JESHOOTScom / Pixabay

Putujete sami? Evo kako da se najbolje pripremite na tu avanturu!

Složićemo se u jednom – najbolje je da imate nekog sa kim da putujete! To je najidealnije i najbolje. Ali, šta ako nemate? Samoća nije razlog da odustanete od putovanja, odmah da znate. Iako se čini da je praktičnije i prijatnije ako se putuje u društvu, neki nemaju tu opciju. Ne treba to da vas brine, jer možda ćete baš sa takvog samotnjačkog putovanja doći puni utasaka.

Da ne filosofiram previše, i sami znate da svako putovanje nosi određeni rizik i nije bitno da li putujete sami ili u društvu. Pre polaska je važno da se dobro se pripremite. Zato u nastavku donosim neke savete koji će vam u tome pomoći.

Dobro istražite željenu destinaciju

Iako se u našoj zemlji osećamo koliko toliko sigurno, to nije tako i u drugim zemljama. Čak i neke zemlje koje su do pre nekoliko godina bile među najpoželjnijim destinacijama, poput Grčke, Turske ili Egipta, danas više nisu tako sigurne.

Upravo je zato važno dobro da istražite željenu destinaciju. Ako ste žena, treba da znate da ćete u drugim kulturama naići na određene prepreke, posebno ako se odlučite za avanturistički tip putovanja i autostopiranje.

Osim sigurnosti, nije loše da istražite i kakva je klima, ima li dobrih restorana, muzeja i sve ono što vaše putovanje može da učini zanimljivim. Zapamtite, dobra priprema je 70 odsto uspešnog putovanja.

Odredite svoj budžet i načine putovanja

S obzirom da ćete sada putovati sami i nećete moći da se oslonite ni na koga, dobro raspodelite budžet. Odredite koliko vam je potrebno za hranu, koliko za ulaznice i slične troškove. Takođe, raspitajte se i o prevozu sa jednog mesta na drugo, posebno ako planirate da posetite više mesta. Isplanirajte prevoz vozom, autobusom ili avionom.

Pametno izaberite odeću

Ako idete u zemlje čija se kultura u mnogočemu razlikuje od naše, treba da povedete računa o odeći koju ćete tamo nositi, posebno na destinacijama gde religija igra važnu ulogu u svakodnevnom životu. Ovo posebno važi za žene. Izbegavajte kratke pantalone i majice bez rukava i obavezno sa sobom imajte bar jednu jaknu i maramu. Naime, nećete moći da uđete u mnoge objekte ako niste pokrivene. Znam da nisam mogla da uđem u katoličku crkvu u Somboru bez pokrivenih ruku i nogu, a zamislite kako je u islamskim državama.

Verujte svima i ne verujte nikome

Jedna od najboljih stvari na solo putovanju je upoznavanje novih ljudi i novih kultura, ali to što drugi vide da ste sami može vas uvesti u neprilike, pogotovu ako ste žena. U redu je da se družite sa novim ljudima, ali nemojte odmah da im ispričate svoju životnu priču, da im dajete novac na čuvanje ili prtljag. Često se oni najšarmantniji pokažu kao najlukaviji.

Javljajte se porodici i prijateljima

Uzbuđenje i nova iskustva mogu da vas zaokupiraju, ali nemojte da zaboravite da se javite porodici i prijateljima. Neka bar jedna osoba zna gde se trenutno nalazite i koji su vam planovi. To vam može oduzeti dva minuta vremena, a mnogo znači onima koji brinu.

Uživajte!

Bez obzira što uvek treba da ste na oprezu, ne zaboravite da uživate i da se prepustite se doživljajima koje ćete godinama prepričavati. Naravno, uvek treba da vam je na prvom mestu vaša lična sigurnost.

Jednom kada „probijete led“ i otputujete sami makar na more, videćete da nema toga što ne možete sami.

 

Fotografije: Pixabay

Ostavite odgovor