Kratka istorija striptiza: Do gole kože u raljama vremena, zakona i šipki (VIDEO)

Bila je balerina. Tek tamna boja meda njene kože ukazivala je da potiče iz zabranjene afere oca roba i majke iz dobrostojeće američke prodice, francuskog porekla. Volela je svoj posao zabavljačice, tanane plesačice koja je mamila uzdahe oženjenih i tek stasalih belaca. Zavodila ih je stasom i pokretima. No, te večeri potpuni kolaps u njenoj glavi učinio je višak burbona koji je na iskap unosila u sebe. Ukazala se, ta nežna, pijana balerina pomalo trapavo na bini. Začuo se apaluz teških muških šaka. Bilo je sparno i vlažno. Aplauz joj je odzvanjao u glavi, dok je muzika počela lagano, pa sve brže i brže da svira.

Umesto sandardnog plesa gde bi eventualno pokazala golo rame, balerina je skidala deo po deo odeće. Sve dok nije ostala u gaćicama samo. Najzad, i te gaćice su nestale negde među stolovima i zaparom kafane u Nju Orleansu. Zabezeknuti muškarci su ostali u šoku, otovrenih vilica. Neki kažu bilo je to 7. juna 1861. Taman što je započeo Američki građanski rat.

Zavodljivi ples egzotičnih plesačica

Erotski ples je duži naziv za striptiz. Nastao je od dve engleske reči – „strip“ što znači „svlačiti se“ i „tease“ što je „izazivati, zadirkivati„. Striptiz je erotski ili egzotični ples u kome su izvođači i muškarcižene. Oni se skidaju delimično ili u potpunosti, uz zavodljivi način, sugerišući na seks.  Ženska osoba koja se bavi ovim poslom naziva se striptizeta ili egzotična plesačica, dok je muškarac striper.

Danas se striptizi izvode u striptiz klubovima, mada se u nekim zemljama ovaj ples može videti i u kafanama i pabovima, kao što je slučaj u Velikoj Britaniji. Takođe, striptiz nije neobičan ni za pozorišta i koncertne dvorane. Striptizete i striperi se u novije vreme angažuju za momačke i devojačke večeri. Sem toga što se ovaj ples smatra zabavom za odrasle, striptiz može biti deo seksualne igre između partnera. U zavisnosti od situacije, striptiz može da se desi slučajno ili da se dobro isplanira, za specijalne prilike. To onda podrazumeva odeću, fantazije jednog ili oba partnera, muziku, posebno osvetljenje, plesne pokrete…

Striptiz podrazumeva sporo, senzualno skidanje odeće. Poenta je u svlačenju, uz seksualno sugestivne pokrete. Nekada je predstava završena čim je poslednji deo odeće skinut, međutim današnje striptizete uglavnom nastavljaju da plešu gole. Striptizete mogu da nose kostim koji je deo predstave. U nekim slučajevima, one pozivaju publiku na interakciju koja može da bude deo predstave, gde publika uklanjanja višak odeće ili striptizeta dolazi bliže publici i komunicira sa njima.

Striptiz i javna golotinja su oduvek predmet pravnih i kulturnih zabrana, kao i tabua. Ograničenja što se ove delatnosti tiče razlikuju se od zemlje do zemlje, a idu toliko daleko da se se u istoj zemlji razlikuju od mesta do mesta.

Poreklo striptiza kao umetnosti se ne može sa sigurnošću utvrditi. Datumi idu od drevnog Vavilona, pa do 20. veka i Amerike. Terminstriptiz“ je prvi put zabeležena 1932. godine, iako se „skidanje“ u smislu da žena skida odeću da bi seksualno uzbudila muškarce desilo krajem 19. veka.

Konobarici je bilo vruće

Prvi snimljeni striptiz potiče iz 1944. godine, a izvela ga je konobarica Betsi Kelerman. Njen ples u restoranu „Pinki MekFingers“ u En Arboru u državi Mičigen smatra se početkom savremenog striptiza, a zanimljivo je kako je došlo do njega.

