Mali Božić ili Nova godina: Proslava iz inata

Praznik koji se slavi 14. januara narod ovde voli da naziva srpska Nova godina. Ili Pravoslavna Nova godina. Pa nije baš tako. Nit’ je baš srpska, nit’ je baš pravoslavna. I Grci su Pravoslavci, pa ne slave ništa 14. januara, jer poštuju drugi kalendar. Ima tu i onog da mi volimo da teramo inat.

Novogodišnja euforija u Beogradu: Od lomljenja vasilice do pustošenja radnji

Tako je onomad ova srpska Nova godina praznovana u inat ondašnjem komunističkom režimu prvo na vrhuncu moći, a onda i na zalasku. Sastajalo se tajno, po kafanama, pazilo se da ne sedi neki pandur koji bi sutradan referisao šta je video, da bi kulminacija akohola i dobrog raspoloženja bila u ponoć.

Obrezivanje Isusa Hrista

malo bozic

Danas je 14. januar praznuje kao uspomena na obrezivanje Isusa Hrista. Kod nas se ovaj praznik naziva Mali Božić. Mali Božić ili Nova godina pada uvek nedelju dana po Božiću. Negde u našoj zemlji se za taj dan upražnjavaju običaji koji su svojstveni za Božić.

Česnica: Od obrednog hleba boga Svetovida do pite ili pogače sa novčićem u čast Hristovog rođenja (RECEPTI)

Za Božić se mesi česnica, za Mali Božić se sprema vasilica. U tu pogaču, vasilicu, se stavlja uglavnom zrnevlje. Za zdravlje se stavljaju zrna bundeve, pasulja i drena, a  novčić za sreću i novac. Pogača se često ocrtavala sa tri trske ili sa tri drenove grančice vezane crvenim koncem. Te tri grane su predstavljale Sveto trojstvo.

Gatanja u Novogodišnjoj noći i teranje baksuza

udadba

Kao i za onu Novu godinu koja je i nama nekada padala 1. januara, ni za ovu se ne treba svađati, inače nećete moći da se odbranite od baksuza. Negde kažu da se danas treba paziti da vas neko ne prevari. Na Kosovu postoji verovanje za devojke koje ne mogu da se udaju, da baš na Mali Božić treba da prenoće u tuđoj kući. Teranje loše sreće dešava se u ponoć. Tada treba otvoriti prozor i ako je godina koja odlazi bila loša, izgovoriti „bilo, ne ponovilo se„.

Valja se, kažu naši stari, Novu godinu dočekati budan. One koje se nisu udale, a žele da znaju da li će se i za koga udati, obično su gatale u Novogodišnjoj noći. Devojke iz Bosne su to radile tako što bi bacale obuću sa tavana. Pošto obuća padne, ako stoji u smeru suprotnom od kuće, to bi bio znak da će se u tom pravcu udati.

Rodna ili nerodna godina?

sneg

Naravno, najviše se gledalo hoće li godina biti rodna. Ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno, godina će biti rodna. U nekim krajevima domaćice su znale se i da se umesi kolač sa rupom na sredini, koji bi se onda stavio volu na desni rog.

Kad vo zatrese i baci kolač, pazilo se na koju će stranu pasti. Ako kolač padne na donju stranu, godina će biti rodna. Ako padne na gornju, ništa od dobrih useva.

vatra

U Vojvodini se na raskršćima pale vatre za Mali Božić, a u Hercegovini se pale ostaci badnjaka.

Praznik Svetog Vasilija

 

Dana 14. januara je praznik Svetog Vasilija Velikog, krsna slava kod nas. Poznat je i kao Vasiljevdan. Sveti Vasilije jedan od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve. On je prvo 15 godina u Atini učio filozofiju, retoriku, astrologiju i ostale nauke pre nego što je u 30. preuzeo hrišćansku veru.

Živeo je 50 godina, a za sobom je ostavio razna dela i službu koja je po njemu nazvana liturgija Svetog Vasilija Velikog. Sveti Vasilije Veliki bio je episkop Kesarije u Kapadokiji, a umro je 1. to jest 14. januara 379. godine.

Večeras će se slaviti. Neki po trgovima, neki u kafanama ili kućama. Poželite sreću, biće vam potrebna. Srećna Nova godina!

 

Fotografije: Pixabay, intermagazin.rs, duhoviti.com, svetosavlje.org

 

Ostavite odgovor