Otišla je žena željna ljubavi, koja je u grudima nosila slomljeno srce: Areta Frenklin je živela u svom bajkovitom svetu i bezrezervno verovala muškarcima (VIDEO)

Bila je „Kraljica soula„, poznata po moćnom glasu i velikim hitovima. Areta Frenklin (Aretha Franklin) je uvek pevala o ljubavi i slomljenom srcu, ali ako odemo dalje od muzike i scene, njen život je bio sve samo ne ljubav. Više je ličio na konstantnu bol i dramatičnu pozorišnu predstavu.

Ćerka nemoralnog sveštenika

Iza svog tog glamuroznog života koji je vodila, krila se prava ljudska drama, začinjena tinejdžerskim trudnoćama, očevim orgijama, alkoholizmom i zlostavljanjem. Ova pevačica raskošnog glasa koja je umrla u 76. godini bila je poznata kao jedna od najvećih diva svih vremena. Poticala je iz veoma pobožne porodice kojoj je pobožnost bila paravan za razne devijacije. Njen izopačeni otac je bio naširoko poznat kao promiskuitetni sveštenik, koji je organizovao orgije u crkvi.

Areta Frenklin sa ocem

Areta je bila peto dete baptističkog sveštenika Klarensa LaVona Frenklina (Clarence LaVaughan Franklin) i pevačice i pijanistkinje Barbare Sigers, rođena marta 1942. Njih dvoje su pre Arete imali tri ćerke i jednog sina. Aretini roditelji su se razveli kada je pevačici bilo šest godina.

Aretini roditelji

Ovaj događaj veoma je uticao na nju, jer se sa sestrama i bratom preselila kod bake Rejčel Frenklin (Rachel Franklin), koja joj je bila najveća podrška. Kada je Areta napunila deset godina, majka joj je posle kratke i teške bolesti preminula. Verovatno je to sve uticalo na njen kasniji vrlo turbulentan život.

„Ne sećam se kako je izgledao moj život dok su mama i tata bili zajedno. Pamtim da su se veoma često svađali, a da smo moje sestre i ja u tim trenucima puštale glasnu muziku da ne bismo čule uvrede koje su jedno drugom upućivali. Možda grubo zvuči, ali mi je bilo drago kad su se rastali, a nas poslali kod bake, koju smo od milošte zvali ‘Big mama'“.

Smrt majke je ostavio neizbrisiv trag, jer je od tada bila prepuštena sebi, pošto baka nije imala dovoljno vremena za sve unučiće.

“Kada mi je majka preminula, odrasla sam preko noći. Baka i tetke su pazile na nas, ali to nije bilo to. Nisam imala detinjstvo, brinula sam o sestrama, a i one o meni. Međutim, nije to isto kada nema roditeljske ljubavi“.

Areta je sa 12 godina počela da se bavi pevanjem i objavila prvi album crkvene muzike pod nazivom „Songs of Faith„. Sa 12 godina je predstavljena dvadesettrogodišnjem pevaču i tekstopiscu Semu Kuku (Sam Cooke), koji je kasnije napisao pesmu o njoj „You Send Me„.

Jedne večeri, Areta pojavila kod Sema u sobi u motelu u Atlanti. I tako je započeo njen burni ljubavni život koji joj je slamao srce, parče po parče.

Rano postala majka

Aretin prvi sin

Iste godine je i zatrudnela. Zbog trudnoće se povukla s posla, pa se posle opredelila za pop muziku. O trudnoći nikad nije pričala. Dva meseca posle njenog 13. rođendana, Areta je rodila svoje prvo dete – sina koga je nazvala Klarens (Clarens), po svom ocu. Zbog reputacije koja je pratila njenog oca, odmah su krenule glasine da je on otac deteta. Uprkos mnogim špekulacijama, otac Aretinog  deteta je bio njen školski prijatelj Donald Burk.

Crkva gde su se dešvale orgije u Detroitu

Aretin otac Klarens LaVon Luis je, bez imalo srama, vodio crkvu u kojoj su se dešavale orgije i koju je čak i promiskuitetni pevač Rej Čals (Ray Charles) jednom nazvao „seks cirkus„.

