Ona nestaju: Klimatske promene ih uništavaju, a ova mesta i dalje plene lepotom

Da li znate da neka od najlepših mesta na svetu polako nestaju?

Kako objašnjavaju naučnici, klimatske promene utiču i na nestvarno lepa mesta na svetu kao što su Uskršnje ostrvo ili Tadž Mahal. Evo deset mesta kojima preti opasnost da se promene ili nestanka.

Uskršnje ostrvo

Uskršnje ostrvo je  poznato po moai skulpturama. Međutim, u poslednje vreme ovo ostrvo  je ugroženo. Zašto? Previše gradnje, previše ljudi, previše lošeg ponašanja… Sve to ugrožava ovo senzacionalno mesto.

Antarktik

Ova veličanstvena prirodna lepota ugrožena je zbog topljenja leda i snega. Iako je reč o dugotrajnom procesu, promene su već donekle vidljive.

Maču Pikču

Ovo divno mesto žele svi da vide i u tome je problem. Previše turista, ali i potrebna infrastruktura, polako ali sigurno uništavaju ovo veličanstveno mesto koje smo nasledili iz davne prošlosti.

Kilimandžaro

Retko koje mesto na svetu privlači toliko pažnje kao Kilimandžaro. Taj najviši vrh u Africi ugrožavaju klimatske promene i topljenje snega. Svakako, to se neće dogoditi brzo, ali dovoljno je tužno što postoji ta mogućnost.

Veliki koralni greben

Australijski Veliki koralni greben je jedna od najlepših ronilačkih destinacija, ali ugrožava ga porast temperature okeana, zagađenje vode i ribolov. Promene su, nažalost, već sada vidljive.

Kulebra

Ovo ostrvce na istočnoj obali Portorika je raj na zemlji, pa ne čudi što privlači mnogo turista. Ali uz turiste ide i potreban smeštaj, pa izgradnja ne prestaje. I upravo zbog toga Kulebra je ugrožena.

Mrtvo more

Preterano iskorištavanje reke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje već decenijama i dovelo je do opadanja nivoa vode u moru za gotovo metar godišnje. Može li se to zaustaviti?

Tadž Mahal

Ovaj najpoznatiji mauzolej na svetu je omiljena je turistička destinacija mnogih. Ali masovni turizam, ali i zagađivanje okoline i neprofesionalna restauracija mogli bi da oštete predivni Tadž Mahal.

Venecija

Iako vodeni kanali stvaraju romantičnu atmosferu u Veneciji, upravo voda ugrožava to romantično mesto. Venecija tone već godinama…

Tibet

Za ugroženost Tibeta odgovorna je politika, odnosno kineska okupacija. Kinezi ugrožavaju tibetansku tradiciju i kulturu i nepovratno uništavaju njene lepote.

Fotografije: Pixabay.com

1 thought on “Ona nestaju: Klimatske promene ih uništavaju, a ova mesta i dalje plene lepotom

Ostavite odgovor