estall / Pixabay

Novogodišnji pokloni u zadnji čas: Komad nakita na jelki i ispod jelke

Čim dođe sezona darivanja, a to je obično pred Novu godinu, imam osećaj da niko ništa nije kupio cele godine, a onda je rešio da to učini baš sad, nekoliko dana pred stupanja u neku frišku godinu. Gužvanjac je takav da više ne može da se nađe odgovarajuća jaknica u omiljenoj radnji basnoslovno snižena, niti omiljeni komad veša u ionako povoljnoj radnji, na nekom sumanutom popustu. Šminke još tu i tamo ima, kao i tehnike. Ma šta da vam pričam, svi smo u istom sosu. 🙂 Ne, nije nam stigla 13. plata, ali se ponašamo kao da je tako. Već drugog januara nećemo imati ni za paklu cigareta ili žvake! 😉 Ali dobro, živimo za trenutak.

Nakit u svim vremenima i epohama

nakit5

Kao i svako žensko, i ja volim nakit. Pogotovu zato što znam da svaki komad nosi neku određenu poruku, a nakitom su se u davna vremena kitili i muškarci isto kao i žene. Pa setite se samo faraona, ali i drugih drevnih vladara koji su po sebi nosili čuda od nakita. Pročitah negde da je pronađena ogrlica od perli stara oko 100.000 godina. Mislim da vam to sve govori. A da ne pišem o tome da nakit odražava status, položaj i mesto u društvu (burma, na primer).

Lapis lazuli sa mesečevim kamenom

Prvi su komadi nakita sačinjeni su  od prirodnih materijala, kao sto su drvo, kamenje, kosti i školjke. Uvek se, uz pomoć nakita, znalo ko pripada gde.  Što je nakit bio neobičniji (i vredniji), to je značilo da je reč o nekome ko potiče iz bogatog društvenog sloja. Nakit je često pronalažen i u grobovima. Nakitom se znalo da se ukrašava od glave do pete, ali bukvalno! 🙂 Klasičan nakit je rađen od poludragog i dragog kamenja i plemenitih metala. Jeftiniji oblici nakita danas se mogu naći na svakom koraku i danas se, prilikom izrade, sve više gleda na kreativnost. Nakit se oduvek nosio da bi pokaže bogatstvo i moć, ili zbog svoje funkcionalnosti (takozvani uslužni nakit i modni detalj, kao što su ukosnice, manžetne, broševi, igle za kravatu, dugmad…). Svakako, nosio se zbog onoga što je predstavljao (pripadnost nekoj grupi ili status), radi zaštite (amajlije) i zbog pokazivanja umetničkog dela.

Nakit gledan očima astrologije

Kićanke

Čak se i astrologija pozabavila nakitom i odredila šta bi koji znak trebalo da ponese. Ovnovima prija rubin, ali i granat. Bikovima odgovara safir, rodohrozit i ružičasti kvarc. Blizanci vole jaspis, ali i ćilibar i citrin. Rakovi bi trebalo da nose biser, smaragd i mesečev kamen. Za Lavove nije ništa manje nego dijamant, ali i planinski kristal i larimar. Device čuva ahat, tigrovo oko i zlatni topaz. Vagama prija opal, sivi kvarc i žad. Škorpije bi trebalo da nose mesečev kamen, hematit i koral. Strelčeve čuva ametist, lapis lazuli i obsidijan. Jarčevi bi trebalo da izaberu oniks ili malahit. Vodolije bi bilo lepo da ponesu akvamarin ili tirkiz, dok Ribe treba da nose fluorit ili ametist.

Poklon u zadnji čas

E pa, ako niste kupili poklon, a baš vam treba za nekog kao što je devojka, supruga, sestra, majka, baka, drugarica, kuma, koleginica ili neko vama drag, predlažem vam da pogledate ove slike. Naime, ovaj nakit je ručno rađen od prirodnih materijala, a najvažnije je da žena koja ih izrađuje ulaže mnogo ljubavi i truda u to što radi. Oni koji me poznaju, znaju da oko sebe imam divne ljude koji se bave zanimljivim poslovima. Žana, koja izrađuje ovaj nakit je jedna od njih. 🙂

bjeanette

Ukoliko želite da vidite šta još lepo radi, posetite njenu Fejsbuk stranicu. 🙂

Tirkiz

 

Tirkiz

 

Češke staklene perle

 

Boho stil

 

nakit7

nakit8

 

 

Fotografije: pixabay.com, BJeanette

 

Ostavite odgovor