Novembar vino fest: Da se ukrste grožđe i čaša, znanje i nepca (VIDEO)

Volite vino? Bavite se vinom? Želite da se bavite vinom i uzgajate vinovu lozu? Onda je sledeći vikend idealan za vas. Ovaj blog biće najava za nešto što se dešava u beogradskom hotelu „Zira„, a što privlači i mene kao blogera koji ponekad piše o vinu. To je Novembar vino fest.  Ako vas zanimaju moji tekstovi o ovm božanskom piću, možete ih pročitati ovde i ovde. Novembar, idealan mesec da se posle završene berbe proba neka prošla godina. 🙂 Zato se sve dešava 4. i 5. novembra od 13h, pa do 19,30h.

Neko bi rekao „Još jedan festival vina„. Iskrena da budem nisam bila ni na jednom, tako da ne znam. Organizatori tvrde da je ovo evolucija i korak dalje u nečemu što se zove sajamska manifestacija. Zapravo, to je predstavljanje i razvoja ove privredne delatnosti.

Kako su u priči naveli sami organizatori, Sajam je nastao kao rezultat potreba vinara i tržišta i nije nastao slučajno, već kao sponatni sledeći korak. Vinari su ti koji su izgradili ovaj Sajam. Tim koji je gradio nastupajući Sajam sačinjavaju profesionalci. Ono što je važno za sve vas koji ćete doći je da ovo nije ni Međunarodni sajam vina, već interkontinentalni, pošto će doći proivođači sa svih kontinenata.

Ono što je mene posebno obradovalo je da organizatori planiraju već sledeću godinu i da će tad biti bolje, veće i sadržajnije. Svakom vinaru je potrebno da nađe put do kupca. Možda mu baš ovaj Sajam i pomogne, jer će tu biti predstavnici velikih kompanija, ljubitelji vina, distributeri, predstavnici komora i amabasada.

Profesor dr Slobodan Jović

I da znate – prvog dana Sajma neće biti klasičnog ulaska, jer taj dan nije za širu javnost. Biće pozvani profesionalci, predstavnici komora koji će moći da kontaktiraju sa vinarima. Prvog dana su planirana tri panela. Na njima će govoriti i profesor dr Slobodan Jović, koji je  učestvovao u izgradnji vinske industrije u Srbiji. On je iznedrio brojne učenike koji pomažu razvoju vinarstva kod nas i baš zato mu je pripala čast da bude na tri panela prvog i tri panela drugog dana. Profesor će pričati o proizvodnji, problemima koji nastaju u proizvodnji i pričaće o kvalitetu vina. Na Sajmu će biti i po pet radionica prvog i drugog dana.

  • Vino je piće koje prožima naš život. Ono je i pre čoveka nastalo i trajaće i posle civilizacija. Sve prolazi, samo vino ostaje rekao je jedan francuski poeta. Vino nije moda, to je čovekova nasušna potreba. Kad dođemo na svet, to se zalije vinom, tokom života uspehe zalivamo vinom i na kraju, u duhu hrišćanstva, kad odemo sa ovog sveta, idemo sa vinom. Upućeni smo na vino i vino je upućeno na nas. Da bi smo uživali u vinu, treba da mu damo nešto što od nas traži. To je već domen vinske kulture. Vino fest je važan, jer nećemo samo probati vina i napraviti radionice, već ćemo pričati o probelmima na putu do vina. Imamo mnogo malih proizvođača kojima treba pomoći. Treba da kvantitet prevedemo u kvalitet. Vinska kultura podrazumeva i grožđe, i tlo, i uparivanje vina sa hranom… Znate kako se kaže: Vino u čaši i žena u krevetu ne smeju dugo da čekaju. Vino se greje, a žena hladi– poentirao je profesor Jović.

I pošto su organizatori došli do zaključka da na vinu i vinskoj kulturi treba da se poradi, drugog dana Sajma biće jedan panel predviđen za vinsku kulturu. Tu kao partner učestvuje Sommelier Academy Seven Stars.

  • Osnivač sam prvog Udruženja somelijea kod nas, 2002. Te 2002. smo vodili malu anketu u Knez Mihailovoj ulici gde smo pitali ljude od 20 do 60 godina da li znaju ko je somelije? Niko nije znao. Somelijei su najpotrebniji vlasnicima ugostiteljskih objekata. Međutim, to zanimanje se omasovilo, ali samim tim je nastupio pad kvaliteta. Na ideju da napravim školu sam došao tako što se taj kvantitet nije pretvorio u kvalitet. Mi ćemo na Sajmu imati radionicu, da tako vlasnici ugostiteljskih objekata saznaju da je vrlo važan somelije, a da kolegama pomognemo kod apliciranja za posao. U dve radionice ćemo predstaviti baš ovu temu. Trudićemo se da to prezentujemo na što kraći i bolji način. Mi ne radimo master klas. Master klas mogu da rade samo sertifikovani vlasnici patenata i proizvoda, koji predstvljaju svoj proizvod. Sve ostalo što se predstavlja kao master klas je marketinški trik – obajsnio  je Miroslav Radojčin, vlasnik Sommelier Academy Seven Stars.

Ceo Sajam je humanitarnog karaktera, jer će novac ići Belhospice organizaciji. Belhospice besplatno pomaže onkološkim pacijentima  u terminalnim fazama bolesti i njihovim porodicama. Biće organizovane dve vrste humanitarnih aukcija. Jedna je „tiha“ aukcija koja će biti održana tokom oba dana festivala i gde će posetioci moći da licitiraju vina. Druga je aukcija uživo. Sva sredsva idu za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji gde onokološki pacijenti mogu da budu smešteni i gde će imati stručnu dvadesetčetvoročasovnu negu, a gde će biti i radionice podrške za njihove porodice.

Glavni promoter ovog Sajma vina je glumac Branko Cvejić. Ako vas vino zanima, ako se njime bavite ili ako ga samo konzumirate, videćemo se u hotelu „Zira„!

 

Fotografije: novemberwinefest.com, Nataša Ilić

Ostavite odgovor