Krstovdan i Bogojavljenje: Prestaju nekršteni dani i otvara se nebo

Krstovdan je dan koji se slavi kao uspomena na prve hrišćane. Sa njim prestaju nekršteni dani koji traju od Božića do Bogojavljenja. Krstovdan je praznik krštenja Isusa Hrista, a vezuje se i za Svetog Jovana Krstitelja, koji ga je krstio u reci Jordan. Krstovdan se slavi uvek uoči Bogojavljenja. I za Krstovdan se sveti vodica. Krstovdanska vodica se posle vodoosvećenja deli vernicima i zbog zdravlja, čuva u kućama.

Krstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vernike, bez obzira kog dana u nedelji pada. U nekim krajevima postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

Kršetenje u Jordanu

bogojavljenje-krstenje-isusa-hrista

Po hrišćanskom verovanju, do svoje 30. godine Isus Hrist je kao drvoseča živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom. Tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan.

Odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je rekao da je Isus njegov sin. Tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

krstenje_g01

Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a uzvraćaju sa „Vaistinu se javi“.

Prizivanje sila, gatanja i vračanja u Bogojavljenskoj noći

vodica

Kaže se da se te večeri ukrštaju vetrovi, oni zimski sa onim letnjim. Te noći vode prestaju da teku i onaj ko to vidi, smatra se da od Boga može da zatraži ispunjenje jedne želje.

nebo more

Srbi ovaj praznik slave veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, tačnije u ponoć, otvara nebo i da se tada svaka želja može ispuniti. Običaj je da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče, jer se veruje da će sanjati muškarca za koga će se udati.

Koja će se za koga udati?

udaja

Nekada su mlade devojke na bogojavljensko jutro odlazile na izvor, bacale zrna pšenice i kukuruza u njega, govoreći:„Kako ide voda, tako da ide i blagodat u naše njive“. Onda bi zahvatile vodu i odnosile je kući. Devojke su znale da zamese tri loptice od brašna i vode. U dve bi stavile papiriće sa imenima dva mladića koja im se dopadaju, a u jednu bi stavile prazan papir. Te kuglice bi, potom, ubacile u kipuću vodu.

Koja kuglica prva ispliva, to trebalo da bude njen budući životni saputnik. Ako ispliva ona sa praznim papirom, to znači da devojka nije srela svog budućeg muža. Negde u Srbiji je postojao običaj da se bogojavljenska voda daje ostalim ukućanima da piju preko sekire, da bi se izbegle svađe među njima u toku te godine.

zima

Vreme za Bogojavljenje je znalo da predvidi kakva će godina biti. Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg godina biti rodna, a ako bude vedro godina će biti sušna. Običaj je bio da se na Bogojavljenje izađe na neku vetrometinu, iznese malo pepela i pušta malo po malo iz ruku, da bi se odredio koji je vetar „pobedio„.

Ako duva istočni vetar, značilo je da će godina biti sušna, ako duva jugo biće kišna, dok  zapadni vetar donosi rodnu godinu.

kupanje bogojavljanje

Pre je važio običaj da se onaj koji je zdrav za bogojavljensko jutro, pre svitanja okupa u reci. Danas se već tradicionalno u Srbiji pliva za bogojavljenski krst koji se pravi od zaleđene prošlogodišnje bogojavljenske vodice.

Onaj koji prvi dopliva do krsta, smatra se da će cele godine biti srećan.

bogojavljenski-krst1

Bogojavljanjem se završava božićno proslavljanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće, po imenu povorke.

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljenska voda. Veruje se da ako se tom vodom poprska kuća, da će je to zaštiti od nečistih sila. Može da se pije tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti. Ona se čuva kod slavske ikone.

Fotografije: Tumblr, Pixabay, eparhija-zicka.rs, hrhb.info, manastirvavedenje.org, mladosti2.blogspot.com

Ostavite odgovor