Prolećne alergije i kako se izboriti sa njima: Med, vitamin C i ljuta hrana pomažu

Proleće i alergije idu zajedno. Verujem da neki od vasi maju problema i zato je ovaj tekst i nastao. Naučnici tvrde da je pre samo 30 godina tek deset odsto razvijenog sveta patilo od alergija. Danas se ta brojka uvećala na 30 odsto.

Antihistamini koji se mogu kupiti u apoteci, bez lekarskog recepta nisu toliko delotvorni kao lekovi koji se izdaju na recept za zapušen nos. Oni, ipak, mogu da pomognu i da alergiju drže pod kontrolom. Na žalost,  oni ne mogu mnogo da utiču na zapušen nos ili upale koje često dolaze sa alergijom. Proizvodi za otpušavanje nosa u vidu spreja koje možete da kupite bez recepta ne stvaraju zavisnost, ali zbog stalnog korišćenja, količina koja vam je potrebna se povećava. Sprejeve koristite najviše tri dana za redom.

Kad je reč o dijagnostikovanju alergija, najbolje je da se to uradi preko kože. Alergija na polen može dosvesti do alergija na hranu. Trećina onih koji su alergični na polen ne reaguju dobro na neke vrste hrane, jer polen i neke namirnice mogu da sadrže slične proteine. Reakcija je obično blaga i može se javiti svrab, peckanje u ustima, grlu ili na usnama.

Ipak, postoji nešto što vam može pomoći. Evo kako da neke stvari držite pod kontrolom.

Domaći med

Izaaberite bilo koji med iz domaće proizvodnje, jer prema istraživanjima, med jača imunitet i smanjuje alergije. Pošto pčele skupljaju sok iz cvećai od njega prave med, to je kao da male doze alergena unosimo u organizam i to čini neku vrstu otpornosti.

Vitamin C

Vitamin C je pravi antioksidans koji pomaže kod stabilizacije belih krvnih zrnaca. Bela krvna zrnca prilikom susreta sa alergenima ispuštaju veliku količinu histamina koji dovodi do kijanja i svraba u nosu.

Kopriva

Ako ste nekad imali bliski susret sa koprivom, verovatno je pamtite po tome što vas je ožarila. Ipak, čaj od koprive je veoma lekovit. Pošto ga skuvate, pustite da odstoji pet do  deset minuta da bi došao do svog najlekovitijeg stanja.

Eterična ulja

Eterična ulja se dobro sa alergijama. U lonac sa vrelom vodom stavite nekoliko kapi eukaliptusovog ulja, ulja čajevca i ruzmarina. Inhalirajte se sa ovom mešavinom.

Ljuta hrana

Kod alergija se preporuje što češće konzumiranje izrazito začinjenih namirnica. Zato konzumirajte luk, beli luk, biber i đumbir, jer oni ublažavaju sekreciju i čine disajne puteve prohodnim.

Fotografije: Tumblr, Pixabay.com

Ostavite odgovor