Svi ti glamurozni Dočeci: Od poslednjeg poljupca Tita i Jovanke do „Hita godine“ uz „Bajagu i instruktore“ (VIDEO)

Nekada, u drugoj polovini prošlog veka Nove godine su izgledale potpuno drugačije nego danas. Svakako, bio je to jedan od najvećih praznika. Od Drugog svetskog rata, Nova godina zamenila je sve verske praznike i proslavljala se sve glamuroznije i svečanije. I u toj proslavi prednjačio je drug Tito.

Za poslednji blog u ovoj godini rešila sam da vas vratim ne baš tako davno, već svega pedesetak godina unazad. Ne sećam se da je ikad bilo lampiona toliko na ulicama, kao danas. Niti da su se jelke kitile danima unazad. Ne. Znalo se – 31. decembra kupovali smo drvce, stavljali ukrase, dok je mama spremala zakusku gde je u čelu stola bila ruska salata! I onda, uz obavezan TV program, pesmu i svirku dočekivali prve trenutke Nove godine. Kako se starilo, tako smo mi mlađi mogli i koji film da gledamo posle ponoći. „Supermena„, na primer. Nije bilo ovolike pompe. Nije bilo haosa ili bar ga se ja ne sećam. Jelka se izbacivala iz kuće desetak dana kasnije, čistio se stan od iglica, a ukrasi se odlagali do sledećeg 31. decembra. Nije bilo potrebe da neke stvari radimo u novembru. Znalo se šta se slavilo u novembru. 🙂

Ta neka Nova godina 1967. stigla je gotvo nečujno.  Kako je odzvonila ponoć, tako su Beograđani izašli i šetali se centrom grada. U ime Nove godine delili su se televizori značajnim radnicima ove zemlje. To su bili zaslužni vatrogasaci, policajaci, medicinari... Prva beba bila je dečak koji se rodio u bolnici „Narodni front„, dva minuta posle ponoći. I te godine dečaci su vodili u novogodišnjoj noći – 22 : 21. Slavilo se i tad po hotelima i restoranima. Svuda je bilo veselo. Tada je zabeleženo da je u hotelu „Metropol“ je bilo 1.500 gostiju koje je služilo 1.200 kuvara i konobara.

Za Doček 1976. godine Beograđani su pojeli su i popili 1.200 prepunih vagona jela i pića. „Večernje novosti“ su zabeležile da su Beograđani su te noći pojeli 1.600 tona prasića, ćurki, kokošaka, svinjskog, jagnjećeg, telećeg i junećeg mesa. Pojedeno je 41.000 kilograma raznih sireva, upotrebljeno 45.000 kilograma maslaca. Pomažnjavano je 780 tona hleba i 2.000 tona povrća. Te noći popijeno je „samo“ 500 vagona pića.

Znate li po čemu je Doček 1977. poseban? Po tome što je baš na Dočeku te godine, predsednik SFRJ Josip Broz poslednji put javno viđen u društvu suprge Jovanke, kad ju je poslednji put i poljubio.  Nova 1977. je, u slučaju Tita, dočekana u hotelu „Park“ u Novom Sadu. Ceo hotel je zato i renoviran, uklonjen je osinjak i popravljeni su liftovi. Tako je predsednik dobio i predsednički apartman  i rezidenciju na drugom spartu ovog hotela. Ne znam kakav je hotel „Park“ danas, ali ja kad sam onomad 2003. i 2004. odsedala prateći Exit festival bio je srednje žalostan.