Naime, u restoranu je tog 7. avgusta 1944. bilo neverovatno vruće, a pošto nisu postojali klima uređaji, konobarica je postepeno počela da se svlači. Ubrzo je primetila reakcije prisutnih muškaraca, pa je uz to krenula i izazovno da pleše. Sve ostalo je istorija. O njoj vam ja sad pišem.

Od boginje Inane preko Salome do Mulen Ruža

U starosumerskom mitu postoji deo svlačenja kada boginja Inana ili Ištar odlazi u podzemni svet ili Kur. Pred svakom od sedam kapija, ona skida po jedan odevni predmet ili komad nakita. Dokle god ona boravi u paklu, zemlja je neplodna. Kada se vrati, rađanje počne da se dešava. Smatra se da je to mit oličen u plesu Salominih sedam velova koji je plesala za kralja Iroda, kao što je pomenuto u Novom zavetu, prema jevanđelistima Mateju i Marku. Međutim, iako Biblija beleži Salomin ples, prvo pominjanje skidanja sedam velova se javlja u prikazu „Saloma“ Oskara Vajlda iz 1893. godine, gde joj kralj Irod skida velove, dok ona leži gola.

U antičkoj Grčkoj, donosilac zakona Solon je pred kraj šestog veka pre nove ere podelio prostitutke na nekoliko klasa. Među njima su spadale ženske igračice, akrobatkinje i muzičarke, poznate po nagom plesu pred publikom. U starom Rimu, ples sa skidanjem je bio deo programa na zabavama Floralije, koje su se održavale u aprilu svake godine u čast boginje Flore. Carica Teodora, žena vizantijskog cara Justinijana iz šestog veka je, prema neki istorijskim izvorima, počela kao kurtizana i glumica. Bila je poznata po svojoj striptiz predstavi „Leda i labud„.  Kada se sve ovo uzme u obzir, izgleda da u ranom dobu striptiz nije bio ništa specijalno, već vrlo učestao vid zabave. Tu se, naravno, usprotivila hrišćanska crkva, koja je zabranila golotinju. Koliko su se ovi zakoni poštovali je pitanje, jer istorija beleži da se striptiz igrao i u srednjem veku.

Striptiz iz 1720.

Rana verzija striptiza je bila popularna u Engleskoj tokom 17. veka, kao deo komedija. Striptiz je postao uobičajena predstava u bordelima u 18. veku Londonu, gde su se žene skidale gole na stolovima.

Kako su Francuzi doživljavali striptiz davnih godina

Striptiz je bio popularan tokom 18. veka u Francuskoj i obavezno je podrazumevao muziku. Takve zabave su se organizovale u krugu aristokrata po šatoima. Plesači nisu bili samo žene, već su to bile orgije u pravom smislu te reči.

Vatrene arapske žene

Na tlu arapskih zemalja običaj plesa sa elementima skidanja su prvo primetili francuski kolonijalisti, a opisao ga je francuski romansijer Gistav Flober. Gavazi ples u severnoj Africi i Egiptu je sadržao erotski element i najpoznatija plesačica bila je Kučuk Hanuma (Mala dama). Ples je uvek brojao više žena koje su polako skidale svoju garderobu, a imao je i elemente trbušnog plesa. Ovakva igra postala je popularana i u Sjedinjenim državama posle Svetskog sajma održanog u Čikagu 1893. gde je nastupila plesačica umetničkog imena Mala Egipćanka.

Mod Alan kao Saloma

Rihard Štraus je napravio opersku verziju Vajldove „Salome„, koja je prvi put izvedena 1905. godine. Erotski „Ples sedam velova“ postao je uobičajeni performans za plesače u operi, na filmu i u burleski. Poznata izvođačica ovog plesa, Mod Alan je 1907. izvela privatni performans samo za oči kralja Edvarda VII.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina 19. veka, pariski klubovi poput „Mulen Ruža“ i „Foli Beržera“ bili su stecišta atraktivnih, oskudno odevenih žena koje plešu i po stolovima. U takvoj atmosferi, pred kraj 19. veka, te plesačice polako skidaju odeću. Taj period se smatra začetkom modernog striptiza.

