Telo ište osveženje: Pića za boravak na plaži

Boravak na plaži kad upeče zvezda je nezamisliv bez osveženja. Ne morate da budete na plaži, već da u ukusnim napicima uživate i kod kuće. Raznorazni kokteli, ali i posebne vrste vina i piva koji se pripremaju baš za vreme kad sunce užari, postali su zaštitni znaci pojedinih zemalja. Za ovo „putovanje“ vam ne treba ni cvonjak u džepu, jer ću ovim tekstom probati da vas prebacim na neke tropske plaže uz samo internet konekciju. Predlažem u kojim osveženjima treba da uživate kad je toplo.

Pinja kolada, Portoriko

pina colada

Kada se pomeša ananas, kosos i rum dobja se – pinja kolada. Ova mešavina je rođena   na Karibima čak davnih pedesetih godina 19. veka. A onda je, posle gotovo sto godina, ovaj osvežavajući miks usavršio Ramon Mončito Marero, barmen u Hiltonovom „Bičkomber baru“ (sada „Oejzis bar„) u San Huanu u Portoriku. Tada je, umesto soka od kokosa, dodao krem od kokosa. Ovaj koktel iz San Huana se pije u celom svetu, a najbolji ukus ima baš u Portoriku. Nema veze, sigurna sam i da smućkan u vašoj kujni može da bude idealan za osveženje u vreme letnjih žega.

Kajpirinja, Brazil

caipirinha1

Kajpirinja je piće koje se uglavnom pije u Brazilu, na plažama. Napravljeno je od šećera, limete i kašase – fermentisanog soka od šećerne trske. Često je prave i prodavci osvežavajućih pića na plaži. Danas piće ima mnogo varijacija, a najpoznatija variajnta je kajpifrutas. U ovo piće se dodaju jedna ili dve lokalne vrste voća kao što su indijski orah, mango ili kivi.

Mai-tai, Polinezija

mai tai

Kada je probao ovaj koktel davne 1944. godine, jedan gost sa Tahitija u baru „Trejder Viks“ (u to vreme „Hinki Dink“) u Ouklendu, u Kaliforniji  je oduševlejno uzviknuo „maitai roa ae“ ili u prevodu „preko sveta“. Koktel se sastoji od ruma, likera od pomorandže kurasao, sirupa od lešnika i limete. Tako je, prema legendi, nastalo ime poznatog pića koje se proslavilo u Elvisovom filmu „Blu Havaji“ (Blue Hawaii) i postalo nezaobilazan deo ponude svakog ozbiljnijeg bara.

Pivo Red Strajp, Jamajka

red stripe

Pivo Red Strajp je danas deo jamajčanskog nacionalnog identiteta i nešto u šta se Jamajčani kunu. Elem, jedan novinar je 1962. godine, kada je Jamajka postala samostalna, napisao da bi ovo karipsko ostrvo kao godinu nezavisnosti trebalo da slavi od 1928. godine, kada je Red Strajp (Red Stripe) prvi put napravljeno. Posle nekoliko marketinških kampanja na američkom tržištu Red Strajp je postao najpopularnije od svih piva na Karibima.

Daikiri, Kuba

daikiri

Pošto sadrži mnogo ruma, limete i šećera, ovaj koktel je zapravo osnova mnogih karipskih koktela, kao i britanskog mornarskog groga. Nazvan je po plaži koja se nalazi u blizini kubanskog Santijaga. Zapravo, prvi daikiri je smućkala grupa američkih inženjera, pošto su ispili sve zalihe džina. Piće je danas najpopularnije u svom smrznutom obliku sa voćnim ukusima, a pije se najviše u Americi.

Margarita, Meksiko

margarita

Još nije odgonetnuto da li je ovaj osvežavajući koktel nastao na popodnevnom druženju bogatih Teksašana u Akapulku ili je barmen u Tihuani pokušao da impresionira Ritu Hejvort (njeno pravo ime je Margarita Kanzino), pićem u njenu čast. Bez obzira kako je nastalo, ovo najpoznatije piće sa tekilom, ubrzo je postalo sinonim za Meksiko i jedan od omiljenijih koktela širom sveta.

Limončelo, južna Italija

limoncelo

Ponekad priroda bude velikodušna prema seljacima u južnoj Italiji i podari im višak limuna. Oni tada limunovu koru potope u alkohol, dodaju šećer i dobiju limončelo (limoncello). Ovaj slatki digestiv se tradicionalno pije posle večere, a može da bude podloga za jednostavne koktele. Tako se, na primer, limončelo može servirati sa ledom uz malo sode ili tonika.

Vino rozé, Azurna obala

roze

Čaša ohlađenog rozea odavno se služi u kafićima duž Azurne obale. Odlično ide uz ribe i škampe. Iako se ružičasto vino često doživljava kao neozbiljna varijanta pažljivo uzgajanih belih ili crnih vina, ukoliko je dobro rashlađeno, idealno je za vruće letnje dane. Ipak ne morate da budete u Sen Tropeu, možete ga piti i duž Ade Ciganlije.

Džin tonik, Indija

džintonik

Džin (gin) je prvobitno dodat toniku da bi kolonijalisti u Indiji obložili i zaštitili svoje želuce od infektivnih bolesti kao što je malarija. Kasnije su se mešavini džina i tonika dodavali led i limun ili limeta, a piće je ostalo jedno od najpopularnijih na svetu. Znalci kažu da je posebno zadovoljstvo ispiti ga pri zalasku sunca na egzotičnim plažama Goe, a ja kažem da je za svako piće, pa i za džin tonik (gin tonic), važno dobro društvo i umerenost, pa makar to bila i vaša terasa u suton.

 

Fotografije: Pixabay.com, Pinterest, Tumblr

 

Ostavite odgovor