Sve čari brčkanja sa divljim svinjama: Prelepa plaža, čisto more i – prasići! (VIDEO)

Verovatno ste već čuli za ovu destinaciju i čitali po netu o njoj. Reč je o Bahamima, zalivu Eksuma i ostrvu Big Mejdžor Kej ili Prasećem ostrvu, kako ga popularno zovu, gde divlje svinje (#swimmingpigs) žive slobodno. Sem sa kristalno čistim morem i neodoljivim plažama, Bahami se mogu pohvaliti i divljim svinjama koje oduševljavaju turiste, jer žive u nenaseljenom delu Bahama. One su izuzetno pitome, pošto su naviknute na turiste koji ih hrane i – plivaju sa njima.

Da, i meni je ovo fenomenalno i verovatno bih se odvažila da baš ovako provedem godišnji odmor. Cena povratne karte do Bahama je oko 1.640 evra (let „Er Fransa“ iz Beograda, sa dva stajanja), a za građane Srbije je potrebna viza koju izdaje ambasada Velike Britanije u Beogradu. Najjeftiniji smeštaj koji možete da pronađete putem popularnih sajtova je oko 60 evra za noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu sa bazenom.

Eksuma

Aerodrom na koji dolaze putnici sa ovih prostora jeste Naso. Odatle do Prasećeg ostrva treba oko dva sata brodićem ili 35 do 40 minuta avionom.

Već tri godine, prasići su atrakcija koja dovodi turiste i, naravno, poznate ličnosti koji svemu daju još veći „smisao“, ali i povećavaju cenu. Svinje žive u zajednici sa ponekom zalutalom mačkom ili kozom. Smatra se da ih ima oko dvadesetak. Ostrvo, naravno, nije prirodno stanište omiljene Obeliksove poslastice.

Jedna priča govori da su ih tu doveli mornari koji su ih uzgajali zbog ishrane. Mornari su otišli, a svinje su ostale. Druga priča kazuje da su svinje preživele brodolom i plivajući dospele do ostrva, pa čak i da su prebegle sa obližnjeg ostrvceta. Treća priča kaže da je reč o marketinškom triku za privlačenje turista.

Istina je drugačija. Navodno, s početka devedesetih godina prošlog veka jedan čovek sa obližnjeg ostrva Stenijel, koje ima 110 stanovnika je držao svinje. One su smetale komšijama zbog mirisa, pa ih je on onda prebacio u obližnji Eksuma zaliv. Tu su svinje slobodno lutale i počele su da se razmnožavaju. S vremena na vreme bi neko sa Stenijel ostrva dolazio i hvatao najveću svinju, čije bi meso prodavao lokalnom stanovništvu, što je odličan biznis. A onda su došli i turisti. E sad, postoji i teorija da ove svinje uništavaju ekosistem Eksuma ostrva, jer jedu ptice i reptile. Biolozi tvrde da je to potpuno netačno, pošto ovo nisu tipične divlje svinje već domaće, koje turisti i stanovništvo hrane i često se na obali vide ostaci salate, hleba, šargarepa i voća, pa one nemaju potrebe da se snalaze.

Zbog prasića su stalno organizovani izleti sa okolnih ostrva. Kad je reč o ceni, izlet brodićem za osam osoba košta 1.200 dolara. Sitnica!

Ovi prasići su čak dospeli u literaturu za decu. Treba napomenuti da su svinje vrlo inteligentne, pa čim vide da im se približava neki čamac ili brod, odmah izlaze iz hlada i ulaze u vodu. Vrlo dobro znaju da će tako dobiti hranu.

 

Fotografije: bucketlistjourney.net, travelandleisure.com bajansunonline.com www.businessinsider.com, mylifesamovie.com, upshout.net

 

2 thoughts on “Sve čari brčkanja sa divljim svinjama: Prelepa plaža, čisto more i – prasići! (VIDEO)

Ostavite odgovor