Stiže nam leto: Istine i zablude tokom sunčanja

Sunce, i pored svega lošeg što donosi, može da bude blagotvorno i da iz njega, tokom leta, uzmemo ono najpozitivnije. Važno je da poštujemo neka pravila. Osim što pospešuje stvaranje vitamina D, sunce poboljšava cirkulaciju, što kožu čini lepšom. Bez obzira na to što mnogima lepo stoji bronzani ten, ne treba isti ganjati po svaku cenu. Već nekoliko godina unazad, UV zraci su postali vrlo opasni. Osim što dovode do alergijskih reakcija, opekotina i oboljenja, ubrzavaju starenje kože.

Svako od nas je različit, pa tako i je i koža različita. U zavisnosti od tipa kože, treba birati zaštitu od sunca. Ako imate bled ten i više mladeža, onda je bolje ne izlagati se mnogo sunčevim zracima i obavezno treba koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Zaštita od sunca je skupa i mnogi proizvodi ne vrede ni trećinu uloženog novca. Ipak, treba dati za dobro mleko sa zaštitinim faktorom. Da znate, ne treba vam pet različitih proizvoda za sunčanje. Dovoljan je  jedan, koji odgovara vašim potrebama. Kod prvog izlaganja suncu važno je da koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom i da je nanosite na svaka dva sata. Što je preparat masniji, to će duže ostati na koži. Kremu treba najviše da nanosite na lice i ramena. Lice treba uvek zaštitik. Šminka se stavlja tek pošto ste zaštitili kožu. Ne zaboravite zaštitu očiju, pa su naočare za sunce obavezne, pogotovu na plaži.

Kao što sam već pisala, telo se štiti ne samo spolja, već i iznutra. Tokom leta treba jesti hranu bogatu antioksidansima, sveže voće i povrće, kao i orašaste plodove i žitarice. Tu su i dodaci ishrani koji mogu da pomognu u snabdevanju neophodnih materija. Neki od čuvenih antioksidanasa su vitamini E, C i K. Naravno, ne treba da zaboravimo na unos vode da bi organizam i koža bili hidrirani. Koža se tako štiti od suvoće.

Večite zablude

Uprkos sve alarmantijim podacima koji ukazuju na štetnost sunčevih zraka, ipak ima onih koji zanemaruju opasnosti za vreme sunčanja. I pored štetnosti, sunce zna da bude zdravo. Treba naći meru u svemu. Ovo su najčešće zablude u koje ne treba da verujete.

Tamnoputi ne mogu da izgore

Ljudi koji imaju prirodni zaštitni faktor od sunca mogu da izgore. Tamna koža sadrži više melanina koji štiti kožu, ali baš zbog toga tamnoputi treba posebno da vode računa. Zaštita je i njima neophodna.

Ne gori se kad je oblačno

Da li ste znali da 80 odsto UV zraka prolazi kroz oblake? Ne. Sad znate. Zato, iako se sunce ne vidi, može da se izgori. Zaštita je tokom leta obavezna uvek, bez obzira na dužinu boravka napolju, a pošto sunčevi zraci prolaze kroz staklo, niste zaštićeni čak iako sedite u kolima ili autobusu.

Sigurnije sunčanje u solarijumu

Da, ne možete da izgorite u solarijumu, ali koža i na taj način može da dobije oštećenja koja stvaraju UV zračenja. Mlađima od 35 godina, sunčanje u solarijumu povećava rizik za nastajanje raka za 75 odsto.

Japanke su dobre za stopala

Koliko god da su udobne, većina japanki nema anatomski oblik. Najčešće su ravne i napravljene od jeftinog materijala koji vrlo brzo promeni oblik. Takav oblik obuće dovodi do bolova u petama i kičmi, kao i do deformacije stopala.

Posle kupanja u bazenu ne treba tuširanje

Teško da je ovo istinito. Najveća greška koju možete da uradite je da se ne istuširate posle kupanja u bazenu. Za održavanje bazena potrebne su hemikalije i hlor, a da ne govorim o tome što se mnogi ne tuširaju pre ulaska u bazen i tako bazensku vodu „obogate“ parfemom, kremom, znojem, šminkom…

 

Fotografije: Pixabay, Pexel

5 thoughts on “Stiže nam leto: Istine i zablude tokom sunčanja

  1. А вода у базенима толико је пуна хлора и хемикалија да мени купаћи ПОЗЕЛЕНИ после једног купања. Изгледа огавно. Десило ми се и прошле године, а и ове године на отвореном базену на Спенсу у Новом Саду.

      1. Да, да. Ако тканина тако моментално одреагује, замислите тек какав утицај те хемикалије имају на нашу кожу. И не само на кожу него и на органе с којима дође у контакт, ако ме разумете 😉

Ostavite odgovor