Sveta Tri jerarha: Teranje zlih vetrova i školski praznik u Grčkoj

Da ste se, kojim slučajem, 30. januara našli u Grčkoj, verovatno bi ste zatekli jednu atmosferu sličnu kao kod nas kad se slavi Sveti Sava. Oni možda ne „uskliču s ljubavlju„, ali vrlo predano slave Sveta Tri jerarha. Sveta tri jerarha koje Pravoslavna crkva u Srbiji slavi danas, a Grčka pravoslavna crkva proslavlja 30. januara, To je grčki nacionalni i školski praznik. Kao što napisah, nešto poput Svetog Save kod nas, samo većih razmera.

ARCHIV: Griechische Fahnen wehen in Athen in Griechenland am Panathinaiko Stadion vor der Akropolis (Foto vom 13.11.11). Am Montag (16.01.12) beginnen die Troika-Experten von EU-Kommission, Europaeischer Zentralbank und Internationalem Waehrungsfonds in Athen mit den Verhandlungen ueber das neue Rettungsprogramm fuer Griechenland. Das Team muss die Umsetzung der Reformen pruefen und analysieren, ob die bisher geplante Hilfe von 130 Milliarden Euro aus den Euro-Staaten und ein Verzicht von 100 Milliarden Euro seitens der Banken und Fonds zur Sicherung der griechischen Schuldentragfaehigkeit ausreichen. (zu dapd-Text) Foto: Axel Schmidt/dapd

To je zajednički praznik svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Praznik je ustanovljen u 11. veku u vreme cara Aleksija I Komnina 1084. godine. Među vernicima u Vizantiji došlo je do  rasprave ο zaslugama trojice svetitelja. Najveće svađe su bile u Carigradu. Jedni su tvrdili da je Sveti Vasilije Veliki najveći zbog svog hrišćanskog učenja i zasluga za monaštvo. Drugi su tvrdili da je Sveti Jovan Zlatousti najveći zbog svojih besedničkih sposobnosti kojima je navodio grešnike na pokajanje. Treći su tvrdili da je Sveti Grigorije Bogoslov najveći zbog svog visokog i čistog bogoslovskog uma. Jedni su držali stranu jednom, drugi drugom, a treći trećem svetitelju. Prozvani su vasilijanima, grigorijanima i jovanitima. Spor su rešili sami svetitelji. Njih trojica su se javila mitropolitu Jovanu Evhaitskom u snu i rekli mu da su oni jednaki. Naredili su da im se ustanovi zajednički praznik da bi svađe među vernicima prestale. Pošto su to preneli eipskopu, uzdigoše se na nebo, sijajući. Mitropolit Jovan je to objavio narodu i ustanovio praznik Sveta tri jerarha. Inače, svaki od ovih svetitelja ima svoj dan kada se proslavlja.

jerarsi

Kod nas se ovi svetitelji štite ljude i životinje od hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti. Nisam uspela da nađem koji su to vetrovi. Na današnji dan, čobani u zapadnoj Srbiji se okupljaju i sviraju u razne frule i druge duvačke instrumente.

 

Fotografije: palankadanas.com, greekcrisis.net, rtvbn.com

Ostavite odgovor