Godine 1905. poznata holandska plesačica Mata Hari, koju su francuske vlasti osudile na smrtnu kaznu zbog špijunaže za vreme Prvog svetskog rata, doživela je uspeh preko noći kad je izvela svoju plesnu tačku u francuskom muzeju „Gime„, azijskom nacionalnom muzeju umetničkih dela. Najpopularniji deo njene igre je, pogađate, bio onaj gde je skinula odeću, ostavivši samo grudnjak sa draguljima i ukrase na rukama i glavi. Sličan nastup u „Mulen Ružu“ bio je 1907. Izvela ga je glumica Žermen Ajmos, a koja se pojavila obučena u tri veoma male školjke.

Tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, poznata igračica Žozefin Bejker nastupala je u toplesu, dok je izvodila divlji ples u „Foli Beržeru“ i u „Baltabarinu“ . Ovi nastupi su bili poznati po prefinjenim koreografijama, a plesačice su nosile svetlucave kostime sa perjem. Već tokom šezdesetih godina prošlog veka, plesačice su nastupale potpuno gole u klubovima kao što je „Le Krejzi Hors Salun„.

U Americi – striptiz kroz bruleske

U Sjedinjenim američkim državama, striptiz se pojavio u putujućim pozorištima – bruleskama, a u njima su nastupale poznate striptizete kao što su Džipsi Rouz Li i Sali Rend.

https://www.youtube.com/watch?v=zYeUx4kOQwI

Umetnica na trapezu i snagatorka umetničkog imena Čarmion, svlačila se u svojim nastupima još 1896. godine. To je zabeleženo u Edisonovom filmu 1901. Prekretnica u modernom američkom striptizu je legendarna predstava „Minskijeve burleske“ izvedena u aprilu 1925. Braća Minski su izveli prdstavu u 42. ulici u Njujorku. Međutim, ova vrsta zabave je ukinuta 1937.

Kerol Doda

Tokom šezdesetih godina prošlog veka oživljava se striptiz u obliku toples go-go plesa. Kerol Doda je nastupala u San Francisku kao prva toples go-go plesačica. Klub gde je Doda plesala je otvoren 1964. godine i Doda je imala tu čast da ga otvori. Rekalma za Dodin ples bila je veliki svetleći znak ispred kluba sa njenom slikom i crvenim svetlima na njenim grudima. Klub je ubrzo počeo sa trendom eksplicitnog plesa. San Francisko je takođe bio prvo mesto odakle su krenuli bioskopi sa pornografskim sadržajem i klubovi gde se plesalo u krilu.

U Velikoj Britaniji može sve, ali ne u pokretu

Nastup u „Vathol Folis“

Tokom tridesetih godina prošlog veka u Britaniji nastupala je gola Lora Henderson u pozorištu „Vodenica“ u Londonu, ali britanski zakon uskoro je uveo zabranu i to da osobe ne smeju da budu gole i da se kreću, pa su se i tu vlasnici klubova snašli obezbedivši pokretne trake na kojima su stajale devojke.  Godine 1942, Filis Diksi formira grupu devojaka koje su nastupale u „Vajthol“ pozorištu u Londonu pod nazivom „Vajthol Folis„.

Do pedesetih godina prošlog veka, striptiz je služio da privuče publiku u umiruće pozorišne sale. Tad su počeli da se javljaju privatni striptiz klubovi u Britaniji.