„Kada je dolazilo do seksa, tamo su svi bili luđi od mene. U to vreme sam upražnjavao orgije. U toj crkvi gde su postojala određena gej pravila bio sam u sobi sa dve ili tri žene. Inače, to nije bio običaj. Mušlkarci su bili sa muškarcima, žene sa ženama. I niko se ni sa kim nije mešao. Van crkve gejevi su nazivani „šonjama“. Međutim, unutar crkve najveći broj kompozicija su stvarali upravo gejevi“.

Rej Čals

Areta je jednom rekla: „I dok su na nebu sveci proslavlajli Hristovu ljubav, dole na Zemlji su ljudi uz vino i travu slavili redaljke i izopačeno ponašanje„.

Aretin drugi sin

Pošto je uskoro ponovo ostala trudna i ponovo nije želela da otkriva detalje trudnoće, novinare je navela da pomisle da je bila u zaljubljena u oženjenog čoveka. Drugo dete je rodila sa 14 godina. Otac je bio Edvard Džordan (Edward Jordan).

„Veoma mlada sam postala majka. Nikada snovima nisam rekla ko su im očevi, niti ću im reći. Znam da je to sebično, ali to je tajna koju ću odneti u grob”.

Areta se zbog ovih tinejdž grešaka godinama kajala. Bez obzira što je bila majka dva sina već sa 15 godina, i sama je bila dete koje je imalo decu. Areta je i pored ne malih obaveza, čvrsto rešila da se posveti muzičkoj karijeri. Klince je ostavila na čuvanje baki Rejčel. Iako joj je to tad izgledalo kao idealno rešenje, posle mnogo godina je shvatila da je to bila fatalna greška koju je pripisala nezrelosti.

“Ima istine u onoj izreci: ‘Mladost – ludost’! Znam da u tom trenutku nisam bila dobra majka, napravila sam grešku što sam sinove ostavila kod bake, ali nisam imala izbora. Bio mi je potreban novac da bih ih izdržavala, a umela sam samo da pevam. Njima nikada ništa nije falilo u materijalnom smislu, ali se kajem što sam im uskratila majčinsku ljubav i zameram sebi što nisam učestvovala u njihovom odrastanju. Kasnije, kada sam malo stala na noge i postala neko i nešto, trudila sam se da im se što više posvetim. Oni su moji zlatni dečaci”.

Nikada nije imala reči zamerke za svoju decu kojima je, koliko god da je mogla, pružala podršku.

“Moji sinovi su moj svet. Oni su moja sigurna luka i drago mi je što se svi vole, iako nisu od istih očeva. Mi smo mala vojska koja se drži zajedno i bori se kako zna i ume u ovom surovom svetu. Mnogi tvrde da sam hrabra i neustrašiva. Da nema njih, verovatno bih do sada mnogo puta umrla i predala se, ali mi oni svojim postojanjem to nikada nisu dozvolili. Hvala im zbog toga, do neba. Možda nisam uvek bila uz njih, nisam bila mama u klasičnom smislu te reči, ali sam ih uvek volela više od sebe i žrtvovala se zbog njih. Oni to osećaju, pa se zbog toga tako dobro slažemo“.

U želji da postane poznata pop pevačica, Areta je napustila školu. Karijera joj je išla uzlaznom putanjom. Svojim nestalnim ljubavnim životom počela je da skreće pažnju javnosti. Početkom šezdesetih godina prošlog veka zaljubila se u kućnog prijatelja Teda Vajta (Ted White), producenta iz Detroita. Iako se njen otac veoma protivio toj ljubavi, njih dvoje su se venčali 1961. godine. Aretin brat Sesil (Cecil) je na sve to samo rekao: „Areta je želela da postane pevačica na najgori način”.

Pogrešan izbor partnera

Poznati ženskaroš Vajt je izjavio da je „video nešto u Areti„. Onda ju je oženio kad je imala 19 godina i pomogao joj je u ambiciji da postane poznata i uspešna pevačica.

“Moj otac je bio protiv naše ljubavi i bio je veoma ljut kad je saznao da ću se udati za Teda, ali nikada nisam marila za ono što drugi govore. Bila sam pravi sanjar i duboko sam verovala da ćemo ostati zajedno do kraja života. Divno smo se slagali, Ted je postao moj menadžer i putovao je sa mnom“.

