Prolećni festivali: I veštice i sveci

Kraj zime priziva ljude željne zabave, plesa i pesme, što je odlična prilika za upoznavanje lokalne kulture, tradicije i običaja.

 

Početak proleća je svuda u svetu razlog za slavlje. Kraj zime priziva ljude željne zabave, plesa i pesme, što je odlična prilika za upoznavanje lokalne kulture, tradicije i običaja.

Noče De Bruhas (Noć veštica), Kero Mono Blanko, Meksiko

mobile_noche-de-brujas-catemaco-mexico

Prvog petka u martu grad Katemako u Meksiku postaje sedište lokalnih veštica i čarobnjaka. Veštičja tradicija u ovom delu sveta je vrlo duga i kombinuje se sa drevnim lokalnim verovanjima, španskim srednjevjekovnim tradicijama i vudu magijom sa severa Afrike. Pre tridesetak godina, lokalni bruho (šaman) je došao na ideju da od svega napravi festival. To je preraslo u okupljanje na stotine šamana, veštica i čarobnjaka iz celog Meksika koji zajednički pročišćavaju negativnu energiju skupljenu tokom godine.

Sidnejski Gay & Lesbian Mardi Gras, Oksford Strit, Sidnej, Australija

mardi

Još od 1978, početkom marta, u Sidneju se organizuje parada u čast ljudskih prava koja je postala simbol  različitosti. Svake godine, ovaj događaj okupi više od pola miliona posetilaca i hiljade gostiju iz celog sveta. Lokalnoj LGBT zajednici festival je prilika da se pokaže u punom sjaju, a gostima da uživaju u sportskim, pozorišnim, književnim, filmskim i zabavnim događajima.

Konferencija South By Southwest Music & Media (SXSW) Ostin, SAD

sxsw

Ovaj festival koji se tradicionalno održava u teksaškom gradu Ostinu je ovom gradu doneo naziv svetske prestonice žive muzike. Od 1987, kada je osnovan, festival na jednom mestu okuplja predstavnike muzičke industrije i izvođače – muzičari dolaze u nadi da će ih primetiti, a menadžeri da će otkriti novu zvezdu. Dok je dan, sve se događa u Konvencijskom centru. Kad nastupi noć, više od hiljadu muzičara se seli na pedesetak zabavnih mesta širom grada. Osim muzike, festival se proširio i na film i interaktivne umetnosti.

Holi, severna Indija i Nepal

holi.jpg

Tri dana punog meseca u martu Indusi u severnoj Indiji i Nepalu organizuju festival kojim ispraćaju zimu i dočekuju proleće u znaku duginih boja. U Indiji Holi se slavi na severu zemlje i naziva se i Festival boja, jer se poslednjeg dana deca i odrasli na ulicama zasipaju obojenim puderom. Iako se upotrebljavaju prirodne boje koje se lako skidaju, na ulicama se nedeljama posle toga vide „posledice“ ove zabave.

Maulid, Lamu, Kenija

mage.jpg

Na dan rođenja proroka Muhameda, prema islamskom kalendaru, održava se festival u kenijskom gradu Lamu. Više od stotinu godina unazad, taj dan se obeležava pesmom i plesom, posebno tradicionalnim plesovima sa sabljama. Učesnici uživaju i u poeziji, kaligrafiji, fudbalu i lokalnoj atrakciji – trci magaraca.

Las Faljas, Valensija, Španija

faljas.jpg

Jedan od najvećih prolećnih festivala u Evropi održava se od 12. do 19. marta i to je spektakularna lutkarska predstava. U to vreme, gradom idu velike lutke – faljas. Te lutke  izrađuju od drveta posebne radionice lokalnih umetnika. Svako naselje sponzoriše svoju falju, pa ih na ulicama bude više od 350. Znaju da „narastu“ i 15 metara u vis, a najskuplja je koštala više od 350.000 evra.

Štarkbirzajt (Vreme jakog piva), Minhen, Nemačka

pivo

Za Bavarce ovaj festival je poznat i kao „mlađi brat“ Oktoberfesta, uvod u novu sezonu ispijanja piva, a dolazi sa buđenjem proleća. Štarkbirzajt je jedino vreme u godini kada se u Minhenu toče jača piva, sa oko sedam odsto alkohola. Festival potiče iz 17. veka kada su fratri u martu pravili jača piva koja su im pomagala da prebrode iskušenja.

Prolećna ravnodnevnica, Čičen Ica, Meksiko

cicen

Na ruševinama drevnog grada – hrama Čičen Ica, koji opstaje vekovima posle propasti civilizacije Maja, za vreme prolećne ravnodnevnice kada su dan i noć podjednako dugi, događa se zanimljiv fenomen. Jutarnje i poslepodnevno sunce na stranama piramide El Kastiljo stvara privid zmije nastale od svetla i senke. Ravnodnevnica uglavnom „pada“ 20. marta, ali može da se dogodi i dan kasnije.

Festival Svetog Patrika, Dablin, Irska

saint-patrik

Iako se svetac koji je pokrstio Irce slavi svuda u svetu 17. marta, najsvečanije je, naravno, u Dablinu. Uz uobičajenu „zelenu“ paradu koja od podneva na Dan svetog Patrika prolazi centrom Dablina, u tom gradu se pet dana pre i posle održava niz koncerata, zabava i uličnih nastupa. Sve uz poznato irsko crno i crveno pivo koji su nezaobilazan deo proslave.

Fotografije: Tumblr, everfest.com, sxsw.com, rentalocalfriend.wordpress.com, the-star.co.ke, fest300.com, muenchen.de, gtraval.blogspot.com, isaccommodation.com

Ostavite odgovor