Pexels / Pixabay

Zimske destinacije vam se smeše: Evo koja mesta i gradove treba posetiti kad zaveje (VIDEO)

Evropska zima zna da bude vrlo različita: od velikog snega i polarnih noći na severu, u kojima sunce gotovo da ne izlazi iznad horizonta, do prijatnih sunčanih dana u gradovima južnog Mediterana, u kojima uz piće na terasama možete uživati u prazničnom duhu.

Sem što je dobra za obilazak metropola i šarmantnih sela, zima je takođe vreme kada možete da uštedite na cenama smeštaja ako krenete na put posle Nove godine. Lonley Planet je napravio sledeći spisak evropskih gradova koje treba posetiti baš zimi.

Rovanijemi, Finska

Postojbina dekice sa sedom kosom i bradom u crvenoj odeći koji dariva i koji je pod raznim imenima, postao simbol Božića i Nove godine, je odlična početna destinacija za upoznavanje polarnog kruga. Sem kuće Deda Mraza, Božić Bate, ili kako ga već zovete, tu je i Arktički muzej, koji daje uvid u život na tim geografskim širinama. Ali ne zaboravite! Termometri na tom delu sveta imaju više skala ispod nego iznad nule, što zahteva da se doooobro obučete!

Božićni vašari u Nemačkoj i Austriji

Širom Nemačke i ostalih srednjoevropskih zemalja tradicija božićnih vašara traje nekoliko vekova. Kao što možda znate na tim vašarima možete pronaći svašta – od medenjaka do sanki, zvona, ukrasa i ono najvažnije – mnogo dobrog raspoloženja. Naravno, raspoloženje nekako fino ide uz čašu aromatičnog, kuvanog vina. Jedan savet – na najpoznatijim vašarima, kao što su oni u Beču i Kelnu, može da bude velika gužva, pa potražite slična dešavanja u okolnim manjim mestima.

Abisko, Švedska

Ovo laponsko mesto je jedno od najsevernijih u Evropi i samo je za prave ljubitelje zime. Do njega se dolazi vozom. Sunce se ne vidi nekoliko nedelja u decembru i januaru, ali to ga čini jednim od najboljih mesta na svetu za posmatranje veličanstvene polarne svetlosti – Aurore borealis. Ostale atrakcije tamo su su kros kantri skijanje duž nacionalnih parkova i vožnja  zaprežnim sankama koje vuku haskiji. U obližnjoj Kiruni možete videti i poznati hotel od leda.

Atina, Grčka

Zima je vreme kada svam se na fotki ispred Partenona neće nacrtati 500 ljudi. Sem što nema gužve, zimi nema visokih cena, redova, nepodnošljivih vrućina i zagađenja vazduha. Iako je zbog toga zima odlična za istraživanje drevne grčke baštine i kulture, nezgodno je to što je većina smeštaja na ostrvima zatvorena.

Kopenhagen, Danska

Ako tražite bajkovitu evropsku zimu, teško je onda da zaobiđete Kopenhagen i dom Hansa Kristijana Andersena. Grad je pun prijatnih barova i kafića iz kojih na toplom možete da posmatrate kako napolju veje sneg. U srcu grada nalazi se romantičan i u ovo praznično vreme okićen park Tivoli iz 19. veka, gde će vas oduševiti nezaboravno božićno osvetljenje i zagrejati topli grog.

Budimpešta, Mađarska

Ljubitelji klizanja teško da će naći bolje mesto za njihovu zabavu od otvorenog klizališta u parku Varošligeti Mujegpajo u centru mađarske prestonice. Ako vam posle kizanja bude hladno, opustite se u nekoj od termalnih kupki ili izvora po kojima je Budimpešta poznata još iz vremena habsburške prošlosti. Ljubitelji noćnog provoda u Budimpešti će uživati u mnogim klubovima i barovima.

Jasna, Slovačka

Slovačka nudi kvalitetno skijanje po povoljnim cenama. Smeštaj i hrana su takođe pristupačni, a tu je i osećaj srdačnosti i prijateljstva koga često nema na „otmenijim“ alpskim skijaškim stazama. Jasna je jedno od najboljih slovačkih turističkih mesta, smeštena u lepim Tatrama.

Andaluzija, Španija

Andaluzija se nalazi južnije od severne afričke obale, tako da vrlo blage temperature mogu da budu i zimi. Smeštaj je vrlo jeftin, a gužvi gotovo da nema u popularnim turističkim destinacijama kao što su Alhambra u Granadi ili katedrala u Sevilji. Osim toga, tapasi i noćni život u gradovima su pristupačni kao da je bilo koji drugi dan u godini.

Transilvanija, Rumunija

Drakulu opšte nije „učtivo“ da posetite tokom lepog, sunčanog dana. Zar nije bolje da u goste najpoznatijem vampiru na svetu dođete kada je nebo srebrno sivo, stabla ogoljena, a tlo prekriveno snegom? Brašov i Sigišvar su raskošni srednjevekovni gradovi koji su u uskoj vezi sa pravim grofom Drakulom ili Vladom Cepešom, kako vam draže. Ipak, književnik Brem Stoker, koji ga je svojim delom zaista učinio besmrtnim, nikada nije posetio Rumuniju, pa ovde ne očekujte da ima mnogo sličnosti sa onim što ste pročitali u knjizi ili gledali u filmovima.

Venecija, Italija

Zavodljiva i čarobna Venecija je lepa i privlačna u svako doba godine. Karneval u februaru je vrhunac zabave i ujedno najpoznatiji događaj te vrste na Starom kontinentu. Brižno izrađeni kostimi i maske čine da ovaj grad na vodi izgleda nestvarno i vraćaju ga u živopisnu prošlost. Kostimirani balovi su vrlo skupa zabava, ali u Veneciji se za vreme karnevala može uživati u bezbroj besplatnih događaja za koje je dovoljno imati samo masku kupljenu na ulici.

I do se vi razmiščljate gde ćete da provedete zimski odmor ili vikend, evo malo da vam zagolicam maštu ovim spotom:

 

 

Fotografije: visitrovaniemi.fi,,greece.greekreporter.com, opodo.de, pixdaus.com

2 thoughts on “Zimske destinacije vam se smeše: Evo koja mesta i gradove treba posetiti kad zaveje (VIDEO)

Ostavite odgovor