U čast 40 sevastijskih mučenika: Peku se mladenčići za napredak i zdravlje novopečenih bračnih parova (RECEPT)

Praznik Mladenci proslavljaju se svakog 22. marta u znak sećanja na Svetih 40 mučenika u Sevastiji koji su bili vojnici u rimskoj vojsci, rodom iz Kapadokije, a koji su verovali u Isusa Hrista i koji su zbog vere i stradali 320. godine. Mladenci se zovu, jer su postradali bili mladići.

Kada je počelo gonjenje hrišćana u vreme cara Licinija, vojnici su izvedeni pred sud. Sudija im je zapretio oduzimnajem vojničke časti. Jedan od osuđenika, sveti Kandid, je odgovorio: „Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas; ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega„.

Narđeno je da se vojnici gađaju kamenjem. Kada je otpočelo kamenovanje, kamenje se vraćalo i padalo na one koji su kamenovali. Jedan kamen je udario sudiju u lice i razbio mu zube. Potom su vojnici vezani i bačeni u jezero, a oko jezera je postavljena straža da vojnici ne bi izašli. Pošto je bio veliki mraz, jezero se ledilo oko tela vojnika.

Da bi povećali muke vojnika, mučitelji su zagrejali kupatilo pored jezera, ne bi li ih tako naterali da se odreknu hrišćanstva i Hrista. Jedan od vojnika nije izdržao i izašao je iz ledene vode i ušao u kupatilo.

Hrišćani smatraju da je noću padala neobična svetlost sa neba, koja je zgrejala vodu u jezeru i vojnike, a sa tom svetlošću se sa neba spustilo 39 venaca. To je video jedan stražar sa obale, pa je skinuo odeću, zatim se ispovedio u ime Isusa Hrista, i ušao u jezero.

Tako je on primio onaj 40. venac. I zaista, na njega  se spustio onaj poslednji venac. Sutradan su se svi iznenadili kad su videli vojnike žive. Tada su sudije naredile da se vojnici prebiju na smrt i da se njihova tela bace u vodu, da ih hrišćani ne bi uzeli.

Vernici takođe smatraju da su se vojnici trećeg dana javili mesnom episkopu Petru i pozvali ga da prikupi njihove kosti iz vode. Episkop je tako i učinio. Kosti su svetlele u vodi. I svaka kost je bila odvojena od tela.

Svetlele su poput sveća. Kosti su pokupljenje i sahranjene prema običajima. Srpska pravoslavna crkva ih slavi 9, odnosno 22. marta.

Ovaj praznik proslavljaju novopečeni bračni parovi koji su se venčali u periodu od  jednog do drugog 22. marta, tako što u svoj dom primaju goste, uglavnom one najbliže, mada običaj nalaže da se pozovu svi koji su bili na svadbi.

Gosti donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života.

Da se mladi vole i poštuju

Praznik ima veze sa mladim bračnim parovima i zbog venaca koji su padali vojnicima na glavu, a koji se stavljaju parovima prilikom zaključenja braka. Ti venci imaju trostruku simboliku:

  • carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu, u svojoj kući
  • mučenički venci – jer u braku treba podnositi žrtve
  • venci besmrtne slave – u Hristovom carstvu

Ovo sve govori da supružnici treba jedno drugom da budu verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Praznik se uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u prvu nedelju Vaskršnjeg posta, takozvanu Čistu sedmicu, pravilo je da se praznik pomeri vikend pre. Zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Proslavljanje Mladenaca kao praznika mladih bračnih parova postalo intenzivnije sedamdesetih godina prošlog veka.

Stari običaji vezani za Mladence su da domaćica pripremi dobar posni ručak i kolače, kako bi pokazala svoju umešnost i spretnost. Takođe, postoji običaj da žene ustaju rano i mese 40 kolačića, tačnije 41 za dete koje će nova mlada roditi, u spomen na Svete mučenike, i koji su u narodu poznati kao mladenčići, a koji simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Domaćice ih peku, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u njihovu kuću. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

U tradiciji taj praznik može da se poveže sa Belom nedeljom, kada su svekrve tradiconalno izvodile snaje da ih prikažu svojoj zajednici, uvodile ih u crkvu ili u zajednicu udatih žena.

Pošto se Mladenci praznuju u vreme prolećne ravnodnevice i buđenja proleća, mladi bračni parovi tako treba da dobiju snagu i energiju za vreme koje dolazi.

Darivanje kao obavezan ritual

Dolazak na Mladence podrazumeva donošenje poklona i to je običaj koji je nastao u gradu. Gosti donose skroman poklon za kuću, da bi mladom bračnom paru olakšali početak bračnog života i kako bi imali korisne stvari za domaćinstvo.

Ukoliko mučite muku šta da novopečenom paru odnesete za poklon, evo nekoliko saveta i predloga. Najbolje bi bilo da ste se već raspitali kod samih mladenaca ili njihovih roditelja šta im od stvari nedostaje ili šta bi još želeli da imaju.

Pošto se za Mladence obično poklanjaju mali kućni aparati, posuđe, i druge potrepštine za domaćinstvo, vidite koliko sa koliko novca raspolažete. Uvek je najbolje biti originalan ili praktičan. U krajnjem slučaju, možete im odneti neko zanimljivo piće i komplet čaša.

Recept

Mladenčići

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • paketić kvasca
  • kašičica šećera
  • narendana kora limuna
  • 2 kašike ulja
  • med za premazivanje

Priprema:

Rastopiti kvasac sa kašičicom šećera, malo brašna i tople vode, pa ostaviti da naraste. U posudu za mešenje sipati pola kilograma brašna, malo soli, pa dodati nadošli kvasac i toplu vodu. Dodati i narendanu koru jednog limuna. Zamesiti meko, glatko testo, pa ga ostaviti pokriveno oko pola sata, da naraste.

Zatim testo premesiti, razvaljati na debljinu od oko jednog centimetra, pa čašom vaditi pogačice. Ređati u pleh, svaku namazati uljem i ostaviti da još malo narastu. Peći u rerni na 200 stepeni desetak minuta, da porumene. Pečene mladenčiće premazati medom dok su još topli i služiti.

 

Fotografije: Pixabay, foto-studio-time.hr, srbijajavlja.rs, artapeintelesultuturor.blogspot.rs, mojepravoslavlje.blogspot.rs, radiosvetigora.wordpress.com, chernomore.bg, radiovox.bg

Ostavite odgovor