Promene u zakonu tokom šezdesetih godina prošlog veka dovele su do do procvata striptiz klubova. Ubrzo su i pabovi postali mesta za ovu vrstu zabave, mada su se oni više preorjentisali na toples i go-go ples. Iako su često bili na meti lokalnih vlasti, neki od pabova su preživeli do današnjih dana. Zanimljiv običaj u ovim pabovima je da striptizete pre svake predstave idu okolo i skupljaju novac od mušterija u kriglu piva. Ovaj običaj je nastao krajem sedamdesetih godina prošlog veka, kada su toples i go-go igračice počele sa prikupljanjem novca od publike, kao naknadu za potpuno skidanje. Privatni plesovi su dostupni u nekim od pabova koji imaju posebne odeljke za to.

Japancima nikad nije dovoljno…

Striptiz je postao popularan u Japanu posle Drugog svetskog rata. Kada je preduzetnik Šijgeo Ozaki video nastup Džipsi Rouz Li, napravio je svoj striptiz klub u Tokiju. Naravno, to Japancima nije bilo dovoljno, pa je tokom pedesetih godina prošlog veka, japanski striptiz postao vrlo ekspicitan, manje orjentisan na ples, a više na seks. A onda je postao seks šou.

Ples na šipki kao zamena za striptiz

Ples na šipki je postao popularan pred kraj 20. veka i to prvo u egzotičnim klubovima u Kanadi. Ovi klubovi su postali vrlo uspešna privredna grana. Kanada je ovaj „proizvod“ izvezla u Severnu Ameriku, Veliku Britaniju, centralnu Evropu, Rusiju i Australiju.

Ove plesačice su neretko i glumice u filmovima za odrasle, a one koje su izgradile reputcaiju u ovoj grani šoubiznisa su Džena Hejz i Tigan Prisli.

U decembru 2006. godine, norveški sud je priznao striptiz kao oblik umetnosti i striptiz barovi su izuzeti od poreza na dodatu vrednost.

Pusiket Dols

Tokom kasnih devedesetih godina prošlog veka, postojao je pokušaj oživljavanja američke bruleske kroz pokret Nova bruleska, ali nije podrazumvao potpunu golotinju.  Pop grupaPussycat Dolls“ je počela kao deo Nove bruleske.

Čipendejls

Do sedamdesetih godina prošlog veka, striptizom su se isključivo bavile žene. Tada, ova vrsta plesa postaje zanimljiva i muškarcima. Striperi postaju uobičajena pojava. Pre sedamdesetih godina, plesači oba pola bili su deo andergraund klubova. Jedna od poznatijih muških striptiz trupa jesu „Čipendejls„. Striperi su vrlo traženi na devojačkim večerima.

Varijacija na striptiz je privatni ples, što često uključuje ples u krilu.

Od davnina do danas, striptiz je smatran za oblik javne golotinje i predmet pravnih i kulturnih zabrana, predmet moralnih i etičkih stavova. Pojedini gradovi u Americi poput Detroita i Hjustona zabranjuju pokazivanje bradavica i golih grudi, i muških i ženskih, dok je na Islandu od 2010. striptiz zakonom zabranjen.

Meni nikako iz glave ne mogu da izađu dva vrlo šarmantna filma, a to su „Striptiz“ sa Demi Mur u glavnoj ulozi i britansko ostvarenje „Do gole kože„. Da vas malo podsetim na njih ovim insertima:

https://www.youtube.com/watch?v=0ALKgd1VHPo

A tu je i čuvena scena iz filma „Do gole kože„:

A ukoliko ste željni raspaljivanja mašte i ovaj tekst vam je pomogao u tome, evo još filmskih predloga sa striptizom u glavnoj ulozi 🙂

 

Fotografije: Wikipedia, Pinterest, Youtube, Pixabay, pictorial.jezebel.com, alchetron.com, handsofchangenj.wordpress.com, hotelroomsearch.net, 1stdibs.com, damtours.nl, lacarmina.com, anehtapinyata.net, nickelinthemachine.com, imageserenity.com, parisenbreves.fr, foliesbergerereunion.com, bbbarmyoflove.com

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor