Da oterate vrućinu: Priča o sladoledu sa receptima (RECEPTI)

Nema šta da se priča, ne poznajem osobu koja ne voli sladoled. Volim ga i ja, s tim što imam neke odeđene zahteve kad su sladoledi u pitanju. Mora da je neobičnog ukusa. Iskrena da budem, mene nerviraju poznati ukusi kao što su čokolada, vanila ili jagoda.

Najviše volim da ga jedem u velikom kornetu. Za vas sam ovog puta pripremila malo istorijskih činjenica i zanimljivosti, a onda slede i recepti.

Neron

Omiljena letnja poslastica, mnogi ne znaju, ali nastala je davno. Samtra se čak da je Aleksandar Veliki voleo da jede sneg pomešan sa voćnim nektarom, a tako je okrepljivao i svoje vojnike.

Nešto slično je radio rimski car Neron. On je, prema nekim pričama, terao robove da idu u planine i uzimaju sneg da bi ga mešali sa nektarom, voćem i medom. To je bilo u periodu njegove vladavine od 54. do 68. godine.

Marko Polo

Naravno, ova informacija je tek nagađanje. Ono što svi znamo je da su prvi, prema istorijskim činjenicama, sladoled jeli Kinezi u periodu od 618. do 907. kada je vladala dinastija T’ang. Smatra se da je sladoled bilo jelo za vladara.

Navodno, kralj T’ang je imao 94 razbijača leda, a led je potom mešan sa kumisom (prokuvanim mlekom), bršnom i kamforom.  U Evropu sladoled je doneo Marko Polo u 13. veku iz Kine, naravno.

Katarina Mediči

Francuzi su počeli da jedu sladoled 1660. godine. Pre toga sladoled je bio rezervisan samo za elitu. Do Sjedinjenih Država sladoled je došao 1700. Prva fabrika sladoleda je osnovana u Americi 1851. godine.

Vanila je najpopularniji ukus i prodaja ovog sladoleda zauzima 20 – 29 procenata ukupne prodaje, dok sladoled od čokolade zauzima tek drugo mesto. Sledi jagoda. Porcija sladoleda od vanile ima 273 kalorija.

Prvi kornet je izmišljen 1904. na Sajmu u Sent Luisu u Americi. Izvesni Sirijac Ernest Hamvi  je, pošto je video cveće u fišeku koje je jedan momak poklonio devojci, napravio jestivu porciju za sladoled na Svetskom sajmu i to je bio vafl kornet.

Najveći kornet

Najveći kornet od 2, 81 metra napravrljen je u Italiji 2012. Majstori su bili Mirko Dela Većija i Andrea Andriđeti. Kornet je napravljen na festivalu Riminiju. Kornet je napravljen od vafla i bele čokolade. Za njega je korišćeno 700 kilograma bele čokolade i 2.000 okruglih vafla.

Godinu dana pre, u Velikoj Britaniji poslužen je sladoled od majčinog mleka. Ipak, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima postoji sladoled od kamiljeg mleka sa četiri ukusa – urme, šafran, karamela i čokolada. Tamo se prodaje i najskuplji sladoled čija cena za porciju iznosi 817 dolara.

Taj sladoled nosi naziv „Crni dijamant“ i napravljen je od tartufa, iranskog šafrana, posut sa dvadesetrokaratnim zlatnim pahuljicama.

Sladoled od piva

Naravno, danas postoje mnogi nobični ukusi sladoleda. Neki od najčudnijih su svakako sladoled od heljde, sladoled od piva ili sladoled od – parmezana! Najčudniji ukus je sladoled od hot-doga koji je napravljen u američkoj državi Arizona.

Sjedinjene države su prve na svetu u proizvodnji sladoleda. U Americi, Kalifornija je država koja proizvodi najviše sladoleda. Najviše sladoleda se proizvede u junu. Najbolji dan za prodaju ove poslastice je nedelja.

Biljka zrno sladoleda

Na Havajima raste biljka koju nazivaju „zrno sladoleda„. To je voće koje ima ukus kao sladoled od vanile.

Marketinški analitičari su došli do zaključka da se sladoled najviše jede u doba recesija ili ratova. Kraj Dugog svetskog rata u Sjedinjenim državama je proslavljen uz – sladoled.

Kralj

Poslednje što je „kralj rokenrolaElvis Prisli jeo su četiri kugle sladoleda i šest čokoladnih keksića.

A sad se odvažite i sami napravite ovu poslasticu. 🙂

Domaći sladoled od Slavice Batos

Sastojci:

 • 1 l jogurta
 • 500 grama šećera
 • ½ l mleka
 • 500 grama šlaga
 • 400 mililitra mleka
 • i sastojsci po želji: seckana čokolada, neskvik, eurokrem, mleveni keks, vanila, jagode, maline

Priprema:

Za pripremu ovog sladoleda trebaće vam dve posude. U prvu umutiti litar jogurta sa 500 grama šećera i pola litre mleka. Mutiti dok se šećer ne otopi. U drugu posudu umutiti 500 grama šlaga sa 400 mililitra mleka. Sjediniti te dve posude. U to dodaju želejni sastojci. Satviti u friz i sačekati dok se ne smrzne.

Domaći sladoled od iste domaćice

Sastojci:

 • 5 jaja
 • 8 kašika šećera
 • 2 kesice šlaga
 • 1 kisela pavlaka
 • 100 grama čokolade
 • voće, aroma po želji

Priprema:

Umutiti sve sastojke i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati  100 grama čokolade. Drugi deo možete da ostavite bez ičega ili da dodate aromu po želji ili voće

Domaći sladoled od Biljane Nenadović

Sastojci:

 • 5 jaja
 • 5 kašika šećera
 • 2 pavlake
 • 100 grama šlaga
 • sastojci po želji: voće, čokolada, lešnik…

Priprema:

U jednoj posudi umutiti pet belanaca i pet kašika šećera. U drugoj posudi umutiti pet žumanaca sa dve pavlake. Pomešati te dve mase. Umutiti 100 grama šlaga i dodati ovoj smesi. Smesu je moguće podeliti, pa dodati sastojke po želji.

Sladoled od Igora Manojlovića

Moj drug je bio vickast i rekao da je najbojle da smutimo „cedevitu“ sa vodom, to da stavimo u frižider i da sačekamo da se zaledi. 🙂 Eto savršenog osveženja!

 

Fotografije: Pixabay.com, guinnessworldrecords.com, prezi.com, milkebook.com, history.com,  yumandyummer.com, minimelts.com, stylecraze.com, allposters.com, alux.com

Ostavite odgovor