Počinje škola: A sad – buđenje!

Opet škola! O neeeeeeeeee! O da. Tako je. Prvi septembar samo što nije i svi već pričaju o školi. Udžebnici, pribor, sveske… A šta sa klincima kji vole da sede do kasno i da spavaju duže? Da znam, muka. Tako nešto imam u kući i već sam pripremljana na to što me čeka. 🙂

Posle svih letnjih radosti klincima će vrlo teško pasti rano ustajanje i odlazak u školu. Donosim vam savete da im pomognete da se bez problema prilagode i ustaju na vreme kada počne školska godina.

Većina dece na raspustu ide kasnije u krevet, a ujutro spavaju dokle god žele. Međutim, lekari tvrde da se mališanima tako poremeti bioritam, pa je teško da se odjednom vrate na staro. Postoji nekoliko načina da se deca se prilagode ranijem ustajanju, koje posebno teško pada tinejdžerima. Znam o čemu pišem. 🙂

Postepeno se budite ranije

Detetu će vrlo teško pasti novi ritam i rano buđenje, pa je lakše da postepeno krene malo ranije na spavanje, a samim tim i malo ranije da ustaje. Sa tim novim „programom“ treba početi desetak dana pre početka škole. Ako pomerite spavanje za samo nekoliko minuta, detetov organizam neće patiti, niti će detetu to teško pasti.

Raspored je važan

Koliko god duže spavanje deluje super, poslednje dane pred školu, deci će biti vrlo teško da se odjednom bude nekoliko sati ranije. Zato je pametno držati se rasporeda pomeranja odlaska u krevet i ranijeg ustajanja od po nekoliko minuta svaki dan. Vrlo je važno da se ovog rasporeda držite i za vreme vikenda, pa se pomirite sa činjenicom da ćete se i vi ustajati ranije, iako su neradni dani. Takođe, deca treba i da se obuku, doručkuju i nastave sa aktivnostima, a ne da se izležavaju u pidžamama ispred TV-a, tableta ili uz mobilni telefon.

Pozdrav suncu

Sunce koje šalje zrake u sobu pomaže da se probudi unutarašnji sat, jer sunce ujutro šalje signal mozgu da je vreme za buđenje i pokret. Pomaknite zavese sa prozora i pustite sunce u sobu.

Ishrana (bez čokolade)

Deci na raspustu čestogledamo kroz prste, pa zadovoljavamo njihove male hirove i kad je hrana u pitanju. Ali, zajedno sa planom za ranije ustajanje, treba vratiti i zdrave navike u ishrani. Izbacite namirnice koje imaju kofein (na primer čokolada), jer će zbog njih dete teže zaspati.

Preskočite dremanje

Ako vaše dete zna da odmori posle ručka, kod prilagođavanja za školu izbacite tu „aktivnost“, jer po povratku u školske klupe vaše klinče neće imati vremena za popodnevni odmor. Osim toga, ako deca spavaju popodne, odmorniji su uveče i tako teže zaspe.

Pokažite dobar primer

Poznato je da deca najbolje uče na roditeljskom primeru. Zato se i vi prilagodite trenutnom rasporedu, a verovatno će vam dobro doći da neko veče odeteishrana ranije na počinak i pošteno se naspavate.

 

Fotografije: Pixabay.com, northtexaskids.com, skinnymom.com, emmasweekend.com, hope1032.com.au

Ostavite odgovor