Top destinacije za 2016: Od Bocvane do Kotora

Stručnjaci su se već pozabavili koje su destinacije najbolje za ovu godinu. Znam, mnogi od nas neće ovako nešto videti bez obzira na savete, ali nije loše zabaviti se. Na spisku skoro da nema preterano urbanih mesta.

„Lonli plenet“ se zbog svih nas koji bi želeli, a ne putujemo koliko bi hteli, potrudio da nam otkrije lepote ove naše planete Zemlje. Ove godine je prava egzotika na listi i sve same prirodne lepote. Uživajte u kratkom opisu i slikama ovih destinacija.

Bocvana

 

Bocvana je predivna, egzotična i uzbudljiva zemlja, pa se zato našla na samom vrhu liste. Ove godine slavi pola veka od kad se izborila za nezavisnost, pa je to i razlog više za posetu.

Grenland

Grenland je u sebi spojio staro i novo, a sam odlazak tamo je avantura koju bi trebalo svako da doživi. Ako nekog zanima, na proleće se na Grenlandu održavaju „Arktikčke zimskle igre“ (Arctic Winter Games).

Sveta Jelena 

Sveta Jelena je ostrvo gde je Napoleon umro 1821. Do ove godine se do Svete Jelene stizalo isključivo brodom, a sada će proraditi i aerodrom.

Kotor, Crna Gora

 

I da, ovo ste već verovatno videli – „Lonli plenet“ je proglasio Kotor  za grad koji obavezno morate da vidite ove godine, ako već niste. Stare zidine opasuju grad koji je stariji od Dubrovnika. Šarm mu daju mali kafići, a pogled na planine je nestvaran.

Sicilija

Fenomenalno italijansko ostrvo koje pleni izgledom treba posetiti u leto. More, sunce, predivan krajolik, dobro vino i još bolja hrana – pa zar vam treba još nešto?

Gvadalupe

Ostrvce u Karipskom moru nekad se zvalo Karukera, što znači ostrvo s lepim vodama“. Deo je Evropske unije, pa se ovde trguje u evrima. U izobilju imaju francuska vina i sireve. Na listi je zbog netaknutih plaža i predivnih tropskih šuma.

Abu Dabi

Volite da sve šljašti i blješti? Posetite Abu Dabi, savetuju stručnjaci iz „Lonli pleneta“. Posle kupanja, kupovine i posete zoološkom vrtu, svratite i do muzeja Luvr u – Abu Dabiju!

Haiti

Svi nešto odbacuju Haiti, jer je tamo sve razrušeno zbog zemljotresa iz januara 2010. Dosta je siromaštva i problema, ali savetodavci iz „Lonli pleneta“ kažu da je ova zemlja neverovatna i da je nikako ne treba zaobići ako vam se u 2016. pruži prilika da je posetite.

Ekvador

Neverovatni pejzaži  i mogućnost da stanete jednom nogom na severnu, a drugom na južnu zemljinu polovinu je nešto što nemate prilike da uradite ni na jednom delu sveta. Još ako su vam prirodne lepote strast, eto idelane destinacije za vas.

Adelejd, Australija

Grad Adelejd se nalazi na jugu Australije i pravo je mesto za one koji žele da uživaju u finoj hrani, vrhunskim vinima i umetnosti.

 

Fotografije: Luka Vuletić, Tumblr

 

Ostavite odgovor