Par je dobio sina Teda Vajta mlađeg 1964, ali su bili daleko od srećne porodice.

„Kada se 1964. godine rodio naš sin Tedi, nas dvoje smo se otuđili. Pokušali smo da spasimo brak, ali se naša bajka posle devet godina završila. Nisam bila tužna kada je ljubav pukla, nisam bila ni razočarana, ali sam mislila da nikada neću moći ponovo da volim. Smatrala sam da je to kraj, jer su me učili da se voli samo jednom. Posle toga sam se zaljubljivala još mnogo puta“.

Vajt ju je uveo u svet alkohola i trave, a usput ju je i zlostavljao. „Svi su znali da je Ted Vajt grub i neotesan čovek„, ispričala je njena snaja Erlin (Earline). “A, Areta… Pa, ona se držala svoje bajkovite priče o divnom životu„, zaključila je Erlin.

Lečenje bola u alkoholu

S druge strane, njena prijateljica Rut Bouven (Ruth Bowen) je rekla da je Areta bila toliko nesrećna da se odala alkoholu, hrani i cigaretama. Pevačica je počela mnogo da pije. Koristila je alkohol da ublaži bol koji je nastao zbog lošeg braka. Poricala je da pije, ali je otvoreno govorila da puši travu. Piće ju je činilo nemarnom i aljkavom.

 

Na koncertu u Džordžiji 1967. je pala sa bine i slomila ruku. I dok je Areta tvrdila da je to bilo zbog prejakog svetla, njena prijateljica Rut Bouven je rekla da je uzrok pada bilo – pijanstvo.

Dok se njen hit „Respect“ penjao ka vrhovima top lista 1968, tako se njen život bukvalno raspadao. „Htela je da svet misli kako ima brak iz snova„, izjavila je njena snaja Erlin. “Pravila je hit za hitom, dosta je zarađivala. Plašila se da će čamac u kome se našla potonuti, ali njen čamac se bukvalno raspao i ona se umalo nije udavila”.

Aretin treći sin

I pored nevolja, Areta je ostala sa mužem. Ipak su se rastali 1968. Pevačica se najzad razvela od Vajta 1968, kad je akohol na kratko stavila pod kontrolu. Ipak je posle nastavila da se „leči“ pićem. „Toliko je pila da smo u jednom momentu mislili da je na ivici potpunog posrnuća„, rekla je njena sestra Karolin (Carolyn).

Srcu nije mogla da kaže „ne“

Areta i Ken

Posle razvoda, otpočela je romansu sa čovekom koji joj je organizovao turneje, Kenom Kaninghanom (Ken Cunningham). Novine su tada pisale da je on bio jedan od razloga zbog koga se Areta rastala od Teda. Areta je ponovo ostala trudna 1969. Rodila je sina Kekalfa Kaninghana (Kecalf Caninghana) u martu 1970.

”Nas dvoje je spojila strast prema muzici. Bili smo dobri prijatelji, a onda smo otkrili da među nama postoji hemija. Posle dužeg vremena u Kenovom zagrljaju, ponovo sam se osećala kao žena. Bio je dobrodušan i ćutljiv, iako nikada ranije nisam volela takve tipove muškaraca. Vratio mi je veru u ljubav i pokazao mi je da je moguće nekog voleti bezrezervno i pokazao da partneru dugujete pažnju samo zato što je pored vas. Naš sin Kelf je plod razumevanja i emocija koje i danas traju. Ipak, posle sedam godina, shvatili smo da je bolje da se raziđemo i pokušamo da se vratimo na vreme kada smo bili samo dobri drugovi“.

Dok je živela sa Kenom imala je aferu sa Denisom Edvardsom (Dennis Edwards), glavnim pevačem benda „Temptejšns“ („Temptations„). „Kako je Aretina karijera napredovala, tako je rasao i njen ego„, tvrdio je Edvards.

Bila je Kraljica soula i mislim da je povremeno gledala na svoje ljubavnike kao na sluge„, rekao je.

