Isplanirajte novogodišnje putovanje: Od interneta do provoda

Nova godina je prava prilika da se otisnete na kraće putovanje, možda baš na neko mesto gde niste bili. Još ako volite sneg i zimske radosti, neće vam ni jednog trenutka biti dosadno.  Pravo mesto da ispitate destinacije idealne za vaš mini (ili maksi) odmor je internet i baš tu možete se posavetovati kuda da krenete.

Najbolji sajtovi koji nude opise turističkih destinacija

Pre početka bilo kog putovanja, trebalo bi se dobro raspitati o željenoj destinaciji i objektu. Internet nudi mnogo načina da dođete do potrebnih informacija. Ovi sajtovi pomoći će vam u odluci.

TripAdvisor.com – Odličan sajt na engleskom jeziku koji nudi veliki izbor destinacija, opisa hotela i smeštaja i ono što je najvažnije – utiske putnika. Naravno, uvek treba biti obazriv kako sa pozitivnim doživljajima tako i sa negativnim. Potrebno je gledati sa kog dela sveta dolaze komentari i ocene i primiti sa rezervom kad za neki smeštaj postoji tek opis ili dva. Dobra strana sajta je što kao ilustracije ima fotografije turista, dakle nikakve ulepšane promo fotografije.

Booking.com – idaelan sajt za pronalaženje jeftinog smeštaja. Posebno za one koji vole da putuju bez posredovanja agencija. Primaju kartice i moguće je plaćanje u dinarima, što olakšava rezervaciju.

Putovanja.infodomaći sajt sa velikom bazom destinacija, hotela i aparatmana, kao i vrlo korisnih saveta. Forum je nezaobilazna stavka ovog sajta, kao i rubrika „Moja foto tura„.

Odmorsadecom.com – Odličan sajt za one koji putuju sa mališanima. Na jednom mestu možete da vidite šta se nudi  od hotela i apartmana, kao i da zatražite pomoć ili savet od drugih roditelja, ali i stručnjaka.

Instagramdruštvena mreža koja je u poslednje tri godine postala jedna od najpopularnijih i najkorisnijih alatki pogotovu kada je turizam u pitanju. Sem gomile selfija,  upravo na ovoj društvenoj mreži ukucavanjem # (haštaga) i naziva mesta u pretrazi, možete da dobijete mnogo korisnih informacija o destinaciji gde želite da se otisnete. Svi ozbiljni hotelijeri i oni koji se bave turizmom imaju naloge na Instagramu.

Najbolje besplatne aplikacije za skijaše i bordere

Skijaši i borderi su grupa putnika koja svoj odmor planira upravo po kvalitetu staza i visini snežnog pokrivača. Baš zbog njih, osmišljene su aplikacije za mobilne telefone koje im pomažu da se lakše odluče i krenu na mesto koje najviše odgovara njihovim potrebama.

Skiresort.info – ski appAplikacija koja pomaže skijašima da isplaniraju odmor. Ima podatke za više od 5.100 ski mesta širom sveta, sa mapama, kamerama, prognozama, visinom snežnog pokrivača i svime što jednog skijaša ili bordera može da zanima.

OnTheSnow Ski & Snow Report – I ova aplikacija donosi vesti sa više od 2.000 skijališta. Aplikacija upoređuje ski mesta, ima mogućnost za postavljnje fotografija, uključivanaja na kamere i vremensku prognozu za izabranu lokaciju.

Mammut Safety – Ova aplikacija služi za „ne daj bože“ i namenjena je svima koji vole avanture u prirodi. Korisna stvar jer sadrži kompas i obaveštava ako se sprema lavina. Ima GPS tracker i može da da veoma preciznu lokaciju spasilačkoj službi ako se slučajno izgubite, što je na planini često, ili se dogodi i nešto ozbiljnije.

Ski LessonsAplikacija koja pomaže svakom ko želi da nauči da skija ili da usavrši svoje znanje. Uz video snimke,  aplikacija pomaže i da učenik održi pravilno držanje tela dok se upušta u avanturu učenja ovog zimskog sporta.

Putovanje sa decom za praznike

Ukoliko imate decu, vrlo dobro znate koliki je stres otići na put sa njima. Ono što je vama zanimljivo, ne mora da bude i vašim mališanima. Zato je najbolje da proučite destinacije koje nude zabavu na snegu i za njih. Ukoliko znaju da skijaju ili planiraju da nauče, ovo su mesta idealna za porodice u toku prazničnih, zimskih dana:

Hotel Termag  4*, Jahorina, BiH – od 620 evra za pet noći u porodičnoj sobi – Objekat se nalazi uz samou stazu i  žičare. Hotel nudi školu skijanja, a u okviru hotela postoji i igraonica sa stručnim osobljem.

Hotel Planja 4*, Rogla, Slovenija – od 1.640 evra za pet noći – Hotel nudi aktivan odmor celoj porodici, jer se nalazi u samom centru sportskog centra. Poseduje bazen. Na stazi, iskusni instruktori skijanja uče mališane da skijaju, a postoje i staze za bord, kao i klizališta i sankališta.

Saint Ivan Rilski Hotel & Spa 4*, Bansko, Bugarska – od 825 evra za pet noći u porodičnoj sobi – Hotel je na pet minuta vožnje od gondole, koja vozi do ski staze. Idealna je za porodice sa malom decom, jer ima mnogo sadržaja baš za njih.

Hotel&Apartments Mons 4*, Zlatibor  – od 750 evra za pet noći u porodičnoj sobi – Objekat se nalaze u samom centru Zlatibora, kod crkve, udaljen je osam kilometara od vrha Tornik. Na Torniku deca mogu da uče da skijaju, da idu na tjubing ili da se spuštaju bobom.

Apartmani Kopaonik – od 500 evra za pet noći u porodičnoj sobi – Ovo je mesto gde vaši mališani obavezno treba da nauče da skijaju. Kopaonik zimi je prelep. Možda su praznici idealno vreme da vašim mališanima poklonite koju lekciju iz skijanja ili borda.

Čuvajte se sunca i na skijanju

Ono o čemu posebno treba voditi računa kada se odlazi na planinu u toku zimskih meseci jeste koža lica. Naravno, u pomoć priskaču kreme za sunčanje. Iako ste dobro obučeni, deo tela koji je izložen hladnoći, ali i sunčevim zracima je vaše lice. Poznato je da može da se izgori i na zimskom suncu. Iako nije sezona sunčanja, u bolje snabdevenim apotekama možete naći kreme za lice za sunčanje poznatih proizvođača.

Vichy SPF 50 – 2.010 dinara

Eucerin SPF 50+ – 1.575 dinara

Roc SPF 50+ – 1.900 dinara

Avène SPF 50+ – 1.670 dinara

A-Derma SPF 50+ – 1.660 dinara

 

Fotografije: Pixabay.com. Pexel.com, FreeUse.io

Ostavite odgovor