Sunčane radosti: Uživajte u letu, budite zdravi i dobro raspoloženi (1. deo)

Niko srećniji od mene kad krene leto! Obožavam lepo vreme, sunce, tople kiše, more, reke, jezera, planine, putovanja, česte izlete… Naravno, sladolede, kuvane kukuruze, lubenice, osveženja…  Ali leto prate i neželjeni efekti. Na primer, opekotine. Ujedi raznih insekata. Česte povrede stopala. Baš zato treba povesti računa. Zato ću vam u naredna četiri petka deliti savete, kao prava Saveta, šta je dobro kad upeče zvezda, a vi ste negde, na nekom lepom mestu ili se upravo spremate da tamo odete. Polako se pretvaram u u dr Nadu Macuru 🙂 Šalu na stranu, pod suncem sve je drugačije i sve ima svoja pravila. Evo kako da lakše prevaziđete moguće probleme.

Voda, uvek i svuda

voda

Kad ugreje sunce, organizam traži više vode. Potrebno je da u toku dana uneste između dve i tri litre vode. Odrasli treba da piju osam čaša vode dnevno. Na svakih unesenih 1.000 kalorija, potrebno oko litar vode. Leti vam savetujem da ne idete nigde bez flašice vode.

Na put sa voćem i vodom

Kada krenete na putovanje, ponesite voće: banane, grožđe, jabuke, sušeno voće ili orašaste plodove. Uz voće, neophodna je i voda koja treba da se pije češće, ali u malim gutljajima. Pre odlaska na put, preporučujem vam lagan i lako svarljiv obrok. Izbegavajte tešku, masnu i previše začinjenu hranu, kao i hranu koja ima tendenciju da vas naduje.  Takođe, treba izbegavati piletinu, ćuretinu, ribu, jaja i majonez. Na putovanju su dobrodošli štapići, nemasni krekeri i semenke.

Eteričnim uljima u borbi protiv buba

Leti svašta nešto počinje da leti i zuji. Lete i zuje pčele, ose, ispadaju pauci, grizu komarci i druge bubice. Ova eterična ulja odbijaju insekte: kedrovina, mirisna muškatla, čempres, eukaliptus, karanfilić limunova trava. Izbegavajte upotrebu sintetičkih preparata.

Zaštitie oči

Pored kože, oči su najviše izložene suncu i trpe posledice ultraljubičastog zračenja. Izaberite zaštitne naočare odgovarajućeg oblika koje što manje propuštaju ultraljubičaste zrake. Posebnu pažnju posvetite staklu, da bude kvalitetno, pa kupujte samo one sa deklaracijom. Pitajte oftalmologa i optičara za savet. Ne gledajte u sunce i ne zaboravite da i voda reflektuje zrake štetne za oči.

Pazite na stopala

Leti su naša stopalana izvol’te„, pa nije ni čudo što tad pokupimo svašta neprijatno. Leti se stopala pojačano znoje, što nekima predstavlja veliku brigu. Vlažna stopala su odlična podloga za razvoj gljivičnih infekcija. Da bi izbegli gljivične infekcije potrebno je da perete noge najmanje jednom dnevno, da temeljno osušite noge posle pranja, da izbegavate da hodate bosi po bazenima i da ne pozajmljujete tuđu obuću i čarape. Preporučljivo je češće menjati cipele, da bi se osušile i oslobodile bakterija.

Zeleni čaj štiti kožu

Ne znam da li ste znali da je leti je baš super piti zeleni čaj! Moglo bi se reći da je zeleni čaj pravi čarobni napitak za zdravlje, a njegovo pozitivno dejstvo vidi se i na koži. Antioksidansi iz zelenog čaja štite DNK od oštećenja koje može da stvori UV zračenje. Sunčevi zraci čine kožu suvom, pospešuju stvaranje bora i opasnih melanoma, a klinička istraživanja pokazuju da pola litre zelenog čaja dnevno pomaže u zaštiti ćelija kože.

Svaki izlazak na sunce je kao sunčanje

Kad već poželite da se sunčate, sunčevim zracima se izlažete umereno, kontrolisano i postepeno. Ne treba zaboraviti da je svaki izlazak na otvoreno tokom dana izlaganje suncu podjednako kao i sunčanje. Koristite visoki zaštitni faktor koji odgovara vašem tenu. Ako imate svetao ten ili puno mladeža koristite SPF 50+, a ako ste tamniji, mediteranski tip onda SPF 20. Na plaži budite u hladu, pod suncobranom ili neki drvetom, ali se zaštitite jer refleksija mora ili peska ima čak 120 odsto štetnog uticaja direktnih sunčevih zraka, pa opekotine možete da dobijete i u hladu.

Na plaži jedite samo lagano i osvežavajuće

vocna salata

Klopa za plažu treba da bude blago začinjena i lako svarljiva. Jela koja nosite na plažu treba da budu hranjiva i osvežavajuća. Donosim vam predlog za voćnu salatu:

Dinju i lubenicu pomešajte sa bobičastim voćem. Ova salata je odlično osveženje i lagana užina. Preko voća iscedite sok od limuna ili pomorandže. Tako nećete imati problem sa oksidacijom voća, a salata će imati bolji ukus.

Savet za dame koje vole toples: Oprezno kad skidate gornji deo

toples

Koža na grudima je osetljivija od drugih delova tela, jer nije izložena suncu, a one dame koje vole da se sunčaju u toplesu treba da znaju da to dovodi do toga da koža na grudima izgleda staro, a može doći i do drugih komplikacija. Zato se toples ne savetuje, a ako se ipak tako sunčate, tada mere opreza treba da budu veće. Nemojte da se izlažete suncu između 12 i 16 časova, a grudi sunčajte samo kratko vreme uz obavezno mazanje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50.

Vrtoglavica je verni pratilac leta

Leti se zbog vrućina češće javljaju vrtoglavice, tri puta su učestalije kod žena nego kod muškaraca. U slučaju iznenadne vrtoglavice, najbolje je da uradite sledeće: sedite ili lezite da ne bi pali, popijte vodu, a najbolje neki sok da bi bili sigurni da pad šećera nije stvorio vrtoglavicu. Ukoliko mantanja postanu česta, potražite pomoć lekara. Lekaru treba da se javite ako su vrtoglavice praćene poremećajem govora, duplim slikama ili osećajem slabosti u mišićima na licu i u udovima.

Nastaviće se…

Fotografije: Pixabay, theodysseyonline.com, unstressyourself.com, consumerreports.org

Ostavite odgovor