Epirski raj: Od istorije do odmora

Na samom početku volela bih da me razumete – nisam bila u Epiru. Nisam bila ni u Pargi. Prošla sam samo Epirom u leto 2009. kada sam putovala na Krf i to tek friško izgrađenim autoputem Egnatia odos do Igumenice. Ovo pišem, jer sam kao gošćabloger bila na večeri na kojom je predstavljena ova divna i nama ne tako poznata regija u Grčkoj.

Preveza

Epir je…?

Lake & castle overview

Grčka regija Epir nalazi se na severozapadu Grčke. Od kako je izgrađen autoput Igumenica, postala je sve popularnija. A onda su srpski turisti otkrili brdovito mestašce Pargu i njene lepe plaže. Međutim, Epir nije samo Parga. 🙂

Reka Arta

 

Jezero Ziros

Putovanje novim i brzim autoputem Igumenica, pored slikovitih predela do mesta Ria predstavlja pravo uživanje. Za one koji vole da pecaju, postoje kamp mesta su u blizini reke Louros. Tu je razvijen rečni turizam.

epir12

U prevodu sa grčkog jezika, Epir znači „kontinent„. U njemu živi oko 350.000 stanovnika, a glavni grad ove oblasti je Janjina.

Janjina

Epir je regija sa velikim brojem plantaža pomorandža i limuna, koje okružuju zaliv Anvakikos. Najpoznatiji gradovi u oblasti su Janjina, Artaparge i Igumenica.

 

Raj za odmor

Parga

Epir ima lepe plaže duž Jonskog mora. Kao što sam već napisala, domaći turisti Epir poznaju po letovalištu Parga koje je iz godine u godinu sve popularnije.

Koronisia

Tu je plaža Karavostasi.

epir44

U blizini su i plaže Alonaki i Ligija. Na Monoliti, Sivota i Valtos plažama može da se roni i da se skija na vodi.

 

Istorijski raj

Dodona

U Epiru su se na jedinstven način spojli istorija i moderan svet. Dodona je amfiteatar, istorijski poznato mesto, od velikog kulturnog značaja. Izdržao je test vremena kroz vekove. Moderna pozorišta bi mogla da mu pozavide na arhitekturi i akustici. Svako ko je zainteresovan za Staru Grčku, treba da dođe i poseti Dodonu.

Iz bronzanog doba dobro je očuvan teatar Amvrakija kod mesta Kasopi, arheološko mesto Gitanija, koje je jedno od najvažnijih ekonomskih centara ove regije.

Muzej u Nikopolju
Nikopolj

Kod Nikopolja, u blizini Preveze, postoje iskopine starog rimskog grada koji je sagradio Oktavijan posle pobede nad Markom Antonijem i Kleopatrom 32. godine pre nove ere. I to je najveći rimski grad u Grčkoj.

epir11

Ono što ostavlja bez daha je Nekromanteio u Akerontasu. Kažu da  je to bio ulaz u podzemni svet. Jasno vam je da istorija Epira prebogata. Jedno putovanje nije dovoljno da bi se sve upoznalo.

Duhovni raj

Manastir Kipina

Epir je mesto gde je vreme stalo. Čine ga fenomenalni pejzažiistorijski spomenici. Tu niko ne ostaje ravnodušan. Manstir Kipina je je sagrađen u kamenu u planini Cumerka i u potpunosti je očuvan.

Sosinu

Manastir Sosinu iz 16. veka je skoro renoviran. Sa manastirske terase puža se neverovatan pogled na planine.

Crkva Palegorica

Crkva Paregorica u Arti je predstavnik vizantijske umetnosti iz 13. veka, popularne ne samo u Grčkoj, već u celom svetu. Tu postoji jedan od najlepših muških manastira, manastir Giromeri u delu Tesportia.

Manastir Giromeri

U 16. veku je bio centar manastirskog života ove regije.

U blizini su manastir Svetog  NikoleBogorodičin manastir u Mecovu koji su vrlo važni pravolsavni spomenici.

Manastir Svetog Dimitrija

Manastir Svetog Dimitrija u Kipseliju blizu Preveze je pravo blago viznatiske umetnosti. U Epiru postoji više od 100 starih manastira i crkava koji su sagrađeni u desetom veku i kasnije.

 

Raj za gurmane

epir28
Zdravica uz ciporo

Što se gastronomije tiče, ovde valja probati ciporo, tradicionalnu grčku rakiju, gambore i srnetinu.

Na primorju veoma često se jedu plodovi mora. Međutim, u seoskim područjima pre se odlučuju za „konkretnije specijalitete“ poput svinjetine.

Metovo village_Ioannina

U Mecovu valjalo bi okusiti lokalne sireve, domaću testeninu čilopites, svinjsko pečenje kontosuvli i, naravno, lokalno crveno vino.

Najbolja baklava je u Janjinama. Pite su najbolje u Zagori, a pastrmke u Lurosu. Najukusnije ribe su u Amvrakikosu.

Raj za avanturiste

Rafting

U Epiru se i te kako može iskuiti avantura. Na reci Arahtos možete probati rafting, jednu od najuzbudljivijih vožnji. Na pola puta reke su vodopadi, a tamo je voda ledena.

epir16

Na reci Vojdomati često se sreću  kajaci. Voda je kristalno čista, a drveće pruža hlad.

Velike stene prave prepreke prilikom kajakinga, tako da je spuštanje niz reku pravo adrenlin iskustvo. Reka Aheron može se preći jahanjem konja, a jahanje kroz kanjon liči na scene iz filmova.

Raj za ljubitelje šetnji i zdravog života

Boje u Epiru su najlepše u jesen. Tada se treba otisnuti u planine. Svuda se otvaraju novi putevi.

Vikos gorge
Vilkos klisura

Do planine Monodendri se može popeti kroz Vikos klisuru. Put vodi kroz Megalo Papigo i Mikro Papigo.

Drakolimni jezero

Drakolimni jezero, koje je tu u blizini, je veličanstveno.

Kanjon Aos

Za penjanje je dobar i kanjon Aos koji podseća na Alpe.

epir43

U jesen treba proći šumu Lekaca, prepunu hrastova i platana.

Pećina u Paremi

Nije loše ni kad padne sneg. Mecovo ima ski centar. I tako Grčka, a pogotovu Epir postaje zemlja za sva godišnja doba.

Ski centar u Mecovu

Ovo su samo neke od preporuka da ovo leto, a možda i jesen ili zimu koje bi mogli da provedete istražujući Epir. Zimi svratite do gorepomenutog Mecova. Jer Epir živi tokom cele godine. I, umesto na Halkidiki, neka vam ove godine destinacija bude Epir. Samo sat vremena više vam treba. 🙂

 

Fotografije: promotivne fotografije regije Epir

2 thoughts on “Epirski raj: Od istorije do odmora

Ostavite odgovor