Stiglo nam je leto: Dragi muškarci, povedite računa o vašoj intimnoj zoni!

Pošto sam internet prostor posvetila damama, red je da koji redak posvetim i muškarcima. Pa evo. Dragi muški, kad krenu vućine pijte bar dve litre tečnosti dnevno, ne bi li piškenjem isprali bakterije iz mokraćnuh cevi i iz bešika i tako sprečili njihovo razmonožavanje i razvoj upala.

Posle kupanja, ne treba dugo da ostajete u mokrim kupaćim gaćama, a ako ste skloni letnjim ljubavnim avanturama, obavezno koristite kondome.

Bez problema na odmoru!

Ne dozvolite da vam dugo očekivani godišnji odmor pokvare infekcije mokraćnog i genitalnog trakta. Iako se urinarne bolesti ne smatraju „sezonskim„, jer su učestalije u hladnijim mesecima, leto ipak donosi pojedine faktore rizika ili rizičnog ponašanja koji pogoduju njihovom razvoju. Zato je bitno da se prisetite nekih saveta da bi leto proveli urološki zdravo i sigurno. 

Najčešća letnja uroinfekcija je upala mokraćne bešike, koju stvara bakterija ešerihija koli. Muškarci su tu u prednosti u odnosu na žene, jer se cistitisi kod muškaraca mnogo ređe javljaju.

Da sve, ipak, ne bi bio previše idealno za muški pol, tu je prostata, žlezda čije je zdravlje bitno i ne treba ga zanemariti ni za vreme leta. Simptomi prostatitisa su vrlo neprijatni, zato treba misliti na njegovu prevenciju. Osim toga, kao komplikacija prostatitisa može da nastane upala epididimisa ili testisa (akutni epididimitis ili epididimoorhitis).

Nigde bez vode za piće!

Letnje temperature dovode do pojačanog znojenja, zato organizmu treba više tečnosti u odnosu na zimske i prolećne mesece. Treba da se unosi najmanje dve litre na dan, a možda i više u zavisnosti koliko se znojite.

Do infekcija urinarnog trakta najčešće dolazi uzlaznim putem, što znači da bakterije genitalne regije ulaze u mokraćnu cev i kroz nju dolaze do bešike. Iz bešike mogu da dođu do prostate i da tamo da ostanu u tkivu oko žlezda. Kad se stvore odgovarajući uslovi, dolazi do upale.

Iz prostate, bakterije mogu da odu do tkiva epididimisa i testisa, pa da tamo izazovu upalni proces.

Trk’ u WC kad god možete!

Dovoljan unos tečnosti je potreban da se piškenjem isperu bakterije iz mokraćne cevi i iz bešike, da se ne namnože do kritične koncentracije, kod koje može doći do razvoja upalnog procesa. Takođe je bitno ne zadržavati mokraću, ići u WC kad god se oseti potreba, a to znači na svaka tri do četiri sata.

Osim količine, bitno i koju vrstu tečnosti konzumirate. Najveći deo od ukupnog unosa treba da bude čista voda.

Poželjno je piti i ceđene sokove (limun, mango, lubenica) razređene s više ili manje vode. Treba izbegavati hladne, zaslađene napitke. U prvi mah ti nappici izgledaju vrlo primamljivo, ali budite sigurni da vam neće doneti očekivano rashlađenje.

A prostata će vam biti zahvalna, naroičito ako još izbacite, ili bar smanjite unos gaziranih pića i alkohola. 

I odeća i hrana štite od upala

Kupanje u moru? Naravno, ali ne treba zanemariti negativan učinak rashlađivanja genitalne regije, zbog mokrih kupaćih kostima. Preporuka je presvlačenje u suvi kupaći posle izlaska iz mora.

Što se tiče načina odevanja leti, treba izbjegavati uske psntslone i gaćice i sintetički donji veš. On dovodi do povećane vlažnosti genitalnog područja i smanjenjog provetravanja, što godi razmožavanju bakterija.

Hrana? Leto je prava prilika da odmorite organizam od teške, pržene i začinjene hrane. Mediteranska kuhinja idealna je za letnju ishranu, dobro je izbalansirana, puna je hranjivih materija i energije, pravi je odmor za vaš probavni sistem, naravno i za urogenitalni.

Slobodan seks može, ali nikako bez kondoma

I na kraju, nikada dovoljno puta ponavljani saveti za one kojima je leto doba slobodnijeg seksualnog ponašanja. Slobodnije ponašanje može, ali samo ukoliko je odgovorno. Znači, nikako bez zaštite kondomima.

Prenošenje polno prenosivih bolesti, kao i zaraza njima, značajno je smanjena upotrebom kondoma. Upale mokraćnih cevi, uretritisi, najčešće su posledice infekcijama hlamidijom koja je, na žalost, vrlo učestala, posebno kod osoba od 20 do 35 godina.

Takođe je vrlo često polno prenošenje HPV, HSV, ureaplazmi i mikoplazmi. Kondomima se možete zaštititi (naravno, zaštita nikada nije 100 odsto) i od drugih polno prenosivih bolesti, na sreću, manje učestalih na ovom podneblju, kao što su HBV, HCV, HIV, sifilis.

Nadam se da će ovaj mali podsetnik našim dragim muškarcima pomoći da budu urološki zdraviji i zaštićeniji tokom leta.

Inspiracija – miss7zdrava.24sata.hr

Fotografije: Pixabay, simptomibolesti.com, engineswim.com, freepik.com, talktome.com

Ostavite odgovor