Dok se ne istope boje: Najšarenije plaže na svetu

Klasičnu peščanu plažu zamišljamo kao kombinaciju žutog peska i plavog mora. Međutim, neke plaže su poznate upravo po neobičnoj boji peska, od ljubičaste, narandžaste ili zelene do raznobojnih nijansi koje podsećaju na dugu.

Mnogim plažama fale suncobrani, ležaljke i peškiri da bi postale živopisnije, ali neke su šarene same od sebe. Mogu se videti na svim morima od Mediterana do dalekog Novog Zelanda.

Crveni pesak

Crvena plaža, Santorini

Ova plaža na Santoriniju poznata i pod imenom Kokini nalazi se ispod crvenih litica što se izdižu iz kristalno plavih mediteranskih voda. Ovde je za boju peska zaslužna vulkanska prošlost. Preciznije, stene bogate gvožđem su ohlađena lava. Vulkan se probudio 1450. pre nove ere . U novije vreme, plaža je postala popularno mesto za uživanje pored mora, a leti je treba posetiti rano ujutro ili predveče da bi izbegli velike vrućine.

 

Crni pesak
Plaža Murivaj, Novi Zeland

Tamni pesak je rezultat vulkanskih erupcija iz prošlosti, odnosno mešanja tla sa gvožđem, titanom i drugim vulkanskim materijalima. Plaža Murivaj se proteže pedesetak kilometara uz obalu Tasmanijskog mora, a osim po crnom pesku poznata je i kao stanište morskih ptica od avgusta do marta. Plaža je četrdesetak minuta vožnje udaljena od centra Ouklenda, pa ako se nađete na Novom Zelandu, možete je obići na kraćem izletu. Mesto je odlično i za surfovanje.

 

Zeleni pesak
Plaža Papakole, Havaji

Smeštena na južnom delu havajskog Velikog ostrva, Papakole je poznatija pod nazivom „plaža zelenog peska„. Pesak je boju dobio od olivina, kristala iz okolnih stena. Iako je plivanje na ovoj plaži dozvoljeno, zbog jakih talasa nije preporučljivo, kao ni skupljanje zelenkastih kristala kojima je ipak, najčešće, teško odoleti.

 

Roze pesak
Ostrvo Harbor, Bahami

Poznata plaža sa roze peskom na bahamskom ostrvu Harbor boju je dobila od slomljenih komadića korala i ostalih morskih organizama sa roze oklopom koji žive na koralnim grebenima što okružuju plažu. Ali na ostrvu Harbor roze pesak se može pronaći i na suprotnoj, atlantskoj strani, na plažama Lajthaus bič, Surfers bič, Vinding Bej bič …

Ljubičasti pesak
Plaža Fajfer, Kalifornija

Jedinstveni ljubičasti pesak se može se pronaći na kalifornijskoj plaži Fajfer, gde je tlo bogato kvarcom i mineralima iz okolnih brda uz obalu Tihog okeana. Najveća je verovatnoća da ćete ljubičasti pesak videti posle zimskih oluja. Plivanje na ovoj plaži nije preporučljivo zbog jakih morskih struja i oštrih ljubičastih stena koje takođe doprinose jedinstvenom koloritu.

 

Narandžasti pesak
Porto Fero, Sardinija

Na severnom delu italijanskog ostrva Sardinija nalazi se Porto Feroplaža sa narandžastim peskom koja je nastala jedinstvenom mešavinom lokalne narandžaste sedimentne stene, izmrvljenih školjki i vulkanskog materijala. Iza plaže, na putu do jedinog slanog jezera na Sardiniji, nalazi se i velika peščana dina. Plaža je poznata i po tri srednjevekovne tvrđave, ronjenju i vindsurfingu.

 

Beli pesak
Plaža Kresent, Sijesta Ki, Florida

Mnoga mesta se hvale svojim belim peskom, ali nigde nije belji nego na plaži na Floridi, Kresent. Pesak na ovom mestu je 99 odsto čist kvarc koji je do Floride došao rekama iz planina Apalači. Najbolji deo priče o ovom pesku nije samo njegova fina tekstura. Osim što se, hodajući po njemu, osećate kao da hodate po šećeru u prahu, ovaj pesak zbog svog kvarcnog sastava nikada nije vruć, bez obzira koliko jako greje sunce.

 

Raznobojni pesak
Dugina plaža, Australija

Na maloj Duginoj plaži (Rainbow Beach) u Australiji može se pronaći čak 74 različite nijanse peska za koje je zaslužna erozija i skupine metala u tlu koje su se taložile od poslednjeg ledenog doba. Prema drevnoj aboridžinskoj legendi, pesak je obojen kada je na njega pao duh duge koju je pobedila prelepa žena. Duga je tada ostavila svoje boje da bi zauvek ulepšavale plažu.

 

Fotografije: Pixabay.com, feel-planet.com, Flickr, hawaiitopten.com, weekdaywanderlustlooks.com, flightnetwork.com, desktoppictures.com

2 thoughts on “Dok se ne istope boje: Najšarenije plaže na svetu

Ostavite odgovor