Stiže zapovednik nebeske vojske: Glasnik sa karakterom ratnika

Na današnji dan, sigurna sam, većina pravoslavnog življa u Srbiji slavi ili bitiše po slavama. Reč je o jednoj od najrasprostranjenijih slava kod nas, koja zauzima drugu poziciju po broju svečara. Slavi se Sabor Svetog arhangela Mihaila. Ko je arhangel Mihailo?

Ne, nije svetac poput drugih. Nije bio čovek koji je nešto značajno uradio za hršćanstvo i u mukama umro. On je anđeo.

Prvi u svemu

Arhangel Mihalo spada u bestelesna i bespolna bića, takozvanog anđela. Anđeli su donosioci božjeg glasa, vesnici (anđeo na grčkom jeziku znači glasnik) Božjih dela i zamisli. Anđeli su među sobom rangiranii tako se i dele. Postoji devet rangova, koji se među anđeoskim svetom vrlo poštuju. Tek sedam anđela nosi najviši čin. U njih spada i arhangel Mihailo. Sem Mihaila, čije ime na grčkom jeziku znači „onaj koji je kao Bog, koji liči na Boga„, tu su i ostali anđeli prvog reda Sveti Gavrilo, Sveti Rafailo, Sveti Uril, Sveti Jegudil,Sveti Varahil i Sveti Jeremil. U slučaju arhangela Mihaila, njegovo zvanje potiče takođe iz grčkog jezika i znači „prvi glasnik“ (arhi – prvi, angel – glasnik).

Arhangel Mihailo je zapovednik nebeske vojske. Prvi i na čelu najviših anđela. Pobednik nad Đavolom. Smatraju ga vojvodom i predvodnikom anđeoske vojske. S razlogom, jer je svojim zalaganjem spasio mnoge anđele, otpale od Božje volje i zamisli, a koje je sam Lucifer povukao sa sobom u pakao. Sabor arhangela Mihaila se slavi u novembru, jer je novembar deveti mesec od marta, kada je stvoren svet, a sve se računa prema devet anđeoskih činova. To je jedno tumačenje o vremenu kad se slavi ovaj praznik. Drugo, i nama mnogo bliže tumačenje, je što on simbolizuje dolazak zime.

Priča kaže da u ovo vreme arhangel Mihailo luta po zemlji obučen u prosjaka, ne bi li video ko je pravi vernik i da bi pomogao siromašnima. Ovo nije slučajno. Ovako opisan, arhangel Mihailo ima sva obeležja nekadašnjeg boga Velesa, koga je Mihailo nasledio kada je nastupilo doba hrišćanstva. U prilog ovoj priči ide i to da se ponegde u Srbiji arhangel Mihailo slavi kao zaštitnik stoke i stočara, jer navodno, samo on može oterati vukove. Sve to veoma liči na staru slovensku priču o bogu Velesu.

Možda ste primetili da se anđeli uvek na ikonama slikaju u ljudskom obliku, ali da imaju vrlo neodređene, ženske likove. To je zato, jer su bespolni. Obično nose belu odeću, kao haljine, što pokazuje njihovu nevinost. Anđeli nemaju telesnih potreba i lete, pa se oslikavaju sa krilima. Prilikom krštenja, svaki čovek dobija svog anđela. Anđeo čuva i prati svog čoveka. Međutim, ti anđeli nisu tako visoko rangirani kao ovaj o kome pišem.

Le_Grand_Saint_Michel,_by_Raffaello_Sanzio,_from_C2RMF_retouched

Ipak, arhangel Mihailo je na ikonama predstavljen u ratničkoj odori, kao ratnik sa krilima, sa mačem ili kopljem u jednoj i kantarom ili palmovom granom u drugoj ruci. Kopljem probada Đavola, na kantaru meri duše, palmom priziva mir. On, prema predanju, dolazi u sudnji čas, uzima ljudsku dušu i šalje je tamo gde pripada. Negde se predstavlja i sa kosmičkim diskom koji je simbol večnosti.

Zaštitnik pravoslavne crkve i Izraela

Ovaj praznik ustanovljen je u četvrtom veku nove ere. Arhangela Mihaila poštuju, sem hrišćana, i muslimani i Jevreji. U hrišćanstvu, on je zaštitnik pravoslavne crkve, a kod Jevreja predstavlja zaštitnika Izraela.

Prema nekim tvrdnjama, krsna slava dinastije Nemanjić je bio Aranđelovdan, pa je i car Dušan Silni slavio ovu slavu. Car je uvek dočekivao goste stojeći, a arhangel mu je bio na ramenu. Jedne godine je seo, što je vro naljutilo Mihaila, koga je car Dušan posle toga pokušavao mesecima da odobrovolji.

U našem narodu postoje mnoga verovanja vezana za arhangela Mihaila, pa ljudi kažu da se najčešće javlja bolesnima. Ako stane bolesniku kod nogu, to nije dobro, a ako se smesti kod uzglavlja, onda će bolesnik ozdraviti.

sv.mihail

Verovanje kaže da se prema vremenu na ovaj dan može odrediti kakvo će vreme biti tokom zime i proleća. Ako je ujutru na Aranđelovdan vedro, čeka nas sunčana godina, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, a godina će biti bez mnogo sunčanih i lepih dana.

Neki hrišćani arhangela Mihaila smatraju živim svecem, pa ne spremaju žito za slavu, što je pogrešno. Za svaku slavu, pa i za ovu, potrebno je spremiti žito.

 

Fotografije: Wikipedia, novine.ca, spc-raska.rs, crkvenikalendar.com, aikido.rs, mitropolija.com, eeparchy.com

 

Ostavite odgovor