Letnje priče: Nikuda bez ovih stvarčica!

Leto osim uživanja i odmora često donosi i neprijatne momente poput uboda insekata, borbe s komarcima i krpeljima, opekotine od meduza, mučnine na putu ili preterano znojenje. „Rokselanin kofer“ vas podseća šta bi trebalo da imate pored sebe za bezbrižno putovanje.

Uz sredstva za zaštitu od insekata, sredstva protiv dehidracije i probavnih tegoba, pametno je pripremiti i  kapi za oči i nos, vlažne maramice i tablete protiv mučnine na putu.

Sredstva za zaštitu od insekata

Vodootporni flasteri, zavoji, sterilne komprese, sredstva za čišćenje rana (za dezinfekciju ili antiseptik) i  sredstva protiv uboda komaraca su obavezan deo svake letnje putne apoteke. Sredstva za zaštitu od insekata nanose se na na kožu, deluju do tri sata, posle čega se ponovo nanose. Sinopen u obliku kreme hidrira kožu, a ako ste osetljivi na mirise, koristite flastere. Ne zaboravite da kupite aparat koji mirisom tera komarce iz sobe, zbog mirnijeg sna.

Sredstva koja se stavljaju posle uboda komaraca su različiti gelovi koji hlade i sprečavaju crvenilo, oticanje i svrab. Preparati na bazi kamilice, nevena ili aloe vere imaju umirujuće dejstvo. Oni se primenjuju i kod opekotina od morskih nemani poput meduza ili vlasulja, a pomažu i ako dođe do opekotina od sunca. Ipak, ako posle uboda meduze ili vlasulje primetite čudnu reakciju na koži, što pre potražite pomoć lekara.

Rastvor za rehidraciju i medicinski ugalj

Zbog promene ishrane, promene okoline i uzbuđenja zbog putovanja, često se javlja dijareja i zatvor. Dok traje proliv, povraćanje, visoka temperatura i intenzivna znojenja, iz organizma se osim tečnosti gube i soli (elektroliti) koje je neophodno nadoknaditi. Na putovanje ponesite prah s kojim možete napraviti rastvor za oralnu rehidraciju, kojom se nadoknađuju i tečnost i soli.

Ako ste skloni mučnini i povraćanju za vreme putovanja, na put obavezno ponesite tablete protiv povraćanja. Tablete se uzimaju pola sata pre vožnje i mogu se uzeti više puta na dan.

Na dalekim putovanjima često se javlja slučaj trovanja hranom. Već kod prvih simptoma trovanja, potrebno je popiti rastvor medicinskog uglja koji možete nabaviti u gotovo svakoj apoteci. Medicinski ugalj veže za sebe patogene bakterije, a na tržištu se nalazi u granulama i tabletama, koje je potrebno rastvoriti u vodi da bi bile aktivne.

Kapi za nos i oči

Ako imate problema sa zapušavanjem uva dok se kupate, čepići će sprečiti da voda prođe, a ako voda ipak dođe do uva, najbolje je uvo isprati kapima za sušenje uva. Ako dođe do upale uva, u nos treba staviti kapi za nos da bi se smanjio pritisak na uvo ili u kritičnim slučajevima treba potražiti pomoć lekara.

Za vreme vrućina, oči su nam često crvene, nadražene i suve zbog klima. Dobro je da uvek uz sebe imate kapi za oči koje će ih navlažiti. Sredstva za ličnu higijenu poput vlažnih maramica i dnevnih uložaka uvek dobro dođu na putu.

Nigde bez vlažnih maramica

Vlažne maramice uvek treba da su pri ruci. Da li je to da biste se osvežili zbog pojačanog znojenja ili da skinete šminku pre kupanja ili da ukonite mrlju ako ste prosuli sok…? Najzad, maramice služe i da dezinfikujete ruke pre jela ili da uklonite nečistoću zbog nanošenja zaštitnih sredstava.

Prednost je i što na tržištu postoje vlažne maramice za različite tipove kože. Razlog da koristite vlažne maramice uvek postoji, a na vama je da se obezbedite njima da bi vaše putovanje bilo što prijatnije.

Inspiracija – miss7zdrava.24sata.hr

Fotografije: Pinterest, itgirl.hr, cajeviza.net, alensa.hr, indiamart.com

Ostavite odgovor