Greyerbaby / Pixabay

Sunčane radosti: Uživajte u letu, budite zdravi i dobro raspoloženi (2. deo)

Znam, teško je pratiti savete leti kad se razmišlja samo o odmoru i provodu. Ipak, još u prvom delu sam navela da je do nezgoda lakše doći baš leti, kad je koža otvorenija (ne računam zimu i skijanje ili bordovanje, kad se možete ozbiljno ugroziti). Leti, iako je toplo, treba paziti i šta jedete i šta pijete, pogotovu šta oblačite i da li ste direktno izloženi suncu ili ne. Naravno, to ne znači da slepo treba robovati savetima, ali malo povesti računa nije zgoreg. Tako ćete biti i lepi i zdravi, a letovanje ćete dugo, dugo pamatiti.

Pošto sam rešila da se pretvorim u dragu Savetu, možda ne bi bilo loše da, kad je već počelo vrelo vreme, poslušate neke od saveta.

Čuvajte uši

Ako provodite mnogo vremena u moru, pripazite na uši. Ma kako zvučalo, ali i tu može da se stvori infekcija i to infekcija slušnog kanala, odnosno „plivačko uho“. To je infekcija spoljašnjeg uva koji prenosi energiju zvučnih vibracija do bubne opne. Da bi to izbegli pre godišnjeg odmora, proverite jesu li vam uši čiste. Ukoliko ima naznaka smole, detaljno ih očistite. Uvek posle kupanja, očistite uši.

Pivo pijte uveče

Vlada mišljenje, da ne napišem zabluda, da je hladno pivo odlično letnje osveženje. Mnogi se baš leti odlučuju za pivo da bi se osvežili kad upeče sunce. Međutim, alkohol se ne preporučuje tokom nesnosnih vrućina, jer alkohol zna da dehidrira. Važno je da ste u svemu umereni, pa i u pivu. Pivo će bolje prijati uz večernja letnja opuštanja!

Ispirajte so sa kose samo vodom

Obavezno isperite kosu posle kupanja u moru, pošto so dodatno isušuje kosu. Kosa je leti, poput kože, izložena nepovoljnom uticaju sunca. Koristite blage šampone, i to svaki drugi dan, a inače ispirajte so samo običnom vodom. Za potpunu zaštitu, probajte proizvode za kosu sa UV filterima i antioksidansima.

Eterično ulje od nane rešava probleme sa želucem

Eterično ulje od nane ima umirujuće dejstvona želudac i odlično je za olakšavanje tegoba koje prate putovanja (nadutost, mučnina, glavobolja). Ukoliko se pojavi neki od navedenih tegoba, sipajte kap do dve eteričnog ulja nane na maramicu, pa udahnite nekoliko puta. Kod ozbiljnijih problema, možete pomešati kap do dve eteričnog ulja nane ili đumbira sa kašičicom baznog ulja i masirati područje želuca u smeru kazaljke na satu.

Šminka na plaži nije uvek višak

sminka

Nije svaka šminka na plaži bez veze i nepotrebna. Izaberite jedan proizvod i sa njim idite na plažu. Na primer, vodootpornu maskaru ili jači ruž. Karmin možete koristiti i kao rumenilo. Uz lepo očešljanu kosu, sređene i nalakirane nokte, izgledaćete kao da ste upravo sišli sa naslovnice nekog modnog magazina – summer edition 🙂 (naravno, i kao vam je linija tip top).

Čudesna nana

Začinite leto pitomom nanom. Odlična je u hladnom, zelenom čaju, dobro ide sa mahunama ili u supama, sa voćnim salatama i sa crnom čokoladom. Uz bosiljak odlično se „slaže“ sa tofuom, kus-kusom, paradajzom, umacima i testeninom, kao i sa ostalim svežim, začinskim biljem. Osim odličnog mirisa i ukusa, blagotvorno deluje na sistem za varenje, jača ga i štiti od infekcija.

Bolest putovanja se uspešno sprečava

Bolest putovanja je vrlo česta kod dece. Uzrok ove „bolesti“ je preosetljivost, tačnije neadekvatan odgovor centralnog nervnog sistema, na kretanje. Da bi se sprečilo dehidriranje kod deteta koje je „obolelo“ (to se javlja zbog povraćanja), tri sata pre putovanja mališanu treba dati lagani i nemasni obrok, a za put pripremiti dovoljno vode. Tokom puta, detetu treba skretati pažnju pričom ili muzikom. Izbegavajte video igrice, čitanje, pisanje i drugo. Uz prethodnu konsultaciju sa lekarom, možete mu dati lek koji sprečava bolest putovanja.

Pijte vodu i koristite kondome

Pijte bar dve litre vode dnevno (taj savet je prvi u prethodnom tekstu). Kad piškite, izbacujete bakterije iz mokraćnih kanala i iz bešike, a tako spreičavate njihovo razmonožavanje i upale. Posle kupanja, ne ostajte dugo u mokrom kupaćem kostimu, a ako ste skloni uplitanju u letnje ljubavne avanture, uvek i pod obavezno koristite kondome.

Dobro perite i kuvajte hranu

Leti se često dešavaju i venčanja. Tada ima mnogo hrane na jednom mestu koja stoji u neadekvatnim uslovima. Tako se razmnožavanju bakterije. Imajte na umu da se ešerihija koli nalazi i u zemlji, pa su plodovi koji niču iz zemlje poput paradajza ili dinje potencijalno opasni. Hranu, pre jela, uvek treba dobro termički obraditi.

Lako izvadite bodlje morskog ježa

Ako stanete na morskog ježa, vrlo je važno je da omekšate taj deo kože u kome su bodlje. To je najbolje učiniti u toploj vodi. Alkoholom dezinfikujte površinu kože, a bodlje koje su iznad površine kože nežno izvucite pincetom. Sterilnom iglom otvorite kanale za one bodlje koje su dublje ušle i laganim, kružnim pokretima ih izvucite na površinu, uz pomoć pincete. Kada su sve bodlje napolju, namažite antibiotsku mast ili prašak, a pomoći će vam i neka krema za brzi oporavak kože.

 

Fotorafije: Pixabay.com, mystartsearchs.blogspot.com, newhealthadvisor.com, libertytravel.com

Ostavite odgovor