Još se razmišljate: Letovanje u zemlji sultana

Izabrati idelano mesto za odmor zna da bude veoma stresno i naporno. Ako ste već obišli Grčku uzduž i popreko, kao i Crnu Goru, iz nužde, jer je jeftino i pristupačno, videli Bugarsku i ostaili bez daha, pošto je prelepa, vreme je da iskusite nešto novo. Možda baš zato, ja vam nisam  najbolji „savetodavac“ kada je reč o ovoj zemlji. A možda i jesam, jer sam je poprilično dobro upoznala. I razumem mentalitet, kapiram kako funkcionišu. Znam kad se šale i kad ne. I da je reč kod njih svetinja.

turska1

Turska. Turska je jedna od najstarijih zemalja na svetu koja se prostire na dva kontinenta i nudi mnogo više od lepih plaža, toplog mora, ljubaznih domaćina, pristojnih cena, šopinga i popularnih serija. Jeste, Turska je iznedrila čuvenog Sulejmana Veličanstvenog i mnoge druge okrutne vladare, a svoju konačnu reformu doživela je pod vladavinom Mustafe Kemala paše Ataturka 1923. godine. Do skoro, a ponegde i sad, njegova slika je stajala u gotovo svim radnjama, prodavnicama, na zgradama, u institucijama… O spomenicima i da ne pišem. Priča kaže da da kao je Atataurk voleo da dolazi u taj grad njegova bista stoji okrenuta ka gradu, a ako nije, okrenuta je leđima. Ali, o Kemalu paši pisaću u drugom tekstu. Ipak, sada se neću baviti istorijskim činjenicama, već ću vam predstaviti Tursku kao idealno mesto za odmor.

Planina Nemrut

Turska je jedna od kolevki civilizacija i samim tim ima bezbroj lokaliteta, ali ono što je veoma važno, ima lepe gradove na obalama mora koji pružaju savršen odmor. U Turskoj postoje razne neobičnosti poput čuvene Kapadokije, ali ovoga puta moja priča će vas povesti tik uz obalu mora. I to Sredozemnog.

Antalija

Gradovi Antalija i Alanja i selo Kemer su postali veoma popularni poslednjih godina kao mesta za odmor. Pritom, gradovi su ti koji nude i one druge sadržaje, a Kemer se više posvetio porodičnom turizmu.

Antalija

Ime Antalija znači „sjajna zvezda Mediteranskog mora„. Kad počne turistička sezona, ovaj grad koji ima nešto više od 600.000 stanovnika  postane velegrad od dva miliona ljudi. Antalija je okružena planinama, šumama, mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama koji je zbog turizma počeo da liči na sve što turista može da zamisli. Na primer, Moskovski Kremlj. Ili Titanik. Ne treba da nikog začudi što pojedini hoteli liče na rusku prestonicu. Do prošle godine, najbrojniji gosti kad nastupi sezona jesu upravo Rusi. Kako sam čula,ove godine ih neće biti toliko. Zato Antalija nosi naziv „glavni grad turskog turizma„.

Kaleiči

Kaleiči, rustični, stari grad u kome su istorijske turske i grčke kuće pod zaštitom, je najpopularniji deo Antalije. Stare kuće odvojene uskom kaldrmom pretvorene su u hotele i turističke prodavnice. Još se mogu videti tragovi vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture. Obale Konjalti i Lara poznate su po kristalno čistoj vodi i tu je zagarantovan odličan provod na plaži.

Kemer

Kemer je okružen čistim morem s jedne i planinom Taurus s druge strane. Kemer, što na turskom jeziku znači „staro selo“ postalo je porodično odmorište.

Hadrijanova kapija

Dve najpopularnije plaže su gradska i šljunkovita plaža sa restoranima, kafićima i brodovima koji voze na izlete.
Vodeni sportovi su na raspolaganju svima koji ne vole da se samo izležavaju. Kemer, takođe, ima nekoliko istorijskih lokaliteta, uključujući ostatke drevnog grada Faselis, gde je otkrivena čuvena Hadrijanova kapija. Nešto dalje su i gradovi Olimpos i Čirali. Odmaralište je poznato i po rustičnom parku Joruk u kom se nalaze prelepa šetališta i hlad drveća.

alanja1

Alanju, krajnju tačku ovog mog virtuelnog putešestvija prati imidž da je to grad koji nikada ne spava. Smeštena na poluostrvu koje uranja u more, Alanja je ukrašena prelepim šljunkovitim plažama koje se pružaju sa obe strane grada. Luka i nekada sklonište za gusare koji su krstarili Mediteranom i pravili probleme čak i Rimljanima, sa dolaskom sultana Seldžuka Aladina Kijkubada I u 13. veku dobila je današnje ime i brojne građevine koje su postale njen zaštitni znak.

alanja2

Želeći da svoj grad zaštiti od napadača, sultan je naložio izgradnju severnog zida duž obale i velike kule u marini koja je danas poznata pod nazivom Crvena kula. Prepoznatljiva po crvenoj boji cigala i impresivnoj arhitekturi, Crvena kula je pretvorena u muzej i jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija.

pecina
Dalamatašili pećina

Nedaleko od kule, more i vetar su isklesali pećine. Do najpoznatije od njih, pećine Dalamatašili Rta kapljućeg kamena, može se doći i peške, jer se nalazi u samom centru grada. U njoj se nalazi očaravajući stalaktiti i stalagmiti od kojih posmatračima zastaje dah.

Ulica u Alanji

Kad se jednom kroči na krivudave uličice Alanje, prepune neobičnih kućica, malih prodavnica, čajdžinica i kafea, uvidi se sličnost sa ostatkom mediteranskog sveta. Ipak, ako je odlazak na more primarni cilj, svi koji su već osetili čari ovog dela Turske savetuju da se izabere uživanje na Kleopatrinoj plaži, po mnogima najlepšoj plaži u Turskoj. Ime je dobila po egipatskoj kraljici za koju je vezana priča da se na ovom mestu kupala.

Kleopatrina plaža

Ukoliko je vaš zbor za ovu godinu Turska, pogledajte ponude po domaćim turističkim agencijama. Moj savet je da svratite do agencije Faros tours koja od ove godine nudi sredozemni deo Turske i da se otisnete u jednu avanturu. A kada dođete tamo, svetujem vam da probate ajran (nešto kao naš jogurt), turski čaj, kebab, turske slatkiše, kupite lokum. Cenkajte se. Garantujem vam, najmanje što u Turskoj možete dobiti je osnovni kurs trbušnog plesa! I već znam, vratićete se sa „opremom“ u želji da zaličite na sultaniju Hurem (Rokselanu) iz čuvene serije o najvećem osmanskom vladaru. I ne zaboravite, Turci vole plavuše!

 

Fotografije: Tumblr, Wikipedia, Youtube, niffasrx.com,trekearth.com, wondersofthemediterranean.com

Ostavite odgovor