Svetleća umetnost: Popalite sve lampice, stiže Nova godina!

Novogodišnja groznica nas sve polako trese. Uskoro će se popaliti praznične lampice i kod nas, a klinci će prizivati Deda Mraza. Neki gradovi su od ovog prazničnog ukrašavanja napravili pravu umetnost.

Tragajući za turističkim, prednovogodišnjim zanimljivostima, pronašla sam priču u „Nešnal Džiografik„-u (National Geographic), gde su nabrojani gradovi sa najlepšim svetlećim ukrasima. Naravno, Beograd nije među njima.

Beč, Austrija

Beč

Pred svaki Božić, Beču se vrati stari, romantični sjaj. Milioni lampica svetle iznad ulica, u prodavnicama i po drveću. Džinovski božićni ukrasi protežu se do katedrale Svetog Stefana ili dvorca Šenbrun gde se održavaju božićni koncerti.

Tivoli, Kopenhagen, Danska

Jezero Tivoli i Japanska pagoda

U najpoznatijem danskom zabavnom parku Tivoli postoji  „Japanska pagoda“. To je veoma popularan restoran na jezeru Tivoli. Ta građevina je cela ukrašena božićnim lampicama. Taj zabavni park je otvoren 1843, a sagrađen je prema projektu glavnog Tifanijevog dizajnera. Sem u „Pagodi“ i azijskom delu parka, posetioci mogu da uživaju u starom toboganu, grogu i knedlama od jabuka.

Kalavej Gardens, Atlanta, SAD

Kalavej Gardens

Turistički kompleks „Kalavej Gardens“ se nalazi u šumi, a krasi ga 8.000.000 lampica. Prava „Svetlosna fantazija„, a tako se i zove. Uz mnogo svetlećih oblika, ovaj kompleks ima i posebno Božićno selo gde se može nešto fino pojesti, pazariti i sresti Deda Mraz.

Brisel, Belgija

Brisel

U Belgiji u ovo vreme vladaju takozvana „Zimska čuda„. Zgrade su osvetljene, a mnogi zabavljači i štandovi Briselu daju divnu prazničnu atmosferu. Sem klizališta u centru grada, božićne lampice osvetljavaju i 240 štandova na kojima se mogu pronaći čuveni belgijski vafli sa karamelizovanim šećerom, bombone i praline. Iskreno se nadam da je i ove godine sve idilično i da terosristi i njihove pretnje neće pokvariti ovu bajkovitu atmosferu.

Geteborg, Švedska

Zabavni park Lizberg

Kad se osete arome i mirisi prženih badema i groga, to je znak da Božić stiže u ovaj šarmantni lučki grad koji je uvek lepo osvetljen. A tek za Novu godinu?! To je tek bajka! Na Božićnom sajmu, u zabavnom parku Lizberg svetli 5.000.000 lampica što sa zgrada, što sa 700 borova. To je, inače, najveći zabavni park u Skandinaviji. Lampice se prostiru i u dužini od tri kilometara, sve do luke.

Madrid, Španija

Madrid

Gradska Plaza Major poznata je po divnim lampicama bez napadnog i zaslepljujućeg sjaja. Božićni sajam se tamo tradicionalan od sredine 19. veka. Pažnju privlače figurice i oprema za jaslice (Obečežavanje Hristovog rođenja) koje krase ceo grad. Centralna manifestacija je 5. januara, kada se dešava parada uoči Bogojavljanja, po gregorijanskom kalendaru.

Kobe, Japan

Kobe

Posle zemljotresa koji je zadesio ovaj japanski grad 1995, Republika Italija je poklonila hiljade ručno obojenih lampica koje su postavljene na svetlosnu konstrukciju u gotičkom stilu, koja podseća na taj događaj. Svake godine, četiri miliona Japanaca tu odaju počast. Iako nemaju veze sa Božićem i Novom godinom, već opominju na posledice zemljotresa, lampice svetle od 1. do 12. decembra.


Hong Kong, Kina

Diznilend u Hong Kongu

Božić u Hong Kongu je jedinstven doživljaj, jer mnogo svetlećih ukrasa i lampica glavnu ulicu pretvara u Diznilend, a trgovački centri se takmiče koji će biti blještaviji i raskošniji. U jednom od njih su došli na ideju da od lampica naprave Mlečni put. Utisak pojačavaju neboderi osvetljeni u raznim bojama.

 

Fotografije: Tumblr, Pinterest, callawaygardens.com

Ostavite odgovor