Živela u svom svetu

Uprkos turbulentnim vezama i naizgled glamuroznom životu, Aretina prijateljica Rut Boven je obelodanila da je pevačica bila daleko od srećne osobe, uprkos činjenici kako se prikazivala. Areta bi se budila svakog dana kreirajući sopstvenu realnost. Posle još jedne propale veze, Areta je živela u zamišljenom svetu.

Glin Areta i njen sin Kekalf

Svoj život je gledala kao da je sapunica. Počela je da „piše“ scenario za tu istu sapunicu, praveći sranja, maštajući o muškarcima i vezama koje nikad nisu psotojale. To je bio njen način da se izbori sa svim nevoljama i obrazac kog se držala da bi smišljala priče o lepim ljubavima koje su se dešavale samo u njenoj glavi.

Areta i Glin

Dve godine pošto se rastala od Kena, godine 1977. Areta je upoznala glumca Glina Turmana (Glynn Turman) koji je redovno dolazio u crkvu njenog oca. I u njega se zaljubila na prvi pogled i potpuno je odlepila za njim. Venčali su se posle nekoliko meseci zabavljanja. Bila je srećna.

Odluka da se ne predaje tako lako… muškarcima

Tad je napustila „Atlantik Rekords“ („Atlantic Records„) sklopivši novi ugovor sa „Arista Rekords“ („Arista Records„). Nije prošlo mnogo, a njen otac je upucan u svom domu u Detroitu 1979. Bio je u komi pet godina, dok nije umro u julu 1984. Glin i Areta su se prvo razdvojili 1982, a ona se tad vratila u Detroit. Šest godina posle venčanja, Areta i Glin su se razveli 1984. Bilo je samo pitanje vremena kad će se to desiti. Areta je rešila da se više ne predaje tako lako muškarcima. S profesionalne strane, sve je išlo kako treba. Nizala je hitove „I Can’t Turn You Loose„, „Jump to It„, „Who’s Zoomin’ Who?“ i „Freeway of Love„.

“Sve moje partnere sam volela čistog srca i bila sam im verna kako to samo žena ume da bude. Zbog svih njih sam noću plakala, jer su me bolele sitnice, nepravde i svađe. Ne volim da se prepirem i zato sam i odlazila od njih, a sa Glinom sam se razvela posle šest godina. Toliko je bilo sasvim dovoljno da budemo zajedno, a sve ostalo bilo bi mučenje i za njega i za mene. Posle njega sam donela konačnu odluku: ne predajem se više tako lako. Moj najveći problem je što sam, iako mnogi tvrde sa godinama postala mudrija i zrelija, uvek slušala ovo moje ludo srce koje kuca u ritmu soula i džeza i stalno mi nadvija nad glavom neki crni oblak tuge i čemera kog nikako ne mogu da se oslobodim“.

Glinu Turmanu je posvetila pesmu “A Different World”. Pošto nije odustala od ljubavi, verila se za svog dugogodišnjeg prijatelja Vilija Vilkersona (Willie Wilkerson). I pre su bili vereni dvaput, a Areta je i ovu veridbu raskinula 2012.

Bila je vrlo nesigurna i ljubomorna

U međuvremenu mučilo ju je i nisko samopouzdanje. Nesigurnost ju je dovela do ljubomore prema ostalim pevačicama kao što su Roberta Flek (Roberta Flack), Barbara Strejsend (Barbra Streisand), Gladis Najt (Gladys Knight), Dion Vorik (Dionne Warwick), Dajana Ros (Diana Ross) i Natali Kol (Natalie Cole).

Iz filma „Blues Brothers“, 1980.

Plašila se da nije dovoljno dobra kao pevačica, dovoljno zgodna kao žena i dovoljno posvećena kao majka. Ne znam kako bih to nazvala, sem velikom nesigurnošću„, rekla je njena sestra Karolin. Areta Frenklin je 1987. godine postala prva žena uvrštena u kuću „Rock and Roll Hall of Fame„.

Areta sa Vitni Hjuston

Posle dueta sa Vitni Hjuston (Whitney Houston) u pesmi iz 1989. „It Isn’t, It Wasn’t, It Ain’t Never Gonna Be„, Areta je izjavila: „Vitni fali moja zrelost i iskustvo u snimanju„.

