Da vratimo stari običaj darivanja za Svetog Nikolu: Mašta i vešte ruke mogu svašta

Možda su vam nekada pričale bake da su deca u davna vremena dobijala poklone za Svetog Nikolu. Tada su se stavljale čarapice ili cipele na prozor ili kamin. Sveti Nikola bi došao i mališanima doneo poklone koje bi stavljao baš u čarape i cipele. Smatra se da je Sveti Nikola preteča Deda Mraza, ao tome možete više pročitati ovde.

Ovoga puta, želim da vas podstaknem da vratimo stari običaj i da svi koji imaju decu njih daruju  nešto pre Nove godine, baš za Svetog Nikolu. Dajem vam nekoliko predloga kako da vaše mališane obradujete, a možda i da ih podstaknete da i oni nešto kreativno urade i daruju svoje drugare. Pritom, potrošićete malo ili nimalo novca. Garantujem da će ove igračke i ukarasi duže trajati!

Sneško Belić od daske

Uz pomoć nekoliko poteza četkicom, nekoliko šarenih dugmića i kamenčića, čarape (bez para), staru drvenu dasku možete pretvoriti u simpatičnog Sneška Belića. Za razliku od pravog, ovaj će vašoj deci praviti društvo tokom cele godine, bez straha da će se otopiti čim grane sunce.

Sneško Čarapić i Zeka Rukavičić

Šta da uradite sa dečjim čarapama i rukavicama bez para? Napravite igračke! Deca mogu da učestvuju u izradi Sneška Belića punjenog pirinčem, obučenom u stare šarene čarape, a belu rukavicu u samo nekoliko poteza mogu da pretvore u zeca ili čak vevericu. Osim za igru, ove male rukotvorine mogu poslužiti i kao ukras ispod jelke.

Mobilna garaža od starih farmerki

Idete negde za Novu godinu? Onda osigurajte mobilnu garažu za omiljene automobilčiće vašeg deteta. Od starih farmerki sašijte tri džepa i komad „puta“ po kome automobilčići mogu da isprobaju svoje kočnice, a kad se igranje završi, garažu smotajte u jednom potezu, zavežite i – sklonite!

Avion od rolnica wc papira

Kartonske rolnice od toalet papira ili kuhinjskih ubrusa su nepresušan izvor inspiracija za različite „projekte“. Zajedno sa malim pomagačima, dajte jednoj rolnici krila i od nje napravite stari avion. Uz malo kartona i boje, setite se svojih maketarskih dana. Vi rukujte skalpelom i makazama, dok bojenje i ukrašavanje, a kasnije i pilotiranje prepustite deci.

 

Fotografije: Unsplash.com, doit.com

Ostavite odgovor