Tu 1977. su u hotelu „Park“ dočekali svi politički rukovodioci SFRJ. Doček Nove 1977. godine je bio deo proslave 40. godišnjice od Titovog dolaska na čelo KPJ. Zato je hotel „Park„, u noći 31. decembra 1976. bio politički centar ondašnje zemlje. Domaćin predsedničkom paru bio je Jovan Dejanović, gradonačelnik Novog Sada. Organizovana je i generalna proba Dočeka. Tu se desila i jedna anegdota, pa ću citirati „Večernje novosti“ koje su o tome pisale:

Na toj probi scenarista Pero Zubac je glumio Josipa Broza, a režiser Jovan Ristić je bio Jovanka Broz. U tom trenutku je sa plafona pala jedna lajsna nasred sale, pa je Ristić skočio, uplašen za svoj život. Kad mu je konobar doneo sok da ga smiri, a Zupcu viski, Ristić mu je besan podviknuo: „A što meni služite sok?“ Konobar mu je odgovorio: „Druže, ali Vi ste Jovanka Broz!

Za svečani Doček Kongresna sala u hotelu „Park“ sa 450 mesta je posebno bila ukrašena. Jedan veliki sto je uređen da za njim sede Tito i Jovanka, Stane Dolanc i Dušan Alimpić. Jelovnik je bio pažljivo biran i u njemu za Tita nije bilo masnih i jakih jela i pića, a za Jovanku slatkiša, jer su oboje bili na dijeti. Pečenje je bilo zaključano u frižideru, uz obrazloženje: „Ova hrana je opasna za predsednika Tita!

Broz je pio viski sa puno isceđenog limuna, a na kraju večere uživao je u tramincu. Pred ponoć počelo je odbrojavanje poslednjih sekundi i zatim zajednička čestitka: „Srećna Nova 1977. godina!Tito je prvo poljubio suprugu Jovanku, a onda su zaigrali prvi valcer u Novoj godini.

Svi su bili raspoloženi, jer su Tito i Jovanka bili raspoloženi. Broz je voleo Radeta Šerbedžiju, pa je on govorio Krležin esej iz autorske monodrame „Moj obračun s njima„, o Srbima i Hrvatima. Svi su se smejali. Na sceni pojavio i pesnik Miroslav Mika Antić. Tito ga je zamenio sa nekim funkcionerom iz Novog Sada i upitao ga: „Druže, kako je kod vas u Gradskom saobraćajnom preduzeću?“ Od tad je važila šala „Kako je Mika kondukter video Tita„.

Posle podele novogodišnjih poklona, Tito je ustao i rekao Jovanki: „Idem u Dom JNA kod moje armije!“ To nije bilo po protokolu. Dok je odmicao iz sale, jedna žena je spopala predsednika Tita. Počela je da ga grli i ljubi. Broz se u „silnom oduševljenju“ uhvatio za dovratak vrata, koja su mu priklještila prste. Maler, rekao bi neko. Ipak, sve to je kasnije i odredilo godine koje dolaze.

Da li se iko seća televizijskog programa Dočeka Nove 1986. godine? U „Hitu godine“pevač godine je bio Momčilo Bajagić Bajaga, pevačica godine Marina Perazić, muzički bend godine „Bajaga i instruktori„, LP godine „S druge strane jastuka„. Za hit godine su se kandidovale pesme: „Bijelo dugme“ sa pesmom „Lipe cvatu„, „Poslednja igra leptira“ sa pesmom „Dečko, hajde oladi„, „Plavi orkestar“ sa pesmom „Suada„, „Bajaga i instruktori“ sa pesmom „Zažmuri“ i „Yu rok misija“ sa pesmom „Za milion godina„, a izabrane su ravnopravno poslednje dve.

Moraćete priznati da se muzička scena iz ’86. ne razlikuje mnogo od današnje. 🙂 Malo narodnjaka, malo neke pop muzike, pa opet narodnjaci. I tako u krug. E da! Neka vam je srećna nastupajuća godina!

https://www.youtube.com/watch?v=lg5vCwI6vuw

 

https://www.youtube.com/watch?v=z1JmWvpR0ro

 

 

Inspiracija onlajn izdanje „Večernjih novosti“

Fotografije: vice.com

1 thought on “Svi ti glamurozni Dočeci: Od poslednjeg poljupca Tita i Jovanke do „Hita godine“ uz „Bajagu i instruktore“ (VIDEO)

Ostavite odgovor