Čak i u kasnijim godinama Areta je ostala „Kraljica soula„. Njena pesma “Say a Little Prayer for You” je najčešće obrađivana numera u holivudskim filmskim ostvarenjima.

https://www.youtube.com/watch?v=KtBbyglq37E

Neka ovo bude moja lična poruka. Jer, sve je u ljubavi. A ako više volite filmove, može i ovako, poruka je ista:

Nije se suzdržala da kaže svoje mišljenje kada je Bijonse (Beyoncé) proglasila Tinu Tarner (Tina Turner) za „Kraljicu“ na dodelama Gremi nagrada (Grammy Awards) 2008, tek nasumičnospomenuvši Aretu Frenklin. „Nemam pojma na čiji sam žulj stala, niti čiji sam ego povredila, počev od onih koji odlučuju o nagradama, piscima scenarija do izvođača, u ovom slučaju – Bijonse. Kako god, moj rad i sva ta ujdurma nije vredna bilo kakve polemike„.

https://www.youtube.com/watch?v=ou1Ns1PbBKY

Htela da sve pevačice nestanu, tražila ravnopravnost

Njena sestra Erma (Earma) koja je umrla 2002. je zaključila: „Areta je uvek imala problema sa pevačicama, njenim savremnicama. Maštala je da će sve one nestati, a da će ona jedina ostati. Fantazirala je da tako eliminiše konkurenciju”.

Iako joj niko, kada je reč o njenom glasu, nikada ništa nije mogao da zameri, zbog boje kože ponekad nije dobijala priznanja koja je zasluživala, a sve se promenilo kada je zapevala na inauguraciji predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame (Barack Obama). “Uvek sam se borila za rasnu ravnopravnost, ali u ovom okrutnom svetu moj narod je mnogo propatio. Konačno, pre par godina kada je Barak Obama postao naš predsednik, shvatila sam da je došlo vreme da smo svi jednaki i drago mi je da sam to doživela”, kazala je Areta tom prilikom.

Kao žena koja je oduvek bila borac za ljudska prava, Areta je često isticala da se njen svet sastoji od muškaraca koji su bili njena snaga i podrška u svakom teškom trenutku koji je preživela.

Nemarna i zaboravna diva

Ma koliko se njen talenat nikad nije dovodio u pitanje, Areta nije imala smisla za odgovornost, pa je tako često upadala u nevolje, jer je zaboravljala da dođe na nastupe ili da plati račune.

Pre 20 godina je dospela do suda, jer ju je tužila „Saks Fift Avenija“ (Saks Fifth Avenue) zbog duga od 262,851 dolara na kreditnoj kartici. Pred deset godina umalo nije ostala bez kuće u Detroitu, jer nije platila porez, ali to je vrlo brzo rešila. I 2015. se susrela sa sličnim problemom, kad je mogla da ostane bez kuće u Kaliforniji, jer nije platila račune u visini od 700.000 dolara.

Obolela od dijabetesa, umrla od raka pankreasa

Jedina stvar koju nije krila je njena prevelika ljubav prema hrani, što se i videlo. Pošto se 2010. zabrinula za zdrvlje, promenila je životne navike i smršala je gotovo 40 kilograma. O svom gubitku težine je rekla: „Imam dijabetes i godinama sam bila previše gojazna. Sada sam se vratila na moju težinu i vrlo sam uzbuđena zbog toga„.

Pošto je dodatno oslabila tokom 2017. Areta je priznala: „To je iz zdravstvenih razloga„. Areta Frenklin je umrla u svom domu u Detroitu od raka pankreasa sa kojim se borila osam godina.

I za kraj, ovako je to radila diva:

 

Inspiracija – mirror.co.uk, cdm.me

Fotografije: Pixabay, mirror.co.uk, axios.com, bodyheightweight.com, thehollyweirdtimes.com, thecoli.com, pitchfork.com, jazzinphoto.wordpress.com, lipstickalley.com, news.sky.com, express.co.uk, straightfromthea.com, thoughtco.com, vox.com, usversusthem.wordpress.com, defendernetwork.com, nicholasstixuncensored.blogspot.com

 

Ostavite odgovor