Nežno se skidaju, još nežnije obuvaju: Da joj pukne šav na čarapi… (VIDEO)

Bude maštu. Raspaljuju strasti. Deo su fetišizma. Ženske čarape. Kao ni jedan detalj, uravo čarape umeju da poboljšaju ili pokvare utisak o jednoj ženi.  Oštro oko kaže da čarape daju samopouzdanje ženama, izdužuju i zatežu noge, a celulit postaje nevidljiv, kao i mnogi nedostaci. Eto ohrabrenja za mini suknju! 🙂

Istorija ovog modnog predmeta i dela garderobe datira daleko u istoriju. I nije izgledao kao što izgleda danas. Ako je reč o ženskim čarapama one su mnogo izmenjene i poboljšane od momenta od kad su nastale. Danas možemo da biramo od tankih, maltene providnih, preko mrežastih, čarapa sa raznim desenima, sve do debelih hulahopki i grilonki.

Još su Egipćani furali čarape

Egipatske čarape

Ako odemo nekoliko stotina vekova unazad, prvi pleteni primerci čarapa nađeni su u faraonskim grobnicama u starom Egiptu. Smatra se da su se čarape u početku plele prstima, a zna se da su severnoamerički Indijanci pleli drvenim štapićima.

Prve čarape bile su napravljene od životinjske kože i vezivane oko članaka. Stari Grci nosili su čarape od životinjske dlake, a Rimljani kožne i vunene čarape. Oko 1000. godine, čarape su bile statusni simbol među plemstvom. Pletene vunene čarape su pre nekoliko vekova nosili muškarci u Japanu i Kini, a u srednjem veku i u doba renesanse one se pominju kao sastavni deo odeće Evropljana. Muškaraca, ne žena.

Jednu od najvažnijih etapa u nastanku čarapa označio je izum mašine za tkanje, 1589. godine, a za čiji je nastanak zaslužan apsolvent sa Kembridža, Vilijam Li. Ova mašina je zapravo bila osnov za savremene mašine. Od tad su i žene mogle da dobiju svoj par čarapa. Razvoj ove mašine usledio je tek u 18. veku, kada je mašinska proizvodnja čarapa stigla u Sjedinjene države, gde je unapređena.

Žene su ubrzo shvatile da čarape, sem što su lepe i udobne, uzbuđuju muškarce i svrstale su ih u veš. Od tada do danas, ženske čarape ili najlonke smatraju se simbolom ženstvenosti.

Kako to biva, žene dugo nisu smele da pokažu noge. Tek početkom 20. veka pokazivanje nogu postaje društveno prihvatljivo. Tada su debele vunene čarape ustupile mesto svilenim čarapama koje postaju obavezan deo ženske garderobe, ali i neka vrsta klasnog simbola. Tačnije, bilo je nepristojno izaći na ulicu bez čarapa. Najveći problem sa svilenim čarapama bio je što su se lako cepale, a koštale su pravo malo bogatstvo.

Prve hulahopke nisu bile kao današnje. Zapravo, bile su tanje od svilenih, ali mnogo izdržljivije. U početku su bile privilegija imućnih, zato što su koštale dvostruko više od svilenih. Čini se da kod njih cena nije igala veliku ulogu kad je reč o nabavci ovog dela garderobe, a o tome nešto više u redovima ispod.

Smrtna kazna zbog – čarapa

Pošto su ženske najlonke raspaljivale mušku maštu, u pojedinim arapskim zemljama je zabranjen njihov uvoz. Ako se neko i   oglušio o zabranu, sledila je smrtna kazna.

Bio je, kažu, maj 1940. godine. Sjedinjene američke države. Na hiljade žena je čekalo satima u redovima da bi kupile prve hulahopke od najlona. Cena je bila 1,35 dolara, što je, preračunato u današnji novac, bilo oko 21 dolara (ili 2.373 dinara, po današnjem kursu). Tokom prve godine prodato je 64.000.000 pari.

Prve najlon čarape nastale su u kompaniji „Di Pon“ („Du Pont„) iz Amerike, a ovaj izum je prvi put prikazan javnosti na Svetskoj izložbi 1939. godine. Na istoj izložbi prikazani su i drugi noviteti, kao što su klima uređaj ili fotografija u boji. Posle Drugog svetskog rata, najlonke su postale pristupačne svim ženama u razvijenom svetu i nikada nisu izašle iz mode.

Ove čarape je usavršio doktor Valas Karotersu, što im je snizilo cenu i učinilo ih pristuačnijim od svilenih čarapa. Naravno, na dodatnu popularnost su uticale i holivudske zvezde koje su u gotovo svakom filmu isticale noge i bedra u provokativnim čarapama.  Tako i je i Merilin Monro na jednoj od najpoznatijih fotografija svih vremena pozirala u beloj haljini ispod koje su virile „Diorčarape.

Džo Šiver iz američkog komapnije  „Di Pon“ („Du Pont„) je 1958. stvorio likru, koja je postala sastavni deo čarapa. One su tada počele savršeno da prijanjaju uz nogu. Tako je rešen i problem veličina, jer su postale univerzalne.

Utiču na samopouzdanje, daju završni pečat izledu

Samodržeće, hulahopke, dokolenice, natkolenice raznih boja i desena, sve one su postale neizostavan deo ženskih modnih kombinacija. Utiču na ceo izgled i odaju sveukupan utisak. Seksi samodržeće čarape mogu da pozitivno utiču na samopouzdanje i učine da se žena oseća prvlačnom.

Kada su u pitanju boje, najpopularnije su klasične crne hulahopke. Neke žene više vole bele i bež, koje deluju prirodnije. Pravi ljubitelji ovog modnog detalja obično biraju najlonke ili hulahopke sa motivima, printovima, ukrašene tračicama i ekstravagantnim detaljima.

Evo nekoliko saveta prilikom obuvanja čarapa:

  1. Prvo proverite da li ste kupili pravu veličinu
  2. Pogledajte da li imaju oznaku za prednju ili zadnju stranu
  3. Proverite svoje nokte i da nemate zanoktice, a onda hidrirajućom kremom namažite ruke, noge i stopala
  4. Skinite sav nakit i sat, da ne bi slučajno zakačili čarape
  5. Polako namotajte čarape
  6. Obuvajte jednu po jednu nogu
  7. Povlačite čarape duž nogu, ravnomerno
  8. Namestite čarape tako da vam budu udobne od topala do vrha
  9. Prvoverite da li vam je obuća glatka
  10. Polako obujte cipele

 

Pogledajte video:

 

Fotografije: Wallup.net, Pixabay, Pinterest, Twitter, Facebook, bricecjones.com, palmbeachpost.com, tutastan.com, atrastiendaantigua.net

Ostavite odgovor