Leto u vazduhu: Infekcije urinarnog trakta znaju da pokvare odmor

Letnju dokolicu i uživanje na suncu može za tren da pokvari infekcija urinarnog trakta. Česte i neprijatne upale bešike mogu da bukvalno unište odmor.

Zato, “Rokselanin kofer” donosi kako da izbegdnete peckanja i bolove na godišnjem odmoru. Ili tokom leta, kada jedino što želite je da – uživate.

Ešerihija koli glavni uzrok

Urin je sterilan u bešiki, a pojam infekcije urinarnog trakta odnosi se na prisustvo mikroorganizama u urinarnom traktu, što uključuje bešiku, mokraćne kanale i bubrege. Ešerihija koli (escherichia coli) je glavni urinarni patogen i odgovoran je za 85 odsto infekcija mokraćnog trakta.

Druge patogene bakterije (enterokoke, stafilokoke, proteje i klebsiele) takođe mogu da budu uzrok infekcija. Infekcije mokraćnih puteva su učestalije kod žena i procenjuje se da 25 odsto žena ima bar jednu infekciju urinarnog sistema u životu.

Pogođene žene u predmenopauzi i trudnice

Žene u određenim životnim periodima su dodatno ugrožene ovim zdravstvenim problemom, a to su dame u predmenopauzi i trudnice.

Infekcije urinarnog trakta posebno su česte kod trudnica, jer su karakteristike urina u trudnoći pogodnije za rast bakterija u odnosu na urin žena koje nisu trudne.

Pošto je urin sterilan, za razvoj infekcije potreban je prodor i bujanje bakterija u urinarnom traktu. Ako se bakterije i zateknu u mokraćnom kanalu, one neće izazvati infekciju ukoliko se ne razmnože.

Brusnice, lubenice, dinje i uvin čaj

Jedna od materija koje dokazano sprečavaju bujanje bakterija u bešiki su biološki aktivni polifenoli iz brusnica.

Najzastupljeniji antioksidansi u brusnicama su proantocijanidini, materije koje sprečavaju razmnožavanje istvaranje ešerihije koli, već pomenutog uzročnika urinarnih infekcija.

Zato, evo nekoliko saveta da ne dođe do problema:

  • Piti sokove i čajeve od brusnica
  • Uzimati dodatak ishrani na bazi brusnica
  • Redovno uzimati probiotike iz frementiranih mlečnih proizvoda
  • Jesti bobičasto voće, lubenice i dinje
  • Uzimati vitamin C
  • Piti bar litar i po tečnosti, a najbolje izvorsku vodu i uvin čaj
  • Ne sedeti na plaži u mokrom kupaćem kostimu

Inspiracija – miss7zdrava.24sata.hr

Fotografije: Pixabay, Pexels, womansday.com, biocote.com

Ostavite odgovor