuje. Međutim, situacija van sveta interneta pogoršava se: njena najbolja drugarica kao da se odjednom okrenula protiv nje.

Nevolje se ređaju jedna za drugom, a svaka deluje kao prava katastrofa, sve dok ne upozna žešćeg frajera, dve godine starijeg! Noa izgleda kao odgovor na sve njene molitve. Ali i on ima tajnu koja može strahovito da joj zakomplikuje život.

Autorka romana „Onlajn devojka“ je Zoi Sag, to jest Zoela, koja je stekla svetsku slavu video-blogovima na Jutjubu. Njeni blogovi osvojili su brojne nagrade za protekle četiri godine te ne čudi što je tema njenog prvog romana upravo jedna engleska blogerka.

Zoin prvenac „Onlajn devojka“ objavljen je krajem novembra prošle godine, a već u decembru je postao najprodavanija knjiga godine. Knjiga je bestseler „Njujork Tajmsa“ („New York Times„) u kategoriji knjiga za mlade.

Orhanovo nasleđe, Alin Ohanesjan – Laguna

Orhanovo nasleđe“ je prvi roman mlade američke spisateljice jermenskog porekla Alin Ohanesjan. U svom izuzetnom romanu Alin Ohanesjan je stvorila dva izuzetno upečatljiva lika – mladića neupućenog u prošlost svoje porodice i svoje zemlje, i starice koju progoni danak istorije otet od njenog života. Krećući se kroz vreme, od poslednjih godina Osmanskog carstva, pa sve do kraja dvadesetog veka, „Orhanovo nasleđe“ tka pripovest o strasnoj ljubavi, neizrecivim strahotama, neverovatnoj istrajnosti i skrivanim pričama koje čak naraštajima mogu progoniti jednu porodicu.

Kada Orhanovog divnog i ekscentričnog dedu Kemala – čoveka koji je izgradio pravu dinastiju na tkanju ćilima – budu pronašli mrtvog, potopljenog u kaci s bojom, Orhan će naslediti taj decenijama razvijan posao. No Kemalov testament donosi više pitanja nego odgovora.

Porodično imanje je zaveštano nepoznatoj osobi udaljenoj hiljadama kilometara, vremešnoj ženi koja živi u jermenskom domu za stare u Los Anđelesu. Njeno postojanje i tajnovitost njene prošlosti samo će produbiti misteriju i pitanje zbog čega je Orhanov deda svoj dom u Turskoj ostavio nepoznatoj ženi, a ne sinu ili unuku.

Imajući u rukama samo prastari Kemalov skicenblok, rešen da ispravi nepravdu, Orhan odlazi u Los Anđeles. Tamo neće samo razotkriti priču koju osamdesetsedmogodišnja Seda pomno čuva, već će shvatiti da Sedina prošlost preti da rasturi njegovu budućnost.

Orhanovo nasleđe“ je savremena pouka o nužnosti i ostvarljivosti međusobnog razumevanja turskog i jermenskog naroda, a ujedno snažno svedočanstvo ljudskih patnji na obema stranama. Alin je iz prošlosti sopstvene porodice ispričala ovu priču, jer je njena baka preživela genocid nad Jermenima.

Osmeh za svaki dan, Jelica Greganović – Laguna

Pred vama je nova je zbirka kratkih, humorističkih priča Jelice Greganović, u kojoj poznata autorka beleži detalje života, na prvi pogled nevažne i male stvari od kojih se, zapravo, sastoji svakodnevica koju delimo svi. Kroz naizgled laganu, sasvim šaljivu i dovoljno uvrnutu priču, Jelica Greganović dokazuje istovetnost ljudskih emocija, osnovnih i nijansiranih, koje ne zaobilaze nikoga i nikad.

Čitateljke koje zanimaju moderne dileme u ljubavi, karijeri, porodičnom životu, koje vole duhovite i inteligentne kratke prozne tekstove sasvim sigurno će uživati u ovoj knjizi. Jelica u novoj knjizi ispisuje sopstvene, one sasvim lične i porodične priče, u kojima nam otvara male porodične tajne, i sve bi bilo gotovo idlično da ih spisateljka ne iskazuje i u prenosnom značenju.

Dozom samoironije, pomalo burleskno, ona svojstvenim stilom otkriva da biti u svojoj priči u ulozi žene, majke i spisateljice i ne može biti drugo do „slatka“ patnja…

Autorka knjige „Osmeh za svaki dan“ uspeva da bude Efraim Kišon i Ogden Neš i Rable, a sve to – u suknji. Kroz jednu naizgled laganu, sasvim šaljivu i dovoljno uvrnutu priču, ona nam dokazuje istovetnost ljudskih emocija, i osnovnih i nijansiranih, koje se primenjuju i ne zaobilaze ni staru ni novu eru, ni Sibir ni Obalu slonovače, ni Kolumba ni Hasu ni Sosu – nikoga i nikad.
Dokazuje da svi plačemo iste suze, živimo isti život. I samo nas nijanse čine Kolumbom ili – Jelicom Greganović.

Sva svetlost koju ne vidimo, Entoni Dor – Laguna

Američki pisac Entoni Dor dobitnik je velikog broja književnih nagrada za svoje stvaralaštvo. Poslednja u nizu je prestižna Pulicerova nagrada za ovaj roman. Roman bio je i bestseler „Njujork Tajmsa“ („NewYork Times“), a našao se i u najužem izboru za „Nešnal buk avord 2014“ („National Book Award 2014“).

U romanu pratimo priču o dvoje mladih ljudi – slepa francuskinja i nemački vojnik – zahvaćenih vihorom Drugog svetskog rata, koji nastoje da sačuvaju humanost, razum i smislenost svojih života u opštem paklu koji je oko njih.

Kada je Mari Lora u šestoj godini oslepela, otac je za nju izgradio maketu kvarta u kojem žive u Parizu ne bi li dodirom zapamtila raspored ulica u komšiluku i tako naučila samostalno da dolazi do Nacionalnog muzeja – čarobnog mesta u kojem radi njen otac. Bezbrižne godine prolaze i kada nemačka vojska okupira Pariz, Mari Lora i njen otac beže iz grada noseći sa sobom možda i najvredniju dragocenost muzeja.

U jednom drugačijem svetu, u Nemačkoj, odrasta siroče Verner. Jednog dana pronalazi stari radio-aparat koji će ga potpuno očarati. Ubrzo postaje vešt majstor za popravku radija i taj talenat ga vodi među Hitlerovu omladinu.

Mladi radio-operater prolazi kroz evropska ratišta od Rusije do srca Francuske poražen svešću da iz dana u dan gubi svoju ljudskost.
Onog dana kad bude sreo slepu devojku, Verner, zaljubljenik u tehniku, shvatiće da su njih dvoje tačkice ljudske svesti koje se opiru kolektivnom strahu i zlu i da još uvek postoji mogućnost izbora nekog plemenitijeg sveta.

Glavni junaci romana „Sva svetlost koju ne vidimo“ su izuzetno dobro postavljeni i motivisani u svojim postupcima. Doru je pošlo za rukom da uverljivo i emotivno provokativno ispriča priču da ćete imati osećaj da možete da je dotaknete.

Fotografije: Pixabay, vulkani.rs, laguna.rs

Ostavite odgovor